Autó évtizedekre: Land Rover

Használt teszt: Land Rover Defender 110 Td5

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.03.25. 15.30

Durván két évtized epekedés után tavaly nyár elején beteljesedett a szerelem, P. Béla gyakorló agrármérnök megvette élete első Defenderét.

Nem is olyan régen egy igazi, ridegen tartott igáslovat néztünk meg közelebbről ugyanebben a műfajban, most pedig egy légkondis, bőrüléses, alufelnis csilli-villi Land Roverbe kukkantunk be. A munkásosztály favágó-szagú kalyibája után az angol arisztokrácia bőr illatú szivarszobájába ugrunk.

Miért Defender?

Ez hülye kérdés, de mivel sokan furcsán néznek a land roveresekre, jogos. Lassú, kényelmetlen, zajos autót venni aránylag sok pénzért nem tűnik az évszázad üzletének. Land Rovert általában nem is észérvek alapján, hanem szerelemből szokás venni.

Általában gyerekkorban tör rá az emberre a kór, egyesek kinövik, a kitartóbbak pedig felnőtt korukra csak megszerzik, amire vágytak.

A nőkkel nehéz

Persze ehhez megfelelő társ, vagy különösen fejlett rábeszélőkészség is kell, hiszen a legtöbb nőnek nehéz feladat hitelesen előadni, hogy ez nekik is jó lesz. De mint látjuk, közel nem lehetetlen.

Egyenes vonalakból és derékszögekből is lehet autót rajzolni

Egyenes vonalakból és derékszögekből is lehet autót rajzolni

Szentháromság

Szögletes, rendes terepjáró nem sok van a piacon, aki ilyenre vágyik, annak nem kell több tucatnyi márka kínálatát átböngésznie. A Defender mellett a Land Cruiser, illetve a kategória egyik legjobbja, a Mercedes G-osztály jöhet szóba. Mindhárom kompromisszummentes, komoly terepjárónak számít, és mindegyiknek megvannak a saját előnyeik, hátrányaik tömeg, megbízhatóság illetve terepképességek terén.

Idehaza használtan szinte reménytelen hasonlókat találni, az Expressz-en, Defenderből egyet találtunk, G-osztályból benzines, dízel is akad, míg klasszikus Land Cruiserből egyáltalán nem leltünk eladót. A platós, terepjárónak nevezett dolgok inkább áruszállításra valók, így azok nem nagyon jöhetnek szóba, mint alternatíva. Terepjárósoktól sokszor hallani, hogy a B2500, a Hilux, az NP300, az L200 és társaik hosszú hátsó túlnyúlásukkal inkább trágyahordók, nem terepjárók.

Az igazi Land Rover sötétzöld, fehér tetővel. De ez is jól néz ki.

Az igazi Land Rover sötétzöld, fehér tetővel. De ez is marha jól néz ki.

Bár külsőre a gonosz, fekete terepjáró menő dolognak tűnik, az autóválasztásnál mégsem a megjelenés  volt a legfontosabb szempont. Aki Land Rovert akar, az leginkább sötétzöldet álmodik magának, fehér tetővel. A tulaj azonban inkább az állapotra koncentrált – ötvennél is több autót nézett meg különböző német kereskedésekben – így lett végül a koromfekete, ijesztő külsejű Defender a kiválasztott. A mágikus 100 ezer kilométer alatti futott kilométerrel, szép állapotban, légkondival, bőrbelsővel, miegymással. A 15 ezer eurós ár ugyan a fájdalomküszöbön egy bakarasszal túlról kacsintott a gazdára, de az autó remek állapota sikerrel homályosította el a tekintetet, és az üzlet megköttetett. Pár hét múlva már magyar rendszámmal, magyar utakon örülhettek egymásnak.

És a te Defendered milyen lenne?

