Ilyen luxust kínált egykor az Ikarus

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.09.28. 12.09

Az egykori szocialista vállalat fénykorában luxusigényeket is kielégített. Most olyan oldaláról ismerhetjük meg a legendás magyar autóbuszgyártót, melynek létezéséről eddig kevesen tudtak!

Ilyen luxust kínált egykor az Ikarus
A már hungarikumnak számító autóbuszgyártó a ’60-as, ’70-es és ’80-as években élte fénykorát. Az Ikarus 1971-ben készítette el százezredik járművét, négy évvel később pedig a világ negyedik legnagyobb autóbuszgyártója lett a Mercedes-Benz, a LiAZ és a Toyota után. Nem túlzás azt állítani, hogy a székesfehérvári és mátyásföldi üzemmel rendelkező vállalatnak sokszor a nyersanyaghiány miatt esett nehezére teljesíteni a rendeléseket. Bár nem volt rászorulva, az Ikarus a luxusigények teljesítését sem utasította vissza.

Az Ikarus 250-es konferencia busz jellegrajza

Csak semmi kísérletezés!

A világhírű autóbuszgyártó a speciális igények alapján kialakított tárgyalóbuszokat főként a jól bevált távolsági típusokra építette. A leggyakrabban használt modell a 250-es volt, de készült konferenciabusz a 386-osból is. A 250-es modell a nagy darabszámban gyártott 256-osnál egy méter hosszabb típus volt. A közel 12 méter hosszú busznak így oldalanként eggyel több ablaka volt és legalább 51 ülőhellyel rendelkezett.

Érhető tehát, ha az Ikarus előszeretettel használta ezt a típust, persze olyanra is akadt példa, hogy mégiscsak a 11 méter hosszú 256-osból építtettek konferenciabuszt. A több altípussal is rendelkező Ikarus 250-esből 1967-ben készült el az első, néhány évvel később már szériában gyártották, az utolsó darab pedig 1996-ban gördült le a gyártósorról.

Szokatlan megoldások

Az Ikarus 250-eseket 280 lóerős (206 kW), hathengeres, Rába-List D11UT típusú dízelmotorokkal gyártották. A hazai gyártmányú erőforrásokkal 100 kilométer/órás maximális sebességre voltak képesek. A távolsági utasszállításra tervezett járművek többféle kialakítással készültek, attól függően, hogy a megrendelő milyen felszereltséget, illetve mekkora befogadóképességet határozott meg.

Az autóbuszok belsejében általában dönthető háttámlás foteleket helyeztek el, általában egymással szemben, de jellemző megoldás volt a menetirány szerinti elhelyezés

A tárgyalóbuszok padlólemezét lényegében érintetlenül hagyták a karosszéria alsó részében található csomagtartó miatt, a második utasajtó azonban számos esetben nem a második tengely mögé, hanem a két tengely közé került. Ezt a megoldást manapság sok gyártó alkalmazza a városközi kivitelű autóbuszoknál, ám az Ikarustól akkoriban ez szokatlan húzás volt. A korabeli cseh videón megnézhetjük, milyen volt anno egy magyar gyártmányú konferenciabusz belseje.

Kuvaiti luxusbusz

A hidraulikus szervokormánnyal ellátott Ikarus 250 K típusjelű konferenciabuszokat a kor távolsági autóbuszaihoz képest rendkívül gazdag felszereltséggel kínálták. A dönthető háttámlás, kartámaszos, fejtámlás fotelek mellett tévével, rádióval, írógéppel, valamint WC-vel szerelték fel utasterüket. Egy Kuvaitba értékesített példányt például légkondicionálóval is elláttak, amelyet a folyamatos üzem miatt külön dízelmotor működtetett. Az olajnagyhatalomnak számító ország még azt is megengedhette magának, hogy automatikus váltóval kérje a buszt, annak ellenére, hogy az üzemanyag-fogyasztás szempontjából ez előnytelen megoldás.

