Szétcsaptak a szabálytalan teherautósok között

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.11.22. 09.36

Hét megyére kiterjedő, összehangolt akciót indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a rendőrség.

Szétcsaptak a szabálytalan teherautósok között

November 15-17. között háromnapos, közös közúti ellenőrzési akciót tartott Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyékben a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és az érintett megyei rendőr-főkapitányságokkal.

Az akció alapvető feladata a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő szállító járművek rakományának és gépjárművezetőinek kiszűrése, valamint a szállítmányokra vonatkozó adó- és vámjogszabályok betartásának ellenőrzése volt. A NAV emellett vizsgálta, hogy a szállítmányokat bejelentették-e az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe és rendelkeznek-e érvényes EKÁER-azonosítóval.

A közúti ellenőrzések során a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget nem meghaladó gépjárművek és a kapcsolódó pótkocsik által szállított rakomány rögzítését, valamint a járművek terhelhetőségére vonatkozó előírások betartását vizsgálták meg. Az ellenőrzés valamennyi esetben kiterjedt arra is, hogy a gépjármű megfelel-e a teherszállításra vonatkozó feltételeknek.

Összesen 326 gépjárművet ellenőriztek és megvizsgáltak 64 pótkocsit is: 157 esetben végeztek össztömeg/tengelysúly-mérést, ezekből 48 esetben állapítottak meg szabálysértést. Rakományrögzítéssel kapcsolatos szabályszegésekkel 10 esetben találkoztak az ellenőrök, akik 17 esetben megelégedtek a szóbeli figyelmeztetéssel, mert az akció célja nem a büntetés, hanem a közlekedésbiztonság javítása volt. A közúti ellenőrök a rendőrség számára további intézkedésre 45 ügyet adtak át, míg ugyanez a NAV esetében 10-szer fordult elő.

A 48 esetből 28 gépjármű volt külföldi, vagyis az ellenőrzött és szabálytalannak talált gépjárművek több mint fele nem magyar volt. A legkirívóbb eset az volt, amikor 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű jármű 8 tonnásan közlekedett.

best-cars

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.