Szabályos autósokat büntetett a rendőrség

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.03.28. 15.10

Az ombudsman vizsgálata szerint a rendőrök úgy büntették meg az autósokat, hogy azok szabályosan közlekedtek.

Egy 70 km/órás szakaszon büntették a rendőrök a szabályosan közlekedő autósokat gyorshajtásért egy eltűnt közlekedési tábla miatt – állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálata. A szakaszon a jog szerint hetvennel lehetett menni, ám a rendőrök úgy értelmezték, hogy ötvennel, hiszen eltűnt a tábla.


A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette az alapvető jogok biztosa szerint, aki az országos rendőrfőkapitány közbenjárását kérte.

Az autósoktól érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot az ombudsman, aki megállapította, hogy a rendőrség egy jelentős forgalmat lebonyolító útszakaszon úgy kezdte meg a sebességmérést, hogy – és ez a lényeg – tudomása volt a 70 km/órás sebességkorlátozást jelző tábla hiányáról.

A rendőrség sem a sebességmérést megelőzően, sem azt követően nem jelezte a BKK-nak, hogy a táblát ismeretlenek eltávolították, de amíg a jelzést nem pótolták, több alkalommal folytatott sebességmérést.

“Figyelemre méltónak” nevezte a biztos vizsgálata emellett, hogy a rendőrök számos jármű esetében tökéletesen azonos sebességet mértek, de ez sem tűnt fel. Két órán belül az egyik esetben 159, egy másikban 174 autóról állapították meg, hogy az 50 km/órás megengedett legnagyobb sebesség helyett valamennyien 68 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek.

A biztos álláspontja szerint a helyszínen eljáró rendőrnek tudnia kellett volna arról, hogy a kérdéses útszakasz közismerten gyorsforgalmasított. Annak is fel kellett volna tűnnie, hogy egy 2 órás időintervallumban milyen sokan lépik túl az ötvenes sebességhatárt. Ilyen rövid időtartam alatt ennyi autó gyorshajtása semmi esetben sem tekinthető szokványosnak.
    
Úgy rendelkezik a jogszabály az ilyen helyzetről, hogy a közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, a hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően, a hatóság ügyintézője pedig jóhiszeműen köteles eljárni.

Kíváncsian várjuk az eset folytatását. Vajon azok, akik esetleg befizették már a büntetést, visszakapják az összeget?

A jelentés erre a linkre kattintva teljes egészében olvasható (rtf).
 

Kommentek

 • menőmanó

  “A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette…”

  Semmi meglepő nincs benne, hiszen csak követték a jelenleg ebben az országban megszokott irányt.

 • DEAK

  Véleményem szerint a táblát is ők vihették el…

 • Igazságosztó

  A mai “rendőrség” = pénzbeszedő szervezet! Ez már nyílt titok.
  Hiszen bírságbevételi előírás van, és bírságkényszer, amit kőkeményen be kell tartaniuk, különben fegyelmi, és repülnek… ha kell ezért csalnak, lopnak, hazudnak, akár táblákat tüntetnek el…

 • Igazságosztó

  A költségvetésbe jó előre bírságbevételt terveznek, amit teljesíteniük kell, bármi-áron! A helyzet ez, hogy a már csak nevében “rendőrség” saját népét bírságolja sz@rrá!

  Ma egy átlagrendőr, tudatlan, ostoba, és gyakorlatilag önértékelése a nullával vetekszik. Elvárni bármit is tőlük balgaság. Tudják, hogy főnökeik maffiózók, gazemberek, de inkább besimulnak, kussolnak.

 • hdj80

  A mocskos kurva anyjukat ezeknek a bérsanyargató geciknek,és még a mi adónkból élnek ezek a bunkó sünök.Egyáltalán nem a nép oldalán állnak.Komolyan mondom kezd ez az ország egy diktatúrikus rezsimre hasonlítani.Sajnos.

 • Igazságosztó

  Nem kezd egy “diktatórikus rezsimre hasonlítani”, hanem már az.

  Ezt bizonyítja, hogy totális kontrollra készül a hatalom a lakosság felett – “Drónokkal figyeltetne minket a kormány” : http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2013%2F03%2F28%2Fdronokkal_figyeltetne_minket_a_kormany%2F

 • ikaroly

  Kedves autósok,ha nincs tábla,akkor úgy kell venni,hogy 50-el kell menni! A szabályokat mindenkinek be kell tartani!

 • Igazságosztó

  ikároly, ne légy zombi és a tudatlan társadalom jelentéktelen birkája!

 • Guevara

  Superman egy elmúlt kor hőse, a maié pedig ki? Az Ombudsman.

 • husky

  A mocsadék zsarut kell kirugni! Kik mentek 70-nel? Nyílván azok akik ismerik az utat, minden nap ott járnak. Ki menne 50-nel?? Aki nem arrafelé lakik vagy dolgozik, vagy nem odavalósi! Ezért nem tudja tábla nélkül, hogy az egyébként 70-es szakasz. Logikus nem?
  Ha nincs tábla valóban, 50! Na de tudatosan ezért mérni, az már verést érdemel!

 • Guevara

  ikaroly: Ha előbb ellopom a várakozni tilos táblát, akkor nyugodtan parkolhatok?

