Új lopásgátló eszköz jelent meg a magyar piacon Szelepőr néven. Az ötletes, mechanikus szerkezet leereszti az autó kerekét, amennyiben a kocsit ellopják.

A szelepőr egy kulccsal lezárható fejből és egy menetes adapterből áll, amelyből kétféle jár, így az eszköz motorkerékpárokon is használható. Megállás után felcsavarozható, majd kulccsal zárható a szelepen.

Elindulás után a forgó kerék centripetális ereje elmozdítja a szelepőr fejében található nehezéket, amely egy apró rúd segítségével benyomja a szelepet, a kerék leereszt, az autó lelassul. A kerék nem hirtelen ereszt le, ezért a tolvaj nem veszíti el uralmát az autó felett. Egy kilométeren belül a kerékben található levegő gyakorlatilag maradéktalanul eltávozik.

Maga a szelepőr svéd szabadalom, az angolszász országokban már népszerűvé vált. Világszerte több mint 750 ezret értékesítettek belőle. Mivel egy alapvető fizikai törvényszerűségen alapul, semmilyen kiegészítő energiaforrást nem igényel. Nagy súlya miatt az el nem távolított szelepőr durván kiegyensúlyozatlanná teszi a kereket, amelynek ütéseitől nehezen vezethetővé válik az autó.

Mivel kis méretű, ezért nem foglal sok helyet az utastérben, ütközéskor pedig nem szabadul el jókora rombolást végezve, mint egy masszív vas kormányzár. A kizárólag kerékcserével eltávolítható szelepőr vételára 11 900 forint. További információ: 20/574-90-45 vagy 20/925-70-35 illetve www.csocsan.hu/szelepor.