Elkészült a világ első CNG-vel hajtott emeletes busza

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.04.30. 12.00

A világ első, emeletes, sűrített földgázzal (CNG) hajtott autóbusza Nagy Britanniában készült el.

Elkészült a világ első CNG-vel hajtott emeletes busza

A sűrített földgázzal hajtott emeletes autóbuszt közösen fejlesztette a svéd Scania, valamint a brit Alexander Dennis. A jármű hajtáslánca az előbbi, míg a kasztni és az utastér belső kialakítása az utóbbi érdemeit erősíti. A Scania korábban 34 sűrített földgázzal hajtott autóbuszt szállított Nagy-Britanniába, a most elkészült CNG-busz részben ezeknek a járműveknek az alapjaira épült.

New-DD-Interior

Az egyajtós, jobbkormányos Scania-Dennis CNG nem öncélú próbálkozás, ugyanis azt a korábban a svéd gázbuszokat vásároló Reading Bus számára fejlesztették ki, mely már le is adta a megrendelését 5 darab ilyen, emeletes CNG-buszra. A világ első, emeletes gázbuszának kifejlesztésénél  a legnagyobb kihívást a gáztartályok elhelyezése jelentette a mérnökök számára, hiszen a szimpla alacsonypadlós buszoknál általában a tetőre kerülnek a gáztartályok. A Scania-Dennis CNG esetében erre nem volt lehetőség az emelet miatt, ezért más megoldás kellett találni.

Wide-body

Nem ez volt azonban az egyetlen embert-próbáló feladat, hiszen a Scania gázmotorját úgy kellett a jármű – a hagyományos gázbuszoknál jóval kisebb – motorsátorjába illeszti, hogy közben valahogy megoldást kellett találni arra problémára, hogy a gázmotor jóval a dízelnél több hőt ad le működés közben.

A prototípus most két hónapos utasforgalmi tesztjét kezdi meg annak érdekében, hogy a gyártók megbizonyosodjanak arról, hogy reálisak voltak-e a projekttel kapcsolatos elvárásaik, vagyis a null-emisszió közeli CNG-hajtás előnyeinek ötvözése az emeletes buszok sajátos műszaki lehetőségeivel.

Kommentek

F1: Massa nem adja vissza az ajándékautót

Felipe Massa azt mondja, Forma-1-es visszatérése miatt nem fogja visszaadni a Williamsnek a visszavonulása alkalmából kapott Forma-1-es autót.

Vidéken is tiltják az autóhasználatot

A levegő minőségének romlása miatt hétfő reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.

F1: Évi 100 millió dollártól búcsúzhat a Ferrari

A Forma-1 új tulajdonosa eltörölné a Ferrarinak évről évre elképesztő összegeket hozó bónuszrendszert, a bevételek elosztásának egyenlősítését tervezik.

Ogier Forddal is rögtön nyert

Sébastien Ogier nyerte a rali-világbajnokság monte-carlói nyitóversenyét.

F1: Vettel egyedül leverte a világot – videó

A Race of Champions gálaversenyen Sebastian Vettel csapattárs nélkül küzdötte végig a nemzetek kupáját, amelyen hetedszerre is Németországot tette győztessé.

Limitált szériával nyit az Alfa Stelvio

280 lóerős, kétliteres turbómotorral, automata váltóval, összkerékhajtással kínálja a Stelvio első, megvásárolható szériáját az Alfa.

Meghosszabbították a szmogriadót Budapesten

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Mi kerül ezen a ventilátoron 94 ezerbe?

Két tanulság kristályosodott ki a sztori végére. Egyrészt aki öreg prémium autót vesz, az magára vessen, másrészt nem a profi kereskedőkhöz, szervizekhez, hanem a baráti közösségekhez, márka-, típusfórumokhoz érdemes legelőször segítségért fordulni, ha alkatrész kell!

Itt tudhatod meg, hogy kitiltották-e Budapestről az autódat

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.