600 ezres büntetés fenyegeti az autósokat

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2012.04.02. 17.15

Külföldön eleve rossz gyorshajtásos ügybe keveredni, de Ausztriában vannak autópálya-szakaszok, ahol ez különösen fájdalmas és költséges lehet.

Talán olvasóink zömének is új az a tábla, amelyről Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció elnökétől értesültünk. Az IG-L átmeneti sebességkorlátozást jelöl osztrák autópályákon és kemény bírságokat szabhatnak ki miatta.

A 2002-ben elfogadott Bundes-Immissionsschutzgesetz-Luft (IG-L) a célja az emberek, állatok, növények, földterületek védelme, megóvásuk a káros környezeti hatásoktól, így a légszennyezéstől, a zajártalomtól.

Egy 20 km/órás sebességtúllépés akár 20 eurós büntetéssel is megúszható (5880 Ft), de IG-L tábla hatálya alatt a környezetvédelmi szabályok megsértéséért felel az autós és a büntetési tétel 200 euró is lehet. Sima sebességtúllépésnél 726 euró a maximum, IG-L táblánál 2180!

Olvasóinknak ez a törvény azért érdekes, mert több gyorsforgalmi úton és autópálya-szakaszon – köztük a Magyarországról például Svájcba autózóknak fontos A12-őn – járhat időleges sebességkorlátozással. A normál megengedett sebességnél alacsonyabb limit a légszennyezettségi határértéktől függően lép érvénybe (maximum három hónapra) és 130 helyett többnyire 100 kilométer/órás sebességkorlátozást jelent. (Mérsékelt sebességnél alacsonyabb a fogyasztás és kevesebb üzemanyagból kevesebb káros kipufogógáz termelődik.)

Érdemes betartani a korlátozást, mert ezeken a szakaszokon nem a sebességtúllépésért kell igazán fájó büntetést fizetni, hanem a környezetkárosításért!

Súlyosabb vétség a gyorshajtásnál a környezetkárosítás

A jogszabály ugyanis a gyorshajtásos szabálysértésnél jóval nagyobb bírsággal fenyegeti a környezetkárosítást. Míg Ausztriában egy 20 kilométer/órás sebességtúllépés tarifája 20 eurótól (5880 Ft) indul, az IG-L táblás szakaszokon repeszteni sokkal többe kerül. A környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele elérheti a 2180 eurót, ami ma 641 000 forint.

Ezen a weboldalon tudtok tájékozódni arról, mely autópálya-szakaszokon érvényes környezetvédelmi okokból sebességkorlátozás Ausztriában.

Tudni akarod mennyi autód valós fogyasztása? A Vezess.hu online autós naplója megadja a választ!

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.