Szabályos autósokat büntetett a rendőrség

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.03.28. 15.10

Az ombudsman vizsgálata szerint a rendőrök úgy büntették meg az autósokat, hogy azok szabályosan közlekedtek.

Egy 70 km/órás szakaszon büntették a rendőrök a szabályosan közlekedő autósokat gyorshajtásért egy eltűnt közlekedési tábla miatt – állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálata. A szakaszon a jog szerint hetvennel lehetett menni, ám a rendőrök úgy értelmezték, hogy ötvennel, hiszen eltűnt a tábla.


A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette az alapvető jogok biztosa szerint, aki az országos rendőrfőkapitány közbenjárását kérte.

Az autósoktól érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot az ombudsman, aki megállapította, hogy a rendőrség egy jelentős forgalmat lebonyolító útszakaszon úgy kezdte meg a sebességmérést, hogy – és ez a lényeg – tudomása volt a 70 km/órás sebességkorlátozást jelző tábla hiányáról.

A rendőrség sem a sebességmérést megelőzően, sem azt követően nem jelezte a BKK-nak, hogy a táblát ismeretlenek eltávolították, de amíg a jelzést nem pótolták, több alkalommal folytatott sebességmérést.

“Figyelemre méltónak” nevezte a biztos vizsgálata emellett, hogy a rendőrök számos jármű esetében tökéletesen azonos sebességet mértek, de ez sem tűnt fel. Két órán belül az egyik esetben 159, egy másikban 174 autóról állapították meg, hogy az 50 km/órás megengedett legnagyobb sebesség helyett valamennyien 68 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek.

A biztos álláspontja szerint a helyszínen eljáró rendőrnek tudnia kellett volna arról, hogy a kérdéses útszakasz közismerten gyorsforgalmasított. Annak is fel kellett volna tűnnie, hogy egy 2 órás időintervallumban milyen sokan lépik túl az ötvenes sebességhatárt. Ilyen rövid időtartam alatt ennyi autó gyorshajtása semmi esetben sem tekinthető szokványosnak.
    
Úgy rendelkezik a jogszabály az ilyen helyzetről, hogy a közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, a hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően, a hatóság ügyintézője pedig jóhiszeműen köteles eljárni.

Kíváncsian várjuk az eset folytatását. Vajon azok, akik esetleg befizették már a büntetést, visszakapják az összeget?

A jelentés erre a linkre kattintva teljes egészében olvasható (rtf).
 

Kommentek

 • menőmanó

  “A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette…”

  Semmi meglepő nincs benne, hiszen csak követték a jelenleg ebben az országban megszokott irányt.

 • DEAK

  Véleményem szerint a táblát is ők vihették el…

 • Igazságosztó

  A mai “rendőrség” = pénzbeszedő szervezet! Ez már nyílt titok.
  Hiszen bírságbevételi előírás van, és bírságkényszer, amit kőkeményen be kell tartaniuk, különben fegyelmi, és repülnek… ha kell ezért csalnak, lopnak, hazudnak, akár táblákat tüntetnek el…

 • Igazságosztó

  A költségvetésbe jó előre bírságbevételt terveznek, amit teljesíteniük kell, bármi-áron! A helyzet ez, hogy a már csak nevében “rendőrség” saját népét bírságolja sz@rrá!

  Ma egy átlagrendőr, tudatlan, ostoba, és gyakorlatilag önértékelése a nullával vetekszik. Elvárni bármit is tőlük balgaság. Tudják, hogy főnökeik maffiózók, gazemberek, de inkább besimulnak, kussolnak.

 • hdj80

  A mocskos kurva anyjukat ezeknek a bérsanyargató geciknek,és még a mi adónkból élnek ezek a bunkó sünök.Egyáltalán nem a nép oldalán állnak.Komolyan mondom kezd ez az ország egy diktatúrikus rezsimre hasonlítani.Sajnos.

 • Igazságosztó

  Nem kezd egy “diktatórikus rezsimre hasonlítani”, hanem már az.

  Ezt bizonyítja, hogy totális kontrollra készül a hatalom a lakosság felett – “Drónokkal figyeltetne minket a kormány” : http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2013%2F03%2F28%2Fdronokkal_figyeltetne_minket_a_kormany%2F

 • ikaroly

  Kedves autósok,ha nincs tábla,akkor úgy kell venni,hogy 50-el kell menni! A szabályokat mindenkinek be kell tartani!

 • Igazságosztó

  ikároly, ne légy zombi és a tudatlan társadalom jelentéktelen birkája!

 • Guevara

  Superman egy elmúlt kor hőse, a maié pedig ki? Az Ombudsman.

 • husky

  A mocsadék zsarut kell kirugni! Kik mentek 70-nel? Nyílván azok akik ismerik az utat, minden nap ott járnak. Ki menne 50-nel?? Aki nem arrafelé lakik vagy dolgozik, vagy nem odavalósi! Ezért nem tudja tábla nélkül, hogy az egyébként 70-es szakasz. Logikus nem?
  Ha nincs tábla valóban, 50! Na de tudatosan ezért mérni, az már verést érdemel!

