Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.10.23. 09.29

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Sokan az ’56-os eseményeket a lengyel-magyar barátság újjászületéseként tartják számon. Ez főként annak a szolidaritásnak köszönhető, amit a két nép mutatott egymás iránt a 60 évvel ezelőtt lezajlott tüntetések és forradalmi események kapcsán. Ennek megértéséhez érdemes tenni egy rövid történelmi visszatekintést.

1956. június 28-án Poznanban munkásfelkelés tört ki a kifizetetlen, illetve a rendkívül alacsony bérek miatt. A lengyelországi kommunista vezetés attól félt, hogy a tüntetések országossá fajulhatnak ezért a hadsereg bevetésével elfojtották azokat. Ekkor olyan embert kezdtek keresni a kommunista párt élére, akit elfogadhatnak a lengyelek. Hruscsov 1956 októberében Lengyelországba ment, hogy valamilyen módon megpróbálja lehűteni a kedélyeket.

Ő mindent a korábbi vezetésre kent és számtalan engedményt tett a lengyeleknek az  1956. október 19-21. közötti tárgyalásokon. Ennek nyomán megválasztották a kommunista párt élére azt a Wladyslaw Gomulkát, aki elérte, hogy a szovjetek visszavonják a csapataikat a lengyel utcákról. Október 23-án Budapesten szimpátia tüntetés kezdődött a lengyelekért, a végkifejletet pedig már ismerjük.

wegry1956

A 1956-os magyar felkelésről a pihentetett cenzúra miatt írhattak a lengyel lapok. Talán ennek is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan, már október 25-én felszállhatott az első lengyel segélyszállítmány Varsóból. A  korabeli információk szerint a lengyelek 794 liter vért, 415 liter vérplazmát, valamint 16 500 kilogramm szintetikus vérhelyettesítő anyagot tettek gépre szinte azonnal, hogy segítsék a magyar forradalmárokat.

Emellett teherautókkal is érkeztek szállítmányok Magyarországra. Ily módon a magyar forradalom kitörését követő napokban 4 tonna tejport, valamint 8 tonna gyógyszert és kötszert juttattak el hazánk fiainak és lányainak. Továbbá legalább 24 tonna élelmiszer is érkezett Lengyelországból, ebből legalább 15 tonnát liszt tett ki. A következő szállítmányokkal még ennél is több, mintegy 52 tonnányi liszt, illetve 15 tonna gyümölcslé és lekvár érkezett Magyarországra.

Az adománygyűjtések Lengyelország szerte folyamatosak voltak, de érdemes kiemelni Poznan, Olsztyn és Varsó lakosainak szolidaritását. A lengyel testvéri segítség a forradalom leveréséig, 1957. január végéig az önkéntes pénzadományokból 31 millió zloty gyűlt össze és 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.  A lengyel emberek segítségeként a Lengyel Vöröskereszt ugyanezen időpontig 25,5 tonna vérhelyettesítő szert, gyógyszert, kötszert és orvosi műszert, 331 tonna élelmiszert, 32 tonna ruhaneműt és 10 tonna szappant juttatott el 42 teherautón és 104 vasúti kocsin Magyarországra. És ezt akkor tették a lengyelek, amikor rendkívül szűkös idők jártak rájuk.

Az 1956-os magyar forradalomban legalább 20 ezer ember sérült meg és szerény becslések szerint is 15 – 25 ezer ember vesztette  életét.

Kommentek

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

Keresztbe vágva jön az Alpine

Megérkezett az első gyári videó a Renault jövőre érkező sportkocsijáról, az hátsókerekes Alpine A120-ról.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Használtan villanyautót? Várj még ezzel pár évet!

Új elektromos modelljének dokumentációjában érdekes adatot tett közzé a General Motors. Röviden: egy évtized múlva a kocsi használati értéke töredéke lesz a mostaninak.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.