Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.03.18. 16.00

A Kúriához fordult a miskolci szmogrendelet miatt az omudsman. A rendelet alapján ugyanis a polgármester csak a már nem létező sárga matricás autók közlekedését tilthatja meg.


Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot – írja közleményében Szabó Máté, aki ezért a Kúriához fordult.

Az ombudsman szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg.

2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el, így sárga matricás autók ma már nincsenek forgalomban. A helyi rendelet alapján azonban szmogriadó esetén nem kell leállniuk a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricás gépjárműveknek, mert azok közlekedését a polgármester nem korlátozhatja.

Emellett a biztos szerint a helyi szabályozás a levegővédelmi kormányrendeletnél szélesebb körben engedi meg szmogriadóban egyes jármű-csoportok közlekedését. A kormányrendelet alapján szmog esetén a megkülönböztető jelzést használó egészségügyi és rendvédelmi szervek gépjárművei, valamint egyéb jogszabályban meghatározott gépjárművek vehetnek részt a forgalomban.

A miskolci szabályozás ezen túlmenően lehetővé teszi például egyes kereskedelmi szállítók, taxik közlekedését is, valamint több olyan feladatot is megállapít az államigazgatási szervek részére, amit önkormányzati rendelet nem szabályozhat. Az ombudsman ezért a Kúriától kérte a környezetet és az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető, jogszabályba ütköző helyi rendelkezések megsemmisítését.

A Kúria megkeresése a erre a linkre kattintva (rtf) olvasható.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.