Új világ vár a fuvarozókra július elsejétől

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.06.09. 13.26

Július egytől csökken a fuvarozók szállítmánnyal kapcsolatos felelőssége és végre garanciát kapnak a fuvardíjuk kifizetésére is.

Új világ vár a fuvarozókra július elsejétől

Kevesebb mint egy hónap múlva, július elsején hatályba lép a Közúti Árutovábbítási Szerződésekről (KÁSZ) szóló új jogszabály, melynek előkészítésében a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) is jelentős szerepet vállalt. A törvény hosszú idő után csökkenti a közúti fuvarozásban érdekelt vállalkozások kiszolgáltatottságát és tiszta helyzetet teremt a vitás kérdésekben.

Ezzel a kormányzat egy 35 évvel ezelőtt elfogadott jogszabályt cserél le. Az új szabályozásnak köszönhetően a fuvarozók végre garanciát kapnak a fuvardíjuk kifizetésére, emellett kötelező lesz megtéríteni számukra az állásidőt és az útjuk során bekövetkezett árusérülésnél is csökken kártérítési felelősségük.

Korábban az ilyen vitás helyzetben sokszor csak a jogi út jelentett megoldást, de az új szabályozás ebben tiszta helyzetet teremt. A jogszabályban az egyik legnagyobb eredményt a kötelező, 30 napos fizetési határidő rögzítése és az inkasszó bevezetése jelenti. Ennek segítségével biztosítható, hogy a fuvarozó időben és garantáltan hozzájusson fuvardíjához. További fontos előrelépés, hogy a leszállított áruval várakozásra kényszerített fuvarozó önköltséget számíthat fel az állásidőre, illetve hogy az olyan külön tevékenységeket, mint a rakodás vagy a raklapcsere, egyértelműen külön díj ellenében végezze.

Korábban nagy problémákat okozott az is, hogy a külföldi példákkal ellentétben a magyar fuvarozók belföldön teljes anyagi felelősséggel tartoztak árukár esetén. Most azonban a CMR Egyezmény gyakorlatának megfelelően belföldön is csökkentik a kártérítés mértékét.

Kommentek

Ilyen az, amikor nem múlik el nyomtalanul a gyerekkor

Gigantikusra nőtt, V8-assal hajtott játékszerrel ment vásárolni ez az amerikai bácsi

Luxusautó gyűjteménnyel együtt eladó ez a hatalmas villa

Hatalmas luxusvilla 250 millió dollárért keres új gazdát, benne medence és mozi mellett pazar autógyűjtemény is található.

Vin Diesel máris lebuktatta a brutális Dodge-ot?

A pokolian erős Dodge Challenger csak áprilisban mutatkozik be hivatalosan, de a Halálos Iramban filmek forgatásán már előfordulhatnak álcázatlan példányok.

Érthetetlen dolog történik a magyar utak mellett

A hó alatt sem kanászodhat el a természet, töretlenül folyik a kaszálás az utak mentén.

Az utolsó simításokat végzik a Renault sportkupéján

Idén végre tényleg visszatér az Alpine sportmárka; a Renault középmotoros kalandja alumínium platformra épül.

Kabrióként is megújult a Ford Mustang

A kupé után a Ford Mustang kabrió kivitele is megújult. A változások megegyeznek a fémtetős változatéval.

Peugeot 3008 – az alakváltó

Hatalmasat változott a Peugeot 3008-as és állítólag mi akartuk így

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.