Közel kétszáz buszt vásárol a Volánbusz az Ikarus EAG-tól

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2017.02.07. 12.24

Eredményes volt a Volánbusz 180 darabos buszra kiírt tendere. Ennek köszönhetően idén magyar gyártmányú csuklósok kerülhetnek az állami céghez.

Közel kétszáz buszt vásárol a Volánbusz az Ikarus EAG-tól

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Volánbusz Zrt. októberben 180 darab alacsonypadlós autóbuszra írt ki tendert. A közbeszerzési értesítő szerint ezen győztesnek hirdették ki az Ikarus EAG Kft.-t, vagyis a Modulo M 168D gyártóját. A szerződés összköltsége 15,372 milliárd forint, eszerint egy autóbusz vételára 85,4 millió Ft-ra jön ki, ami valamivel kedvezőbb, mint amit egyes külföldi gyártmányokért kellene fizetni.

A győztes kiválasztásánál döntő súllyal esett latba a buszok nettó vételárára, de ugyancsak fontos szempont volt még a járművek javításához szükséges pótalkatrészek ára is. További követelmény volt, hogy a buszok üzemanyag-fogyasztása nem lehet nagyobb 64 liter/100 kilométeres értéknél.

A győztes ajánlattevő vállalta, hogy az autóbuszokra 24 hónapos, teljes körű garanciát biztosít. Ráadásul a kicserélt vagy kijavított fő darabokra vonatkozóan a jótállási és szavatossági idő újrakezdődik azon a napon, amikor a Volánbusz számára kielégítő módon a csere vagy a kijavítás megtörténik. Ilyen fődaraboknak számít többek között a motor, a nyomatékváltó, a futómű, a kormánymű, vagy éppen a csuklószerkezet.

Az Ikarus EAG Kft-nek a Scaniát, az MAN-t és a Mercedeseket forgalmazó EvoBust sikerült kiütnie a közbeszerzésen. Rossz nyelvek szerint a győztes nem lesz képes 210 nap, vagyis nagyjából 7 hónap alatt leszállítani a járműveket, ugyanakkor az is igaz, hogy egy esetleges csúszás nem jönne jól az Ikarus EAG-nak, hiszen késedelmes teljesítés esetén naponta 150 ezer forintot kell fizetniük buszonként a Volánbusznak.

Biztos felmerül a kérdés, hogyan létezhet az Ikarus EAG Kft. azok után, hogy a mátyásföldi gyárat 2007-ben bezárták. Nos, a céget az Evopro-csoport megvette és a jelenleg elérhető céginformációk szerint az Ikarus EAG Kft-nél 181 fő van alkalmazásban. Hogy ne legyen egyszerű a képlet, a régi, nagy Ikarus márkanév más tulajdonosnál, Széles Gábor érdekeltségében van.

Kommentek

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.