Nemlétező autókat tilt a szmogrendelet

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.03.18. 16.00

A Kúriához fordult a miskolci szmogrendelet miatt az omudsman. A rendelet alapján ugyanis a polgármester csak a már nem létező sárga matricás autók közlekedését tilthatja meg.


Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot – írja közleményében Szabó Máté, aki ezért a Kúriához fordult.

Az ombudsman szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg.

2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el, így sárga matricás autók ma már nincsenek forgalomban. A helyi rendelet alapján azonban szmogriadó esetén nem kell leállniuk a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricás gépjárműveknek, mert azok közlekedését a polgármester nem korlátozhatja.

Emellett a biztos szerint a helyi szabályozás a levegővédelmi kormányrendeletnél szélesebb körben engedi meg szmogriadóban egyes jármű-csoportok közlekedését. A kormányrendelet alapján szmog esetén a megkülönböztető jelzést használó egészségügyi és rendvédelmi szervek gépjárművei, valamint egyéb jogszabályban meghatározott gépjárművek vehetnek részt a forgalomban.

A miskolci szabályozás ezen túlmenően lehetővé teszi például egyes kereskedelmi szállítók, taxik közlekedését is, valamint több olyan feladatot is megállapít az államigazgatási szervek részére, amit önkormányzati rendelet nem szabályozhat. Az ombudsman ezért a Kúriától kérte a környezetet és az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető, jogszabályba ütköző helyi rendelkezések megsemmisítését.

A Kúria megkeresése a erre a linkre kattintva (rtf) olvasható.

Kommentek

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.