Immár biztos, hogy a Renault beszáll a Ladába. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a francia autógyár részesedést vásárolna az orosz cégben. A megállapodást február 29-én véglegesítik, melynek értelmében a Renault 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Ladákat gyártó orosz AvtoVAZ cégben.

Ezzel a Renault egy újabb süllyedő hajót menthet meg. Korábban sikerült talpra állítaniuk a csődközeli Nissant – amely mára busásan nyereséges -, majd a Daciába leheltek új életet. A Renault ezzel a lépéssel döntő befolyást szerez az AvtoVAZ-ban, amely az orosz autógyártás 70 százalékát uralja. A Les Echos párizsi gazdasági napilap szerint a francia autóipari cég, amely az orosz vállat “kizárólagos partnere” lesz, öt kulcsvezetőt delegál majd az AvtoVAZ-ba.

A franciák a Lada gyártósorait a konszern jellegének megfelelően alakítják át, korszerűsítik a motorokat és a Togliattiban lévő gyárat évi egymillió autós kapacitásra fejlesztik fel a legmodernebb technológiával. A jövőben Togliattiban Renault-modellek kerülnek majd le a gyártósorról, de felfrissítik a Lada-palettát is.

Forrás: MTI