 • Guevara

  ikaroly: Ha előbb ellopom a várakozni tilos táblát, akkor nyugodtan parkolhatok?

 • freedii

  Engem akkor büntettek meg 30 000 Ft-ra amikor még kinn volt a 70-es tábla. Amikor visszamentem, s összehasonlítottam a fényképeket a valósággal, az első fotón 40-60 méterrel elhagytam a 70-es táblát. Hiába felebeztem nem fogadták el, pedig egész pontosan lehetett látni. A kiküldött pappíron pedig a szabálysértés címe Budapest, Kerepesi út …….Irsz.0000
  Disznóság

 • petros

  Szóval nem elég, hogy van aki 17 éve vezet jogsi nélkül és nem kapják el, az se, hogy a hóviharban büntetnek, az se, hogy többszáz autóst büntettek “gyorshajtás” miatt szabálytalanul, az se, hogy a múlt napokban egy ámokfutó román 200-al száguldozott Hajdú megyében ezt és azt is felvette videóra, hogy közben hencegett gazdagságával, gúnyolódott sohase kapják el, mi több ezt feltette a facebookra is? Mi az elég kérdezem a rendőr urakat, egyáltalán így tesznek “rendet”?! Tartunk egyfajta rendőrállam felé (épp ma láttam, hogy óriásplakáton van, hogy +3500 rendőr lesz hamarosan) ahol kőkeményen büntetik az éppen kissé gyorshajtókat, míg őrültek, ámokfutók, jogsi vagy hamisított jogsival sunyin közlekedők szabadon uralják az utat és hozzák a frászt a szabályosan közlekedőkre? Miért, hogy minél többet sarcoljanak ki az agyonadóztatott, büntetett autósokból, mert kell ugye a bevétel a telhetetlen étvágyú államnak?! Erre tessenek válaszolni és arra is, hogy hova lett az az ígéret, hogy két héten belül itt rend lesz. Lesz, persze a nyuszi autósoknak, akik már alig merészkednek ki az útra, mert hamarosan úgy lesz mint az oroszoknál, hogy ha int a rendőr az bírságot jelent, tekintet nélkül arra, volt-e szabályszegés vagy sem? Efelé tartunk kérem tisztelettel?!

 • Igazságosztó

  A rendszer maga a KIFOSZTÓ GÉPEZET!
  Az egyetlen esély az – EGÉSZ RENDSZER MEGSEMMISÍTÉSE!

 • Nagyfiu1

  Valószínű, hogy parancsra csinálják a zsaruk. Tervezve van, hogy hány milliárdot kell beszedni , a szabálysértési bírságból. Igaz ezt a
  Rendőrség tagadja.

 • Szöcske

  Egy vidéki városban sok éve “közigazgatási határ”tábla után fotóztak/+büntettek/ autósokat.Az egyik megpiszkálta a dolgot,neki elengedték azzal,hogy előtte nap cserélték a táblát.Átlátszó volt,mindenki tudta.Nem lepne meg,ha maga a fotós lopná el a táblát.

 • Szöcske

  Sok éve vidéki város fotósa “közigazgatási határ” táblánál akciózott.Egyik áldozat megpiszkálta,válasz:előtte nap volt táblacsere.Neki elengedték,pedig olyan átlátszó volt…Nem lepne meg,ha a fotós lopná a táblát.

 • Dino871

  Igazságosztó!!

  Egyetértek!
  Ezeket már csak is kizárólag gyökerestűl lehet kiírtani!!

 • Igazságosztó

  “Ártatlan embereket nem lehet irányítani. Az egyedüli hatalom minden kormány kezében az a hatalom, amikor bűnözőkre csap le. Nos, ha nem eléggé bűnözők, akkor bűnözőket faragunk belőlük. Annyi mindent nyilvánítunk bűnnek, hogy az ember élete lehetetlenné válik a törvények megszegése nélkül.”

 • Igazságosztó

  Rendőrök, rend őrei!
  Szégyent hoztok ezekre a kifejezésekre! Ugyan akkora fájdalmat okoz családok tízezreinek a 30000-res csekk mint 2006-ban a szemkilövés!

  Kik vagytok ti, a napi bérért bejárók, akik a másik embert nem nézitek embernek. Nem nézitek, hisz emberi lét ellenes cselekedetet hajtotok végre!
  Nem vagytok hajlandóak az embertelen dolgok és az embertelen feletteseitek ellen fellépni, a napi júdás aranyért! Ezen felállásotok miatt ti is csak népirtók és hazaárulók vagytok!!!

 • menőmanó

  Ne keverjük a szezont a fazonnal! Hogy kerül ide 2006?
  Azt se felejtsük el, hogy azért még nem ez a jellemző sebességmérési technika.
  Szeretnek olyan helyen radarozni ezek a mocskok, ahol még azt is lekaphatják, aki próbál szabályosan közlekedni, de ez az eset erősen kilóg a sorból … egyelőre.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.