Minimumtarifát és a drosztengedélyek kiadásának befagyasztását szeretnék elérni a taxisok. Ennek érdekében hétfőn autós demonstrációt tartottak Budapesten – mondta el Dénes Attila, a felvonulás szervezője az alakuló Budapesti Taxis Szövetség képviseletében az MTI-nek. 

Dénes tájékoztatása szerint a tüntetésen az összes nagyobb budapesti társaság részt vett, körülbelül 40-50 autóval, és petíciót adtak át a Főpolgármesteri Hivatalban, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban, valamint a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht.-nál.
 
A taxisok azt szeretnék elérni, hogy fix- vagy minimumtarifát vezessenek be, amelyet egy BKV-jegy árában határoznának meg, így nem történhetne meg, hogy egyes társaságok akár 150 forintos díjat kínálnak – mondta el Dénes Attila. Szerintük a piaci verseny felpörgése és az öngyilkos árverseny során a végtelen számú egyéni vállalkozó nem tudja érvényesíteni a valós költségeit.

Jelenleg Budapesten 328 taxiállomáson 1480 várakozóhely van, amelyekre összesen 5700 taxi jut. Mint Dénes kifejtette: az 1480 várakozóhely – figyelembe véve az utasokat szállító gépkocsikat – körülbelül ennek háromszorosát, vagyis 4440 taxit tud kiszolgálni. A szervező szerint ezért a Fővárosi Önkormányzat több mint ezer taxisnak tehát úgy adja ki az évente 25 000 forintért kiváltható droszthasználati engedélyt, hogy nincs elegendő várakozóhely.

A felvonulók ezért – megtartva a már meglévő engedélyeket – azonnali létszámkorlátozást sürgettek.

Forrás: MTI