 • freedii

  Engem akkor büntettek meg 30 000 Ft-ra amikor még kinn volt a 70-es tábla. Amikor visszamentem, s összehasonlítottam a fényképeket a valósággal, az első fotón 40-60 méterrel elhagytam a 70-es táblát. Hiába felebeztem nem fogadták el, pedig egész pontosan lehetett látni. A kiküldött pappíron pedig a szabálysértés címe Budapest, Kerepesi út …….Irsz.0000
  Disznóság

 • petros

  Szóval nem elég, hogy van aki 17 éve vezet jogsi nélkül és nem kapják el, az se, hogy a hóviharban büntetnek, az se, hogy többszáz autóst büntettek “gyorshajtás” miatt szabálytalanul, az se, hogy a múlt napokban egy ámokfutó román 200-al száguldozott Hajdú megyében ezt és azt is felvette videóra, hogy közben hencegett gazdagságával, gúnyolódott sohase kapják el, mi több ezt feltette a facebookra is? Mi az elég kérdezem a rendőr urakat, egyáltalán így tesznek “rendet”?! Tartunk egyfajta rendőrállam felé (épp ma láttam, hogy óriásplakáton van, hogy +3500 rendőr lesz hamarosan) ahol kőkeményen büntetik az éppen kissé gyorshajtókat, míg őrültek, ámokfutók, jogsi vagy hamisított jogsival sunyin közlekedők szabadon uralják az utat és hozzák a frászt a szabályosan közlekedőkre? Miért, hogy minél többet sarcoljanak ki az agyonadóztatott, büntetett autósokból, mert kell ugye a bevétel a telhetetlen étvágyú államnak?! Erre tessenek válaszolni és arra is, hogy hova lett az az ígéret, hogy két héten belül itt rend lesz. Lesz, persze a nyuszi autósoknak, akik már alig merészkednek ki az útra, mert hamarosan úgy lesz mint az oroszoknál, hogy ha int a rendőr az bírságot jelent, tekintet nélkül arra, volt-e szabályszegés vagy sem? Efelé tartunk kérem tisztelettel?!

 • Igazságosztó

  A rendszer maga a KIFOSZTÓ GÉPEZET!
  Az egyetlen esély az – EGÉSZ RENDSZER MEGSEMMISÍTÉSE!

 • Nagyfiu1

  Valószínű, hogy parancsra csinálják a zsaruk. Tervezve van, hogy hány milliárdot kell beszedni , a szabálysértési bírságból. Igaz ezt a
  Rendőrség tagadja.

 • Szöcske

  Egy vidéki városban sok éve “közigazgatási határ”tábla után fotóztak/+büntettek/ autósokat.Az egyik megpiszkálta a dolgot,neki elengedték azzal,hogy előtte nap cserélték a táblát.Átlátszó volt,mindenki tudta.Nem lepne meg,ha maga a fotós lopná el a táblát.

 • Szöcske

  Sok éve vidéki város fotósa “közigazgatási határ” táblánál akciózott.Egyik áldozat megpiszkálta,válasz:előtte nap volt táblacsere.Neki elengedték,pedig olyan átlátszó volt…Nem lepne meg,ha a fotós lopná a táblát.

 • Dino871

  Igazságosztó!!

  Egyetértek!
  Ezeket már csak is kizárólag gyökerestűl lehet kiírtani!!

 • Igazságosztó

  “Ártatlan embereket nem lehet irányítani. Az egyedüli hatalom minden kormány kezében az a hatalom, amikor bűnözőkre csap le. Nos, ha nem eléggé bűnözők, akkor bűnözőket faragunk belőlük. Annyi mindent nyilvánítunk bűnnek, hogy az ember élete lehetetlenné válik a törvények megszegése nélkül.”

 • Igazságosztó

  Rendőrök, rend őrei!
  Szégyent hoztok ezekre a kifejezésekre! Ugyan akkora fájdalmat okoz családok tízezreinek a 30000-res csekk mint 2006-ban a szemkilövés!

  Kik vagytok ti, a napi bérért bejárók, akik a másik embert nem nézitek embernek. Nem nézitek, hisz emberi lét ellenes cselekedetet hajtotok végre!
  Nem vagytok hajlandóak az embertelen dolgok és az embertelen feletteseitek ellen fellépni, a napi júdás aranyért! Ezen felállásotok miatt ti is csak népirtók és hazaárulók vagytok!!!

 • menőmanó

  Ne keverjük a szezont a fazonnal! Hogy kerül ide 2006?
  Azt se felejtsük el, hogy azért még nem ez a jellemző sebességmérési technika.
  Szeretnek olyan helyen radarozni ezek a mocskok, ahol még azt is lekaphatják, aki próbál szabályosan közlekedni, de ez az eset erősen kilóg a sorból … egyelőre.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

F1: 15-ször sírta el magát Rosberg

Négy nap alatt tizenötödször sírta el magát, mondta a Forma-1 visszavonuló bajnoka, majd olyat tett a trófeával, mint előtte soha, senki.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

F1: Rosberg átvette a bajnoki kupát – videó

Pénteken este Bécsben megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség díjkiosztó gáláját, amelyen a visszavonuló Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg is átvette a kupáját. Képek és videó az eseményről.

Meglepte a világot a leghíresebb tévés

Rosberg megdöbbentő bejelentéséig leginkább az foglalkoztatta a sajtót, hogy megérdemelte-e a vébécímet, és, hogy Hamilton miként taktikázott ellene. Jeremy Clarkson meglepő választ adott a kérdésre: kinek kellett volna nyerni a vébét?

Menekülő halálos gázolót fogtak a zsaruk

Egy gyalogos halálra gázolása után megállás nélkül menekült az az autós, akit pár órával később elfogtak a rendőrök.

Bevezetik a szürke rendszámot

Külön rendszámtáblát lehet igényelni tavasztól a kerékpárszállításhoz a kormány tervei szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.