Drasztikusan csökkentenék a teherautók üzemanyag-felhasználását

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.06.06. 16.52

Európa több nagy logisztikai vállalata összefogott annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a nehézteherautók üzemanyag-felhasználása.

Drasztikusan csökkentenék a teherautók üzemanyag-felhasználását

A nagy áruszállító vállalatok levelet írtak az Európai Bizottság elnökének annak érdekében, hogy az Európai Unió korlátozza az új teherautók szén-dioxid kibocsátását. A levél kezdeményezője az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség, melynek egyébként a Levegő Munkacsoport is tagja. Az aláírók között ott van a DHL, a DB Schenker, a Heathrow repülőtér, az IKEA, a Nestlé, a Philips és a portugál fuvarozók nemzeti szövetsége is.

A levél aláírói szerint ahhoz, hogy mielőbb megjelenjenek a kisebb fogyasztású nehéz teherautók a gyártók kínálatában, az Európai Bizottságnak sürgősen kezdeményeznie kell az uniós üzemanyag-hatékonysági szabályozást ezekre a járművekre. Szerintük Európának követnie kell Japán, Kína és leginkább az Amerikai Egyesült Államok példáját, ahol sikerrel vezettek be ilyen szabályozást.

kamion20160531

A fogyasztáscsökkenés komoly megtakarítást hozna a fuvarozóknak és ezáltal a szállított áruk ára is csökkenhetne. Jelenleg a szállítási költség jelentős részét az üzemanyag ára teszi ki. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint Európában a nehéz teherautókra jut az üzemanyag-fogyasztás 60 százaléka. Egy ilyen jármű üzemanyagköltsége átlagosan 35 000 euró, vagyis több mint tízmillió forint évente.

Ha kiaknáznák a teherautók korszerűsítésével elérhető 35 százalékos hatékonyság-javulást, akkor egy kamionon évente akár 10 000 eurót is megtakaríthatnának a fuvarozók, ezáltal az üvegházhatású gázkibocsátás is jelentősen csökkenne.

Kommentek

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Sportautókra hajaz ez a német turistabusz

A most következő gyártóról ritkán hallani manapság, de ha igen, akkor az biztos valami nagy durranás.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

Villamosnak indult, busz lett belőle

Ha megvalósul a közösségi közlekedésben az, ami most a mérnökök fejében van, akkor elképzelhető, hogy évek múlva nehezen tudunk majd különbséget tenni a buszok és a villamosok között.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Eladhatatlan rémség a Bentley gúnyába csomagolt Mustang

Időnként megpróbálkoznak az átöltöztetett Ford Mustang eladásával, de évek óta senki nem vevő a replikára.

Kátyúba hajtott a Ferrarival, az önkormányzat fizetni fog

Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után tulajdonosa.

Fokozatosan szorulnak ki az autók Londonból

London polgármestere hatékony lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében. Most az iskolák környékéről tiltotta ki az autókat.

Jean Todt: Túl nagyok a különbségek

Az autók gyorsabbak, szebbek és nehezebben vezethetőek, de Todt szerint még mindig túl nagyok a különbségek a mezőnyben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.