Nem direkt zárták ki a magyar buszt a tenderről

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: MTI/OS
Dátum: 2016.05.03. 11.05

A Magyar Buszgyártók Szövetségének (MABUSZ) elnöksége a Kravtex-Kühne Csoport, a Credo buszok gyártója kezdeményezésére tartott soron kívüli ülésén reagált a Volánbusz Zrt. tenderkiírására.

Nem direkt zárták ki a magyar buszt a tenderről

Az elnökség üdvözölte, hogy az elmúlt hónapokban a magyar autóbuszgyártók, valamint a beszerzések megvalósításában érdekelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, a Budapesti Közlekedési Zrt., valamint a regionális közlekedési központok (Volán társaságok) között érdemi és intenzív együttműködés alakult ki. A párbeszéd nyomán a felek egyetértettek abban, hogy szükséges a gyártói oldal kutatás-fejlesztési és innovációs programjainak, illetve a közforgalmú autóbuszos szolgáltatók járműbeszerzéseinek összehangolása a magyar gyártók piaci teljesítményének fokozása érdekében. A MABUSZ elnöksége a szakmai szervezetek és a sajtó türelmét kéri, bizakodva a magyar gyártóknak kedvező fejleményekben. Egyúttal a közbeszédet a múlt hét óta tematizáló konkrét beszerzési tender kapcsán is megszólalt a szervezet. A MABUSZ szerint a kifogásolt közbeszerzésben (12 méteres minimálhosszt határoztak meg, így kiesett a potenciális nyertesek közül a Credo egyetlen centiméterrel rövidebb modellje) az ajánlatkérő komplex műszaki követelményrendszert határozott meg, amelyben csupán egy elem a hosszúsági méretre vonatkozó feltétel. A kiírás műszaki feltételrendszere a MABUSZ álláspontja szerint valós üzemeltetési megfontolásokon nyugszik, ezért méltányolható, és nem tekinthető kifejezetten a magyar buszgyártókat diszkrimináló feltételnek. A magyar autóbuszgyártás további sorsa a MABUSZ álláspontja szerint nem a kérdéses tenderen, sokkal inkább a helyközi közforgalmú közlekedés piaci átalakításán múlik majd, amely a következő években sok száz autóbusz beszerzését teszi szükségessé. A MABUSZ rámutatott, hogy az elmúlt években a magyar buszgyártók számos magyar tenderen sikerrel vettek részt, termékeikkel pedig országszerte elégedettek a köz- és magántulajdonú üzemeltetők.

Kommentek

Itt az új Skoda Octavia

Igazodik a kor igényeihez az Octavia: sajátos kialakítású LED-es fényszórók, modern szórakoztató elektronika, mobil csatlakoztatás és vezetőtámogatás szerepel a facelift menüjén.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.