Egyenlő távolságra helyezték el a foteleket az arab megrendelésre készült Ikarus 250-esben

Keleti kényelem

A Kuvait számára épített tárgyalóbusz beépített konyhával, WC-vel és zuhanyfülkével készült. A műbőr-textil kombinációval borított MÖWE-ülések nagy részét a konferenciabuszokban megszokott módon nem egymással szemben, hanem a hagyományos távolsági üléskiosztással szerelték be. Ennek eredményeképpen csak három ülőhelyet alakítottak ki fotelekkel, melyek kartámaszaiba hamutartót és pohártartót is beépítettek. A busz belső tere így olyan érzetet nyújtott, mintha két különböző kialakítású autóbusz utasterét vegyítették volna. Bár utasterét teljes hosszában padlószőnyeggel borították, a konyha burkolását a ma már nem túl esztétikusnak számító linóleummal oldották meg.

Az Ikarus 250 K technikai felszereltsége meglehetősen gazdag volt: az utastér megvilágításáról 16 darab Tungsram-fénycső gondoskodott, de kiegészítésképpen a kalaptartóra olvasólámpákat is elhelyeztek. A megfelelő világítás érdekében a dohányzóasztalokra sárga színű, Villtesz-lámpákat szereltek, a hangzást pedig három, a mennyezetbe épített hangszóró biztosította. Az utastérben mindamellett megtalálható volt egy Orion-hangerősítő, egy videolejátszó, valamint egy sztereó kazettás magnó is. Az elektromos eszközök kifogástalan működtetéséről 28 voltos Bosch váltóáramú generátor gondoskodott. Az autóbusz a felsorolt berendezések mellett saját TV-antennával is rendelkezett.

Még mikrohullámú sütő is volt a kuvaiti Ikarus 250-esben, amely alatt egy Lehel hűtő kapott helyet

Új idők szele: Ikarus 386 SL

A ’80-as évek közepén az Ikarus bemutatta új turista-autóbuszát, a 386-os modellt, mely a 300-as sorozat első darabja volt. A modern, elegáns megjelenésű autóbuszból végül nem készült nagyobb sorozat, viszont a típuscsalád többi tagjából a belföldi és külföldi közlekedési vállalatok egyaránt szép számban vásároltak. A későbbi 350-es távolsági autóbuszból még Matchbox is készült, melyeket egészen az ezredfordulóig lehetett megvásárolni a játékboltokban.

A 386-os volt az új generációs turista buszok előfutára


Turbófeltöltéses motor

 

A kis darabszám ellenére az Ikarus ebből a típusból is készített tárgyalóbuszt. A 386 SL típusszámot viselő modell még ma is üzemképes, hat éve felújított állapotban volt látható az I. Nemzetközi Ikarus és Veterán Járműtalálkozón. A típus érdekessége, hogy a kezdeti daraboknál az első tengely még némileg előrébb volt, később viszont már módosítottak a tengelytávon. A kétajtós kivitelű modellbe 319 lóerős (235 kW), közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltéses, hathengeres Rába D11 UTL dízelmotorokat szereltek.

A Matchbox által 1986-ban gyártott Ikarus 350-es turistabusz

Az autóbusz második ajtaja a szokásosnál előrébb került, ez azonban az utastér egyedi kialakításának köszönhető. A belső térben 14 darab fotel volt, melyeket sajátos módon helyeztek el. Egy karosszék a két széksor közé, középre került. Valószínűsíthető, hogy ezt a helyet szánták az előadónak. A második ajtó előtt található üléseket gazdagon felszerelték: nemcsak tálca, hanem hamutartó és pohártartó is volt a karfájukon. A második ajtó mögött található foteleket ugyancsak egymással szemben helyezték el, ezek viszont kisebb mértékben forgathatóak is voltak.

Fontos beszélgetésekhez

 

A konferenciabusz utasterét tulajdonképpen a rendkívül fontos beszélgetésekhez alakították ki. Ennek megfelelően a belső teret teljesen elszeparálták a vezetőtől, illetve a kiszolgálóhelyiségtől. A második ajtó előtti térben még egy kisebb asztalt is elhelyeztek. A vezetőt az utastértől elválasztó falba egy kisebb méretű televíziót építettek be, melynek vezérléséhez külön eszközöket helyeztek el a kiszolgálóhelyiségben.

