Új kollektív szerződés a fuvarozóknak

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.05.01. 12.33

Aláírták a fuvarozók egyesületének tagvállalkozásaira vonatkozó új kollektív szerződést. A megállapodás ma lépett hatályba. 

Új kollektív szerződés a fuvarozóknak

Az új kollektív szerződést április 26-án írta alá Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke és Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének (TESZ) elnöke.  A szabályozás több előnyt tartalmaz a közúti fuvarozást és személyszállítást végző vállalkozások, valamint a speciális körülmények között dolgozó, ezért sajátos munkajogi helyzetben lévő munkavállalóik számára.

Korábban az MFKE-nek, mint munkáltatói érdekképviseletnek már volt több munkáltatóra kiterjedő kollektív szerződése a Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezetével (NeHGOSZ), azonban kétségek merültek fel a szakszervezet reprezentáltságával kapcsolatban az MFKE részéről, ezért azt a szerződést 2016. február 1-én három hónapos felmondási idővel felmondta.

Annak érdekében, hogy az MKFE tagsága, valamint munkavállalóik ne maradjanak kollektív szerződés nélkül, az egyesület vezetése tárgyalást kezdett a TESZ-szel. Az egyeztetések eredményeként április elejére kialakult egy olyan kollektív szerződés-tervezet, mely a korábbinál előnyösebb lett a munkáltatók részére, ugyanakkor a munkavállalók jogai sem csorbultak.

A tárgyalások során az MKFE figyelembe vette, hogy az általa képviselt munkáltatók között vannak néhány főt foglalkoztató kisvállalkozások és többezres alkalmazotti létszámmal működő társaságok. Ezért csak olyan kötelezettségeket tudtak vállalni, amelyeket a szerényebb lehetőségekkel rendelkező vállalkozások is biztosítani tudnak a munkavállalóknak.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

Veszélyes játék az egynapos autópálya-matrica

Nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével a Magyar Autóklub, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Új motort kap a Toyota kisautója

A jelenlegi 1,3 literes benzinmotort új fejlesztésű másfél literes váltja a következő generációs Toyota Yaris orrában. Számottevően takarékosabbnak ígérik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.