Sok a baleset a télies időjárás miatt

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.03.14. 16.00

A csütörtökön télire fordult időjárás miatt veszélyessé vált útviszonyok miatt már kora délutánig számos baleset történt. Az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán több mint negyven autó ütközött, de Somogy megyében is sorozatos balesetek történtek.

A csütörtökön télire fordult időjárás miatt veszélyessé vált útviszonyok miatt már kora délutánig számos baleset történt. Az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán több mint negyven autó ütközött, de Somogy megyében is sorozatos balesetek történtek.


 Vas és Veszprém megyében a kis látótávolság és az erős szél nehezíti a közlekedést. Az ország 14 megyéjében másod-, a többi területen elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az ismét téliesre fordult időjárás Zala megyében okozta a legtöbb gondot, ahol már kora reggel baleset történt, a viharos erejű szél miatt több kidőlt fa eltorlaszolta az utakat és több településen áramszünetet okozott.
    
Reggel a csúszós havas úton oldalára borult egy menetrend szerinti autóbusz a Zala megyei Nagylengyel és Petrikeresztúr között. A balesetben ketten megsérültek. Szintén Zala megyében egy árokba borult kamion miatt délelőtt lezárták az M70-es autóutat mindkét irányban, a 75-ös főúton autóbusz borult az árokba.
   
Több mint 40 autó ütközött egymásnak az M7-es autópálya zalai szakaszán. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik az autópályáról. Az első információk szerint ketten megsérültek, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy lehetnek-e további sérültek. Hozzátette, hogy a sorozatbalesetben először 11 jármű ütközött össze, majd további 30 gépkocsi csapódott egymásnak.

Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók állnak összetörve, köztük több külföldi rendszámú.
   
Kamionstopot rendeltek el csütörtök 14 órától a zalai határátkelőkön. A forgalmi korlátozás a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járműveket érinti. A tiltás az M7-es autópálya letenyei, az M70-es autóút tornyiszentmiklósi és a 86-os főút rédicsi átkelőjére vonatkozik.
   


Somogy megyében is sorozatos balesetek történtek az M7-esen. Az autópályán Nagykanizsa felé, a 134-es kilométernél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiment egy gépkocsi. Sérültről, a baleset körülményeiről nincs bővebb információ.
   
Tömeges balesetek történtek az M7-es autópálya mindkét oldalán Szabadbattyán és Polgárdi között is, az elsődleges információk szerint több ember beszorult a roncsokba. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet.
   
Az M1-es autópályán Győrtől keletre tükörjég veszélyeztette a közlekedést, emiatt több kisebb baleset is történt az autópálya Győr és Komárom közötti szakaszán.
   
Veszprém és Vas megyében elsősorban a kis látótávolságra figyelmeztetett a közútkezelő. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében több főúton is kamionstopot rendeltek el.
   


Az ország több területén jelenleg is intenzíven havazik. Így a hófúvások, veszélyessé váló útszakaszok miatt többfelé kell számítani útzárra, korlátozásokra. A legtöbb fennakadásra a dunántúli megyékben lehet számítani, ahol például Fejér megyében a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát zárták le Székesfehérvár külterületén, mert Veszprém megyében Inotánál több gépkocsi elakadt. Tolna megyében a 61-es utat Pincehely és Adorjánpuszta között hóátfúvás miatt zárták le.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával dolgozik, hogy megszüntesse az esetleges hóakadályokat. Ezzel együtt a közlekedőket arra kérik, amennyiben a hófúvásokban érintett területeken autóznának, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a www.kozut.hu oldalon, a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak.

Forrás: MTI
 

Kommentek

 • PAlex

  És b@zdmeg itt, egy komoly autós oldalon is azt írják, hogy a zord időjárás miatt történnek a balesetek.
  Hülye népbutító média…

  A sok hülye sofőr miatt vannak a balesetek legnagyobb része, és nem külső tényező(k) miatt.

 • mtbe

  PAlex
  így van, ahogy mondod.
  Én arra is kíváncsi lennék, mennyivel mentek az autósok annál a 40es balesetnél, mert hát ilyenkor nem kéne 130cal menni ha az orrukig se látnak.

 • Holiday

  Palex! Azért az időjárást ne zárd ki. Tény, hogy az autókat emberek vezetik, de a körülmények nem zárhatók ki már csak azért sem, mert nem vagyunk tévedhetetlenek.

 • PAlex

  Holiday.
  Ettől még ugyanúgy a sofőr hibája.
  Mert látom nap, mint nap, hogy autópályán éjszaka, ködben, esőben, hóban úgy mennek, mintha nem lehetne akadály előttük.
  41 autó pedig csak úgy tud összemenni, ha kb. 41 hülye vezette azokat az autókat, mert se nem az út, se nem a látási viszonyoknak megfelelően vezettek.

