A hitelesek nagyobb védelme érdekében a kormány maximálja a jelzálog- és gépjárműhitelek mértékét – jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta, a kormány idei utolsó ülésén döntött a körültekintő, felelős lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletről. Ennek célja, hogy elősegítse a felelős hitelezést, mérsékelje a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatokat és viharállóbbá tegye a magyarországi hitelezési rendszert.

A kispénzűek kiszorulhatnak az újautó-piacról

A kispénzűek kiszorulhatnak az újautó-piacról


Az új rendelet értelmében többek között változnak a gépjármű-hitelezés szabályai is: a vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75 százaléka, eurohitel esetében 60 százaléka, egyéb deviza esetében 45 százaléka. Lízingelés esetében 80, 65, 50 százalék az irányadó számok.

A változtatás persze csak tovább szigorítja a feltételeket, hiszen 2009 elején már a PSZÁF megtette az első lépést. A kockázatos hitelek mellé többlettőke-követelményt ír elő a szervezet a finanszírozóval szemben, ami a tőkeszükségletének 50-100 százaléka is lehet. Vagyis azóta jócskán többet kell fizetni, ha valaki olyan hitelt szeretne.

A hitel maximum összege a fedezethez képest (jelzálog és személygépkocsi esetén)

Devizanem
Hitel
Lízing
Forint
75%
80%
Euró
60%
65%

Egyéb deviza

45%
50%
 

Maximum hét év lehet a törlesztés hossza

Maximum hét év lehet a törlesztés hossza


A rendelet jelzáloghitelekkel, illetve a gépjármű-hitelezéssel kapcsolatos rendelkezéseit március 1-jétől kell alkalmazni. Júniustól azonban tovább szigorodik a rendszer, akkor lép életbe a hitelezhetőségi limit.

A pénzügyi intézmények csak hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek ún. hitelezhetőségi limitje, vagyis az a forintban megállapított összeg, ami kifejezi a maximális havi törlesztési képességet.

Csak olyan hitelt adhatnak a bankok, amelynek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg. Euróhitel esetében a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb az így megállapított hitelezhetőségi limit 80 százalékánál, más devizahitel esetén pedig a 60 százalékánál.

Komolyabb feltételeknek kell megfelelni

Komolyabb feltételeknek kell megfelelni


Ma Magyarországon mintegy 1 millió 700 ezer devizahitel van, szinte minden családra jut egy. Ám a gazdasági világválság hatására a devizaárfolyamok megugrottak, a pénzügyi intézmények kamatai pedig megemelkedtek. A változtatások célja, hogy nagyobb védelmet kapjanak a devizahitelesek.

Az elfogadott rendelet a Magyar Köztársaság területén tartózkodó természetes személy részére nyújtott hitelekre és kölcsönökre, valamint pénzügyi lízingre vonatkozik.