2012 novemberében összesen 4663 új személygépkocsi, valamint 953 darab kis-haszongépjármű (<3,5t) került forgalomba Magyarországon - derül ki a JATO Dynamics legfrissebb adataiból. Mint a piackutató rámutat, a személygépjárművek esetén ez a mennyiség a tavaly novemberi számoknál 2 %-kal magasabb, de az áruszállítóknál 29 százalékos csökkenés történt. Idén eddig összesen 48 340 új személyautó és 9871 új kis-haszongépjármű került a magyar utakra. Az első tizenegy hónapban összesítve 15 %-kal több személyautó került forgalomba, mint a tavalyi év azonos időszakában, a haszongépjárművek esetén nagyjából megegyeznek a számok tavalyiakkal. Novemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) az Opel volt, 1011 forgalomba helyezett járművel, az első tizenegy hónap viszonylatában viszont a Ford a győztes. Modellszinten Opel Astrából kelt el novemberben a legtöbb (764 darab),  de az első tizenegy hónapi modellranglistát is ez típus vezeti 3373 db-os eladással. Ez a trend várhatóan továbbra is folytatódik, ugyanis a novemberben megkezdődött az Opel által szállítandó 1250 db rendőrségi Astra forgalomba helyezése. A jelenlegi piaci jellegzetesség, hogy az új autó forgalomba-helyezések többsége, 75 %-a céges, míg a magáneladások a piac 25 %-át teszik csak ki. Márkánként azonban eltérő arányban. Az eladásokban egyre jobb helyet produkáló Suzuki például üdítő kivétel, hiszen autóinak többségét magánszemélyek vásárolják. A céges-magán eladások a top10 márka esetében novemberben:            

Mint a JATO rámutat, a mostani növekvő trend ugyan bizakodásra ad okot, ezek a számok messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól. Összehasonlítás végett: a válság előtti 2008-es év novemberi eredménye a 2012-es azonos időszakának 207 %-a volt, tehát 11 911 db személyautó és haszongépjármű talált gazdára.

Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet – a piackutató szerint – az újra megnövekedett re-export jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni, de az iparág szakemberei szerint az idén tapasztalható piaci növekedés mintegy 80 %-át ezen ügyletek teszik ki, tehát effektív, kiskereskedelmi növekedésről nem beszélhetünk.

Forrás: JATO Dynamics