 • Holiday

  Palex!
  Ezeknél a sorozatbaleseteknél a többség bizonyítottan vétlen. Mi a szart csinálsz, ha meg kell állnod és hátulról eltalálnak? Kicsit több empátiát.

 • Blet

  NAGYON ELEGEM VAN AZ IDŐJÁRÁSRA VALÓ HIVATKOZÁSRA,MEGVÁLTOZOTT UTVISZONYOKRA VALÓ UTALÁSOKRA!A FELELŐTLEN BAROM ÁLLATOK AZOK NEM HIBÁSAK,ŐK CSAK 130km FIGYELMESEN ELŐZGETNEK A LATYAKOS,VIZES UTON!

 • jimmy49

  Fölösleges vitázni, mert a balesetet szenvedők majd mindegyike nem tartotta be a látási és az útviszonyoknak megfelelő közlekedést. Viszont az autópálya kezelő sem , hogy biztonságos közlekedést biztosít az autópályán. Nem hallottam hogy a közlekedésre az időjárás viszontagsága miatt az autópályákon nem kell matricát venni, amíg az ítéletidő tart.

 • mtbe

  ilyenkor igenis 70-80nal kell menni! mese nincs! ködlámpát kell kapcsolni, azzal csökkenthető az a kockázat, miszerint hátulról belénk mennek
  és be kell tartani a követési távolságot!
  ha ez a három dolog meglett volna akkor nem történt volna ez meg (esetleg egy-két autóra)

 • mtbe

  jimmy49
  hogy biztosítson ilyenkor jó körülményeket az autópálya kezelő? hófúvás van, egyfolytában takarítani kéne. ha meg ott egy hókotró, akkor meg az a “baj” hogy elfoglalja az egyik sávot, bedugul a forgalom, szitkozódás, idegeskedés, stb.

 • Holiday

  Jimmy, te a meleg szobában krampácsolva nagyon tudod, hogy ki, mit tett?
  Miért nem mész havat lapátolni b+ a makogás helyett?

  Nem tilos pofázás helyett tenni valamit. Seggfej.

 • mtbe

  ki az aki ilyenkor autóba ül és az autópályán kell mennie?

 • L.Rómeó

  igen jimmy jolmontta holliday mit gépelsz meleg szobábol?
  láttod ő nem makkog ha nem kin lapátol M7esen

  etyépként anyit tudok hozzá füzni a dolgokhoz hogy szerintem az álam ésaz álami közutkezzelö iggen is jol vékzik a munkályukat.
  kiatták a szines riasztást is mit kéne még teniük?
  meklepte öket a hó. enyi. mindenki megesik.

 • Mahler

  Kérem szépen:ilyen időjárási helyzet MO-n kb. 10-15 évente fordul elő, mármint ilyen gyorsan és ilyen intenzítással. Az időjárás előjelzést most senki senki sem okolhatja, mert időben,precízen és pontosan megmondták,hogy mi következik.Sajnos egy négynapos munkaszüneti hétvége előtt erre senki sem figyelt eléggé, pedig munkások, diákok ezrei indultak útnak kocsival, vonattal autóbusszal. Azt még azok sem vették elég komolyan, akiknek kellett volna, hogy 14-én dél körül már kaotikus állapotok uralkodtak az utakon-ez hiba volt. Nem hangzott el a médiákban, hogy elképesztő idő jön, mert sokan változtattak volna az útvonalaikon, vagy el sem indultak volna. Emberek töltöttek el 19-20 órát autópályán úgy,hogy senki sem ” üzent nekik” akár a rádió útján, hogy “nyugalom,megyünk,segítúnk” tehát még a reménysugár sem volt előttük-hó az igen. Csak ma-március 15-én 10.45-kor jelentette be a rádió, hogy P.Sándor összehívta a válságstábot. Jobb késön, mint soha, de ennél is rosszabb érzés volt a közútkezelő hazugsága a tegnap 14.00-kor elhangzott útviszonyokról. Ma már tankok is vannak, megérkezett a TEK és az osztrák cimborák-ez így helyes. Viszont nem szabad elfelejteni az emberi tényezőt sem, nem tudom, hogy hányan léptek volna vissza a riasztás miatt…..??
  De borzasztó idő volt és még van ma is, lehet megint tanulni, de olvastam, hallottam nagyon emberi magatartásokat, igazi cselekvéseket, akik tettek is valamit azért, hogy emberek kerüljenek ki a bajból és ők voltak többen!!

 • mtbe

  egyet nem szoktam érteni
  érdekes módon én már előre pár nappal hallottam, hogy ilyen idő lesz, ennek ellenére sokakat úgy meglep mintha nem is mondták volna, autóba szállnak és puff…
  még csillagászatilag TÉL VAN

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.