Ikarus 386 SL belülről: összesen 14 fotelt volt az utastérben

Az eredetileg aranybarnára fényezett autóbusz hátuljában alakították ki az úgynevezett kiszolgáló egységet, melyet egy elhúzható ajtóval választottak le a tárgyalóhelyiségtől. Ebben megtalálható volt a hűtővel, kávéfőzővel, mikrohullámú sütővel és a mosogatóval felszerelt konyha. A stílusosság kedvéért  ide egy távolsági utasülést is beépítettek annak, aki esetleg arra kényszerült, hogy ebben a helyiségben töltsön el néhány órácskát. A 386 SL utastere teljes mértékben légkondicionált volt és a távolsági buszokhoz hasonlóan az ablakok mellett végigfutó kalaptartóba olvasólámpát és légbefúvót is építettek.

Az Ikarus 386 SL-ben a nő nem volt alaptartozék

Eredeti megjelenés: 2014.01.06.
Frissített változat: 2016.09.28.

Kommentek

 • Tede

  Tökéletes példa, h a nem túl tisztelt politikusaink, az aranyból is szart engednek csinálni!

 • Kempelen10.

  És mit konferenciáznál egy ilyen szaron? 10 főnek konferencia mi? Bivajbasznád-alsón. :-DDDD

 • oszkopeter

  Idén nem láttam, de az elmúlt években gyakran felbukkant Pesten egy átalakított Ikarus partibusz, a 200-as szériából, de rendszeresen használnak a filmforgatásokon is ilyeneket. Jó lenne ezekről is egy cikk.

 • istvan66

  A megjelölés – konferencia – nem túl szerencsés, de jobbat én sem tudok. Vajon tíz fő mit konferenciázhat, de hiszen Ők utaznak a konferenciára – delegácijá – és így már azért barátságosabb. Micsoda világ! Már a kommunisták kitalálták a mostani elvárásokat? Mi a jó fene az ami körülöttünk folyik ma is? A rába hathengeresek bírós motorok voltak, persze meg volt a varázsuk a férfias hangzásuk, a véleményem az, hogy egy járművel utazni kell és nem feszíteni, mint sokan teszik. A mai gépek csendesek, de ott is hagy az utszélén, mert nem lehet semmihez hozzáférni. Párhuzam példának hozom a vasutat: ma sokkal több gond van a műszaki megbízhatósággal, mint régebben, talán a korszerűség gyermeke ez is?

 • bi02

  Kedves Kempelen10!
  Amit Te Bivajbasznád-alsón konferenciának nevezel az legfeljebb falugyűlés :D
  Nyisd már ki az értelmező kéziszótárt és nézd meg a konferencia szó jelentését. Meg fogsz világosodni. Az ugyanis nem (csak) naggyűlést jelent,hanem pl. megbeszélést is. Ebben a megvilágításban már van is értelme a 10 fős utastérnek.
  Conference bus-magyarul Tárgyalóbusz :))

Verstappen: A Merciben Hamiltont is verném

Max Verstappen leginkább Lewis Hamiltonnal tud azonosulni a mezőnyből, a bajnokságban is őt látja esélyesnek, de ha a csapattársa lenne, őt is megverné.

Hatmillió autót hív vissza a Toyota

Európa-szerte 1,47 millió autóját hívja vissza a Toyota a légzsákok esetleges hibája miatt.

F1: Massa szerint Alonsónak protekciója van

Felipe Massa úgy véli, Fernando Alonso azért úszta meg büntetés nélkül az austini kilökős előzését, mert jó viszonyban van a versenybírókkal.

F1: Kinézték Ron Dennis utódját?

Brit források érdekes nevet dobtak be Ron Dennis lehetséges utódjaként. Az már biztosnak tűnik, hogy új üzemanyagpartner érkezik a McLarenhez.

Hamilton: Még minden lehetséges

Lewis Hamiltonnak az austini futamgyőzelem reményt és hitet adott, nem adja fel a bajnoki küzdelmet.

Ha még nem láttál irtó ciki átverést, most fogsz

Emberünk egy Lamborghinivel próbál meg csajokat felszedni, és közben Lewis Hamitonnak adja ki magát. Igen, jól érzed, ez ciki lesz.

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Olyan Opelt vezettünk, ami nincs is

A Corsa és az Astra prototípusának vezetése után az Opel most lehetővé tette, hogy az Insignia gyári tesztpéldányait vezethessük. Éltünk az alkalommal!

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.