Jövő hónapban a Detroiti Autószalonon mutatja be az S60 Conceptet a Volvo. A korábban közölt sejtelmes képek után immár teljes valójában megismerhetjük a 210-re érkező S60 hírnökét.

Ahogy korábban is sejthető volt, az autó sokkal sportosabb jelleget ölt, mint elődje. A tetőív a ma divatos kupéirányzatot követi, miközben ez a lendület a karosszéria hajlításain, ívein is folytatódik. A lapos hűtőmaszk és a pengeszerű lámpák agresszívnak mutatják a kocsit. A fényszórók utalást tesznek a skandináv történelemre, hiszen belsejükben a vetítőlencsék kis viking hajókat formáznak.

Kifinomult utastér

Kifinomult utastér


Hátul sem kevésbé izgalmasak a lámpák. A LED-technikával felvértezett elemek normál helyzetben sötét színűek, a bura csak akkor vált a megszokott piros és sárga színre, ha a gyújtást ráadják. Ha a lámpákat vagy az irányjelzőt aktiválják, akkor pedig igazából világítani kezd.

Az üvegtetős autón szinte minden részlet izgalmas, így az ajtók is. A hátsókat ugyanis nem a B oszlopnál – az ugyanis nincs -, hanem hátul függesztették fel. Ilyet már láttunk, de olyat nemigen, hogy akár egy tolóajtó, úgy csuklik hátra.

Az így feltáruló tágas nyíláson át négyszemélyes utastérbe juthatunk, ahol a klasszikus keveredik a high-techhel. A pasztellszínekkel játszó belsőre leginkább a légies szó igaz. A lebegő középkonzol már nem újdonság, de ebben az autóba kristályból készítették, kézzel a “pultot”. A műszerfaltól a hátsó ablakig futó elemet az ülések körülölelik, így érve el azt a hatást, mintha nem is a padlóra támaszkodnának.

Kupés formaterv

Kupés formaterv


1,6-os úgynevezett GTDi motor került a tanulmányba, amely jövőre már sorozatgyártásban is bemutatkozik a Volvókban. A közvetlen befecskendezéses turbómotor 180 lóerős, ugyanakkor, a Start&Stop funkciónak is köszönhetően, az átlagfogyasztása csupán 5 liter, szén-dioxid-kibocsátása pedig 119 g/km.
 
A motor a váltókaron elhelyezett gombbal indítható be. Ha a vezető úgy dönt, hogy az automata üzemmód helyett ő maga kapcsolgatna a duplakuplungos váltóval, a kar kiemelkedik, hogy jobban kézre essen.

Természetesen mivel Volvóról van szó, nem hiányoznak a biztonságtechnikai érdekességek sem a kocsiból. A holttérfigyelő és a továbbfejlesztett távolságtartó tempomat mellett – amely immár akár teljesen megállítja az autót – egy új baleset-megelőzési rendszer is bekerült a tanulmányba.

Head-up display jelez

Head-up display jelez


A kamerákkal és radarokkal felszerelt technika figyeli az autó környezetét, és ha a vezető nem észlelné, hogy egy gyalogos lép a jármű elé (vagy mögé) előbb a műszerfal fölé vetített piros fénnyel illetve hanggal jelez, majd ha ez sem segít, maga tapos maximális erővel a fékbe, elkerülve a gázolást. A rendszer, amely természetesen a ráfutásos baleseteket is csökkentheti a sorozatgyártású S60-ban debütál majd.

Készül a középkonzol:

Studiófelvételek az S60 Conceptről: