Villanyautóból épített katasztrófaelhárító járművet a Nissan

Nissan Navara EnGuard Concept

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.09.22. 11.09

Elektromos autóból származó, hordozható akkumulátorokkal váltja ki a mobil áramfejlesztőket a Nissan új koncepciójárműve. Nem ez az autó egyetlen jópofa ötlete.

A Navara extrafülkés változatából épített rettenthetetlen, igazi XXI. századi mentőjárművet a Nissan. A Hannoveri Haszonjármű-kiállításon színre lépett EnGuard tanulmány hajtásláncához nem nyúltak (2,3 literes, 190 lóerős dízelmotor, összkerékhajtás), a futóművet 5 centivel megemelték – a lényeg a platón található.

További képekért kattints a fotóra!

Itt helyezték el ugyanis a Nissan új fejlesztésű hordozható akkucsomagját. Az elektromos hajtású Leaf technológiáját alkalmazó, 2 kilowattos áramforrást menet közben folyamatosan tölti az autó motorja, a platóról leemelve pedig egyszerre akár öt életmentő berendezés áramszolgáltatásáról képes gondoskodni. A megoldásnak természetesen ott van különösen létjogosultsága, ahol a benzinmotoros áramfejlesztők nem használhatók, azaz éghető anyagok közelében vagy rosszul szellőző zárt térben (pl. bánya, barlang).

A Navara EnGuard Concept nemcsak a mentésben, de a felderítésben is képes segíteni: felszereltségéhez tartozik egy közel 30 perc üzemidejű, akár 6000 méterre emelkedő, 70 km/óra feletti sebességre képes drón, amely nagy felbontású videót közvetít a plató oldalfalába integrált képernyőre.

Nissan Navara EnGuard Concept

A platón kihúzható dobozok és tálcák rejtik a mentők és tűzoltók további rekvizitumait: rádió adó-vevőket, köteleket, fejszét, oxigénpalackot, mentőmellényt és a többit.

Az autó nemcsak tud, de ezt mutatja is: foszforeszkáló zombizöld betétek teszik nappal is jól láthatóvá, a tetőn fényhíd, a kerékíveken villogók kaptak helyet. Az autó teljes környezetét képes 360 fokban bevilágítani, ugyanezt kamerákkal meg is mutatja a vezetőnek, így ismeretlen terepen gyorsabb és biztonságosabb a manőverezés.

A plató olfalfalának peremén is vannak be- illetve kimeneti elektromos csatlakozók.

A plató olfalfalának peremén is vannak be- illetve kimeneti elektromos csatlakozók.

Kommentek

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.