Az internet veheti át az uralmat a jövő teherautója felett

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.11.04. 16.29

A Bosch nemrég egy különleges teherautó-koncepcióval állt elő. A jövőbe mutató teherautó szinte mindent automatikusan csinálna.

Az internet veheti át az uralmat a jövő teherautója felett

VisionX névre keresztelte a Bosch azt a koncepció teherautót, mely a legújabb trendeknek megfelelően automatizálja a vezetést. A jármű lényegében egy guruló okos eszköz, ugyanis mind a lerakodást, mind pedig a vezetést képes önállóan megoldani.

Működtetéséhez természetesen szükség van internetkapcsolatra, a teherautó ugyanis a Bosch IoT Cloud felhőalapú rendszerén keresztül számtalan információt hívhat le. Így például valós időben értesülhet a szállítási paraméterek változásáról, a forgalmi helyzetről, valamint az időjárási körülményekről.

A koncepciójármű háromféle üzemmódban üzemeltethető. Képes összekapcsolt teherautóként működni, ennek megfelelően konvojban is tud haladni emberi irányítás nélkül, emellett teljesen automata, vagy emberi irányítással is lehet vele közlekedni. Sőt, mindezek kombinációjára is lehetőség van, hiszen például konvojban történő haladáskor azt is meg lehet adni, hogy melyik kijáratnál hagyja el az autópályát, emberi, vagy teljesen automata irányításra kapcsolva.

A VisionX még nem egy leendő saját gyártású teherautó előfutára, ettől függetlenül elképzelhető, hogy egyszer a Bosch is komplett teherautókat fog gyártani. Egyelőre a cég főként a kormányzási rendszerekben, biztonsági asszisztensekben, valamint az automatizált vezetéshez szükséges fejlesztésekben érdekelt. A cégcsoport egyik legfontosabb fejlesztése továbbá a haszonjárművek hálózatba kapcsolt szabályzóegysége. A hardvere modul értékesítését várhatóan a Bosch megduplázza 2017-ben. A német cég szállítja ugyanis a Daimler számára a teherautók haszonjárműves adatközpontjait.

Kommentek

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.