A belső Defenderes mértékkel mérve fényűző, van itt minden, ami segít elviselni a kockaforma autóban megtett hosszú utazást. Télen a fűthető bőrülés, nyáron a légkondi tesz jó szolgálatot. A két extrém évszak között pedig a nyitható, bár szerény méretű üvegtető teszi kellemesebbé az autózást. Egyik sem mindennapos dolog, bár a tulaj szerint a légkondi sokat elvesz a lábtérből, és a szinte függőleges, kisméretű üvegfelületek miatt a Defi nyáron sem melegszik fel vészesen, hiába koromfekete a fényezés. Ja, és száz százalékig kutyaálló az utastér. Szőr, nyál nem árt a belsőnek.

Kutyaálló a Defender belseje

Kutyaszőr- és kutyanyálálló belső

Fogyasztás

A Land Rover nem a kapkodó, idegbeteg emberek autója. Legalábbis a Defender nem. Ráérős, 80-90 km/órás tempóval autózva 8,5-9 liter gázolaj fogy vele 100 kilométeren. Persze az öthengeres Td5-ös motor 122 lóereje többre is képes, de a rémes légellenállás hamar megbosszulja magát, és a fogyasztás felugrik 11-12 literre. De hajót húzva – 3,5 tonnát húzhat – is inkább a békés menet az okos választás.

Könnyen elhúzza a nagyobb...

Akár 3,5 tonnát is vontathat a Defenderrel

Szeretni és szerelni kell

Papíron – illetve a kilométeróra szerint – az autó alig van túl a százezer futott kilométeren. Persze ez nem szentírás, a kelet-európai autóvásárló amúgy is legfeljebb csak tájékoztató jellegűnek tekinti ezt az adatot, de esetünkben még reális is lehet a mutatott érték. Baja nincs, a 13 éves Defender szinte minden tekintetben tünetmentes. Az olajcserén kívül eddig egy kardánkeresztet kellett csak benne kicserélni, és annak a szervizköltsége se különösen terhelte meg a tulajdonost, hanem inkább aláfeküdt, és kicserélte maga.

A fűthető bőrülések aránylag ritkák a Defenderekben

A fűthető bőrülések aránylag ritkák a Defenderekben

Pár alkatrészárat összeszedtünk, hogy nagyjából milyen összegekre számíthat a Land Rover-tulajdonos, ha valamit cserélni kell:

 Kuplungkészlet – Valeo  68 000 Ft
 Kardánkereszt  3310 Ft
 Lengéscsillapító  21 000 Ft
 Első fékbetét  4785 Ft
 Hátsó fékbetét  5820 Ft
 Hűtő  49 000 Ft

Ugye, jók ezek az árak? Nézzen be Ön is a Vezess.hu autóalkatrész-webáruházába!

A Land Rover-tulajdonos amúgy is jobb, ha hozzászokik a koszhoz, olajhoz, mert nagyon kevés szervizben értenek hozzá. Szerencsére a legtöbb dolog otthon, házilag is javítható, cserélhető.

Csak semmi móka!

Vidéken élő, főként terepen, traktorokkal dolgozó ember szórakozásból nem szokott terepezni. Így ez az autó is csak egyszer járt tereptúrán, nem sokkal a vásárlás után. Azóta csak akkor megy sárba, bozótba, ha muszáj. Igaz, akkor viszont kénytelen minden szörnyűségen átgázolni, nincs mese, ezért vásárolták meg. Hogy bármikor, bárhova elvigye a gazdáját. Akár 15 év múlva is.

Kommentek

 • Holiday

  Zoldfulu, itt van neked hobbi terepjáró!
  Hülye.
  :-)

 • zoldfulu2000

  Holi ha ilyet vettél azért hogy elvidd a családod bevásárolni meg a gyerekeket balettra akkor inlább te leszel az.

  PLáne amikor szenvedsz majd pályán mert küvályogsz jobbra balra 150nél. Ha megy annyit egyáltalán.

