Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.10.23. 09.29

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Sokan az ’56-os eseményeket a lengyel-magyar barátság újjászületéseként tartják számon. Ez főként annak a szolidaritásnak köszönhető, amit a két nép mutatott egymás iránt a 60 évvel ezelőtt lezajlott tüntetések és forradalmi események kapcsán. Ennek megértéséhez érdemes tenni egy rövid történelmi visszatekintést.

1956. június 28-án Poznanban munkásfelkelés tört ki a kifizetetlen, illetve a rendkívül alacsony bérek miatt. A lengyelországi kommunista vezetés attól félt, hogy a tüntetések országossá fajulhatnak ezért a hadsereg bevetésével elfojtották azokat. Ekkor olyan embert kezdtek keresni a kommunista párt élére, akit elfogadhatnak a lengyelek. Hruscsov 1956 októberében Lengyelországba ment, hogy valamilyen módon megpróbálja lehűteni a kedélyeket.

Ő mindent a korábbi vezetésre kent és számtalan engedményt tett a lengyeleknek az  1956. október 19-21. közötti tárgyalásokon. Ennek nyomán megválasztották a kommunista párt élére azt a Wladyslaw Gomulkát, aki elérte, hogy a szovjetek visszavonják a csapataikat a lengyel utcákról. Október 23-án Budapesten szimpátia tüntetés kezdődött a lengyelekért, a végkifejletet pedig már ismerjük.

wegry1956

A 1956-os magyar felkelésről a pihentetett cenzúra miatt írhattak a lengyel lapok. Talán ennek is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan, már október 25-én felszállhatott az első lengyel segélyszállítmány Varsóból. A  korabeli információk szerint a lengyelek 794 liter vért, 415 liter vérplazmát, valamint 16 500 kilogramm szintetikus vérhelyettesítő anyagot tettek gépre szinte azonnal, hogy segítsék a magyar forradalmárokat.

Emellett teherautókkal is érkeztek szállítmányok Magyarországra. Ily módon a magyar forradalom kitörését követő napokban 4 tonna tejport, valamint 8 tonna gyógyszert és kötszert juttattak el hazánk fiainak és lányainak. Továbbá legalább 24 tonna élelmiszer is érkezett Lengyelországból, ebből legalább 15 tonnát liszt tett ki. A következő szállítmányokkal még ennél is több, mintegy 52 tonnányi liszt, illetve 15 tonna gyümölcslé és lekvár érkezett Magyarországra.

Az adománygyűjtések Lengyelország szerte folyamatosak voltak, de érdemes kiemelni Poznan, Olsztyn és Varsó lakosainak szolidaritását. A lengyel testvéri segítség a forradalom leveréséig, 1957. január végéig az önkéntes pénzadományokból 31 millió zloty gyűlt össze és 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.  A lengyel emberek segítségeként a Lengyel Vöröskereszt ugyanezen időpontig 25,5 tonna vérhelyettesítő szert, gyógyszert, kötszert és orvosi műszert, 331 tonna élelmiszert, 32 tonna ruhaneműt és 10 tonna szappant juttatott el 42 teherautón és 104 vasúti kocsin Magyarországra. És ezt akkor tették a lengyelek, amikor rendkívül szűkös idők jártak rájuk.

Az 1956-os magyar forradalomban legalább 20 ezer ember sérült meg és szerény becslések szerint is 15 – 25 ezer ember vesztette  életét.

Kommentek

Betiltanák a dízelautók árusítását Magyarországon

Egy most benyújtott parlamenti indítvány azt kezdeményezi, hogy 2020-tól a dízel, majd 2025-től minden belső égésű motoros jármű forgalmazása szűnjön meg Magyarországon.

Spanyol Wunderwaffe, 300 lóerővel: SEAT Leon Cupra

A SEAT Leon frissítése most lett teljes, megérkezett a legerősebb, leggyorsabb modell, a Cupra is.

F1: Hamilton aggódik az előzések miatt

Lewis Hamilton bízik benne, hogy a mérnökök tévednek, és az új szabályok nem nehezítik meg az előzéseket.

F1: Pályán a Mercedes új autója

A Forma-1-es címvédő Mercedes AMG csütörtök délelőtt pályára küldte 2017-es modelljét, a W08-ast Silverstone-ban.

F1: Soha nem látott lépést tett előre a Mercedes

A riválisok számára rossz hír, hogy a Force India szerint akkora lépést tett előre a motorjával a Mercedes, mint még soha.

F1: Az első videó az új Mercedesről

Magyar idő szerint 13.10-kor kezdődik a Mercedes 2017-es autójának bemutatója, de a csapat már kitett egy videót a Twitterre.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem kabrió és nem CC tetőt az autótörténelemből.

Hamilton: A Forma-1 “szomorú”, “elavult”

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton szerint a Forma-1-re nagyon ráfér a ráncfelvarrás, a megújulás, reméli, hogy az új tulajdonos tesz majd ennek érdekében.

Tudod, mikor mutatták be először ezeket az autókat?

Egy kimondottan nehéz kvíz következik, ami próbára teszi az autós tudásod.

Két hét múlva jön a kabrió Mercedes E-osztály

A kirakós utolsó darabja is a helyére kerül: a Mercedes-Benz a Genfi Autószalonon mutatja be az E-osztály kabrió kivitelét.

F1: Balhéval indulhat az új idény

A Force India technikai főnöke szerint a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon óvást nyújthat be a Ferrari a Mercedes és a Red Bull trükkös felfüggesztése miatt.

Nyolc parkolót foglalt el két furgon Győrben

A Kisalföld olvasója az egyik győri áruház parkolójában futott bele a két szokatlanul parkoló furgonba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.