Mókusmentés a motortérből

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.03.23. 08.00

Annyira megszerette mobil otthonát egy mókusmama, hogy fészket rakott a motor mellett. Amikor szervizre vitték az autót, halkan visító meglepetés érte a szerelőket…


A mókusok és egyéb rágcsálók előszeretettel ütnek tanyát az autókban. A motortér számukra védett, órási, zegzugos odú, amely ráadásul tele van a folytonosan növő metszőfogaik koptatásához elengedhetetlen, kemény dolgokkal. Bizony, a mókusok nem gonoszságból rágcsálják miszlikbe autóink elektromos hálózatát, víz- és fékcsöveit, bár a több tízezer forintos károk joggal teszik érzéketlenné az autótulajdonost a vörös bundás lomblakók dentális problémái iránt. 

Az ibseni problémakört a mókusokra kiterjesztve azonban felmerül a kérdés: felelősek-e a gyermekek szüleik bűneiért? Tehet-e arról az újszülött mókus, hogy anyja-apja tönkre vágta egy család autóját? 
Az Arlington-i Állatvédő Liga tagjai szerint nem, ezért amikor egy szerelő értesítette őket arról, hogy potyautasokat talált egy ügyfél autójában, azonnal a helyszínre siettek, és megmentették a még zárt szemű újszülött mókusokat, amelyeket egy visszaszoktató rezervátumban nevelnek majd addig, amíg elég erősek nem lesznek ahhoz, hogy szabadon engedjék őket. 
Ez a szabadon engedés persze kétélű fegyver: Észak-Amerikai nyugati partvidékén tömegesen élnek a mókusok és egyéb rágcsálók, különösen vidéken okozva súlyos károkat. Az emberek ezért előszeretettel vadásszák őket, a vadból pedig főzni szokás: Virginia állam egyes területein évszázados hagyományai vannak a mókushúsból készített ételeknek.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.