  Hobbiautó amihez kell egy rende is mert megbukik a hátköznapokban. De attól még vlloghatsz vele hogy beüt a zombiapokalipszis akkor te ott is elmész ahol a többi nem.

  Vagy ha ez úgyis mindejt tud, akkor most az ikszdrájvod nem annyira nagy fejlesztés? :)

 • Holiday

  Bla-bla-bla.

 • megint

  Lehet, hogy kocka, és egyszerű, de nekem nagyon tetszik, főleg így feketében. Ilyet persze akkor érdemes menni ha valaki komoly terepen is viszonylag sűrűn jár, mert egyébként teljesen értelmetlen(hangos, lassú, sokat eszik…stb). Meg persze akkor ha ezt mind leszarja, mivel ez volt az álma, és ezt is meg lehet érteni, sőt, nagyon szimpatikus. Én vidéken élő ember vagyok, de kifejezetten szeretek “dagonyázni”, ha van egy kis időm, és elég nagy a sár, akkor már pattanok is be az SJ-ba.

 • Dino871

  Imááádom!!
  Nem kell apokalipszis…..
  Ilyen rángatta ki a az X5-öst 15-én is.
  A szomszéd Navaráját meg egy Discovery3

 • L, Rómeó

  zoldful ne bla-blájjál it.
  ammit mi mondunk az tény amit te az blabla.
  mikkor érrted meg?

  holiday nem ritkán jár moccsárban viszon ritkán jár bettonuton ezér neki ez nem hobbi

  és ez a lekjob telepjáro özzkerékhajtás
  kivéve ha bmw ciknél xdrive van ahogyazt már megirrta

  mindig utykel nézni és fordittani a dolgokat hogy igazunk legyen nem érrted?
  tanulhacc tessókámtol és töllem
  tanuj uána irrj csak

 • rexxner

  12 éve vettem egy 20 éves Land Rovert….
  Mellette volt még 12 másik autóm: Skoda, Seat, Peugeot, Fiat, Opel….

  A landi még mindig megvan, ugyanazok a problémák vannak amiket eddig nem volt időm megjavitani, de tudom hogy mindig indul, mindig működik, ha esik a hó és 40 centinél nagyobb akkor egy hóláncot azért fel kell tenni.

  Nem versenyautó, de sokkal többre képes mint amit én elképzelek róla, eddig egyszer nem hagyott cserben, pedig kapott szegény rendesen, volt hogy nem ért le egy kereke sem, mert felakadtam, mégis külső segitség nélkül lejöttem, soks sok helyzetben vitt el, oda ahová már nem tudtam segitséget hivni, mert nem volt autó ami oda tudott volna menni…. de mint minden autóra erre is vigyázni kell…és karban tartani mert megháljáa.
  Ja 12 év alatt eddig 2.8 millióban van. Ennyiért ujonnan is alig lehet autót kapni.

 • fank1970

  Majdnem olyan jó, mint a G Merci…

 • Holiday

  Mi az, hogy “jó”?
  Ha az, hogy kényelmes, akkor nem jobb.
  Ha az, hogy slaggal lehet belül takarítani, akkor meg jobb.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

Tíz dolog, ami mindig legyen az autódban

Ha nem csak a boltba szaladunk el vagy a szomszéd településre, akkor nem árt, ha ez a tíz dolog bent van az autóban, így nem érhet minket túl sok meglepetés.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Beelőzi a BMW M5-öt az Alpina B5!

Az új generációs BMW 5 sportverziója még távolról sincs kész, a márka legfőbb tunere, az Alpina azonban heteken belül bemutatja a maga M5-gyilkosát.

Ford egy BMW és egy Mercedes ellen

Három vadorzó turbómotorral, 500 Nm körüli nyomatékkal. BMW M2, Ford Focus RS, Mercedes A 45 AMG: melyik a leggyorsabb, a legszórakoztatóbb, vagy egyszerűen a legjobb?

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.