13 méteres buszokkal váltanák ki a csuklósokat

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.08.21. 12.08

13 méteres buszokkal bővíti kínálatát a következő időszakban a Credo buszokat gyártó Kravtex-Kühne Cégcsoport. A döntés hátterében az áll, hogy úgy tűnik mutatkozna igény a szokásosnál hosszabb városi és elővárosi buszokra.

13 méteres buszokkal váltanák ki a csuklósokat

Ez pedig azért alakult így, mert a cég szerint a hazai csuklósok egyre kevesebb kilométert tesznek meg. Több regionális közlekedési központnál is úgy látják, hogy a 140-160 férőhelyes csuklós autóbuszok harmadára, már nincs szükség csúcsforgalomban a csökkentő utasszám miatt. Emiatt a 20-30 éves, környezetszennyező, magas padlószintű autóbuszokat még abban az esetben sem érné meg modernekre cserélni, ha erre lenne pénze a közlekedési szolgáltatóknak.

Egy rövid, két hosszú 

A cégcsoport 2017 elejéig három új modellel lép piacra. A jelenleg gyártott 12 méteresek után 10 méteres kompakt, és 13 méteres, nyújtott szóló buszokat fog bemutatni. A 13 méteres Credo Econell (elővárosi) és Credo Econell CiTY modellváltozatok a konstrukció kedvező tulajdonságai miatt, kiváló befogadóképességgel fognak rendelkezni. A 10 méteres Econell októberben, a 13 méteres Econell decemberben, a 13 méteres Econell City pedig 2017 februárjában jön.

Lepipálja az Ikarust

A piacon jelenleg kapható 13,5 méteres, teljes hosszban alacsonypadlós buszok az ülőhelyek alacsony száma, a 14,5 méter hosszú háromtengelyesek pedig a körülményes kanyarodás miatt nem jelentenek jó megoldást városi forgalomban. A gyártó előzetes műszaki adatai szerint az új városi busz, a Credo Econell 13 CiTY 37-39 utasüléssel készülhet, ami meghaladja egyes Ikarus 280 típusú csuklósok ülőhelyszámát. Álló utasok számára rendelkezésre álló területe – a második ajtónál kialakított körülbelül 4 méter hosszú peronrésszel – pedig maximalizálja a befogadóképességét.

A csuklósok harmada nincs kihasználva. Fotó: Aranyi Péter

A csuklósok harmada nincs kihasználva. Fotó: Aranyi Péter

Csuklósok kiváltására 

A 12 méteres buszokénál valamivel magasabb árszintű, 13 méteres Credókkal országszerte legalább 100 darab elöregedett csuklós buszt lehetne biztonsággal kiváltani. Ezzel Budapest után végre a vidéki városok is jelentősebb mennyiségű, új városi buszhoz jutnának. Így nemcsak az üzemeltetési költségek csökkennének, hanem százezrek számára válna elérhetőbbé a környezetbarát, komfortos és akadálymentes autóbuszos szolgáltatás.

A mosonmagyaróvári és győri gyártóüzemmel rendelkező Kravtex-Kühne fejlesztéseinek csak akkor lesz értelme, ha azokra valóban lesz kereslet a hazai, állami fenntartású vállalatok részéről. Mint ismeretes a nemzeti buszgyártási stratégia bejelentése óta kiirt fővárosi és volán tendereken nem rúghatnak labdába magyar gyártók. 

Kommentek

Itt az év reklámja

Sajnos a tévében tuti nem láthatjuk, ahhoz túl hosszú, rövidítve pedig nincs értelme. Szóval most nézd meg!

F1: A Haasnál csalódtak Gutierrezben

Az idén bemutatkozott amerikai csapat, a Haas főnöke nem titkolja, hogy Esteban Gutierrez alulmúlta az elvárásaikat. Repül a mexikói?

KRESZ-szabály, amin 300 000-et bukhatsz

Akad néhány KRESZ-szabály, amelyet kevesen ismernek, pedig komoly büntetés jár a megszegésükért.

Eladják a titokzatos milliárdos autóit

Európa legnagyobb autós árverését szervezik Olaszországban. Állítólag a több száz autó, motor és hajó egyetlen tulajdonosé.

Malajzia ejtené Forma-1-et

Malajziában erősen fontolgatják, hogy 2018 után “szünetet tartanak” a Forma-1-es versenyrendezésben.

F1: Mikor tör ki a vulkán a Mercedesnél?

A Mercedes csapatfőnöke attól tart, hogy az utolsó három fordulóban valamikor még nagy balhé lehet a bajnoki címért küzdő két versenyzőjük között.

Gyorshajtásra ilyen magyarázatot még nem adtak

A rendőrök 206 km/órával mérték be a renault-st, aki nagyon sietett, de ez érthető. Ja, nem.

Drámai videón az autós játékok elmúlt 40 éve

Ez a masszív nosztalgiabomba elragad, és mind az öt perc tíz másodpercet végig fogod nézni.

Mentőbe rongyolt egy autós a 47-es úton – videó

A baleset helyszínéről megkülönböztető jelzéssel induló mentőautóba hátulról pukkant bele egy autós. Az esetet pont elcsípte egy videós.

Gyorshajtó gázolt halálra kamaszt a zebrán

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.