Viszik az év buszát, mint a cukrot

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.10.30. 12.21

Vadonatúj, lengyel elektromos autóbuszokat vásárol két nagy lengyel város. A sikerben szerepet játszhat az is, hogy nemrég az év buszává választották a Solaris Urbinót.

Viszik az év buszát, mint a cukrot

Úgy tűnik jót tett az elektromos Urbinónak, hogy nemrég az év buszává (Bus of the Year) választottak. A null-emissziós hajtással szerelt modellre több mint 40 darabos megrendelést kapott a lengyel Solaris. Ez a mennyiség két szerződésből jön össze, ugyanis a sziléziai Jaworzno városa, valamint Krakkó döntött az Urbinók megvásárlása mellett.

Jaworzno még szeptemberben határozott arról, hogy hamarosan kilenc darab 18 méteres, három darab 12 méteres, valamint négy darab 8,9 méteres elektromos Urbinót helyez forgalomba.  A város nemrég ugyanakkor megnövelte a megrendelt buszok mennyiségét, ennek köszönhetően további nyolc elektromos Solarist vásárolnak.  Jaworznoban ennek köszönhetően 2017 második felére a városi flotta harmada, vagyis 23 autóbusz tisztán elektromos hajtású lesz.

A közel 100 ezer fős lakossággal rendelkező városban 2015-ben állt forgalomba az első elektromos Solaris Urbino. A jármű azóta 120 ezer kilométert tett meg és a helyi tömegközlekedési vállalatnál meg vannak elégedve a típussal. Ugyancsak a kedvező tapasztalatok miatt döntött Krakkó is az újabb elektromos buszok beszerzéséről. Az egykori lengyel főváros 20 darab új elektromos Solaris Urbinót fog a jövőben üzembe helyezni a jelenleg meglévő 5 null-emissziós Urbino mellé.

A most megrendelt mennyiségből 17 darab szóló, három pedig csuklós kivitelű autóbusz lesz. A mindkét városban forgalomba álló valamennyi jármű pantográfos áramszedővel is fel lesz szerelve, így akkumulátoraik akár rendkívül gyorsan feltölthetőek lesznek. Emellett utasterük és a vezetőfülkéjük külön-külön klimatizált lesz.

Fotó: Aranyi Péter

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.