25 méteres autóbuszt építettek a törökök

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.09.04. 12.09

Az extrém hosszú buszok építése ma már nem tabu. Ráadásul méltó versenytársai lehetnek a villamosnak, vagy akár a metrónak is.

25 méteres autóbuszt építettek a törökök

A Bus Rapid Transport, vagyis a zárt pályás autóbuszrendszer elsősorban olyan nagyvárosokban van jelen, ahol anyagi, vagy más – például földrajzi adottságok – miatt nincs lehetőség metró, vagy villamosvonalak építésére. A forgalomtól elkülönített sávokban haladó autóbuszok napjainkban jóval magasabb komfortot kínálnak az átlag városi autóbuszoknál. Ez többek között annak is köszönhető, hogy több utast szállítanak.

Nem ritka látvány a BRT-vonalakon a duplacsuklós autóbusz, melynek fedélzetén akár egy villamosnyi utas is elfér. A török AIKA nemrég mutatta be duplacsuklós autóbusz modelljét, a Metrobus-t. A 25 méter hosszú, öttengelyes jármű kialakítása teljes mértékben megfelel a BRT-vonalakon közlekedő buszokénak: emelt sofőrállással és a villamosokhoz hasonló, teljesen zárt vezetőfülkével ( oldalról sem lóg be senki a vezető látóterébe) rendelkezik.

A kocsitest mindkét oldalán 4-4 darab, kétszárnyú, elektromos működtetésű, kifelé nyíló ajtó található. A járműben Daimler OM 470-es, Euro 6-os motor dolgozik, melyhez Allison gyártmányú T 525 típusú, retarderrel ellátott váltó csatlakozik. A busz fedélzetén 261 álló- és 29 ülőhely áll rendelkezésre, utóbbi elsőre kevésnek tűnhet, de leginkább az állóhelyekre koncentráltak a tervezők. A jármű érdekessége, hogy mind az öt tengely kormányzott, ami meglehetősen egyedi megoldásnak számít még a duplacsuklós buszok között is.

A Metrobusból egyelőre még csak a prototípus létezik, de a gyártó bízik abban, hogy hamarosan érkezik a modellre megrendelés Európából, vagy más kontinensről.

Kommentek

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.