Így lehet közel 100 új magyar busza a fővárosnak

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.04.27. 12.04

Ma a Deák téren hivatalosan is bemutatkozott az új magyar csuklós busz, melyből hamarosan több is futhat a metrópótlás ideje alatt a fővárosban.

Így lehet közel 100 új magyar busza a fővárosnak

Ma Mészáros Csaba, az Evopro-csoport vezérigazgatója mutatta be a sajtó munkatársainak az új Modulo M168d típusú magyar csuklós buszt. “Én semmi mást nem kérek a hazai sajtó képviselőitől, csak azt, hogy fejlesztéseink és újításaink kapcsán is legalább annyi helyet kapjunk a médiumok felületein, mint amikor legutóbb kiesett az egyik elektromos tesztjárművünk kereke. Akkor egy nappal később teljesen kiégett egy felújított Volvo busz, rákerestem az interneten, mindössze egy-két portál adott hírt róla” – jegyezte meg a bemutatón a cég első embere.

Egy dologban azonban biztosak lehetünk, hogy a Modulo M168d kipróbált alapokon nyugszik, hiszen tervezője az a Légrádi László, aki egykoron a rendszerváltás után működő valaha volt legszebb Ikarust, az angol piacra szánt Polarist tervezte. A vadonatúj Euro 6-os motorral szerelt csuklós 18,75 méter hosszú, 28 tonna megengedett össztömeggel rendelkezik és 100%-ban korrózióálló acél alapanyagból készült. Szóló változatából, az M108d-ből már 36 darab közlekedik a BKV-nál.

Mészáros arra is felhívta  a figyelmet, hogy a magyar cégek szigorúbban kezelik a vonatkozó előírások betartását egyes külföldi gyártóknál

Mészáros arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar cégek szigorúbban kezelik a vonatkozó előírások betartását egyes külföldi gyártóknál

“Egy autóbusz közel 10 ezer alkatrészből áll, hiszek abban, hogy az üzemeltetőknek nagyobb könnyebbséget jelent, ha a legtöbb alkatrészt hazánkból tudják beszerezni. Ennek köszönhetően egy-egy elem cseréje esetén kevesebb ideig kell az autóbusznak állnia” – hívta fel a figyelmet az Evopro első embere. Hozzátette: nem igaz, hogy egy külföldi busz gyártása olcsóbb lenne, azt viszont elismerte, jelenleg nem lehet elvárni a hazai gyártóktól, hogy egyik pillanatról a másikra legyártsanak 100-200 autóbuszt.

A Modulo M 168d kimondottan a 3-as metró 2017-2018-as felújítási időszakában megnövekedett járműigényt hivatott kielégíteni. A metrófelújításnak köszönhetően a fővárosnak várhatóan 150 db csuklós buszt kell hadrendbe állítania, hogy a kiesett kapacitásokat pótolni tudja. Erre vonatkozóan a BKV még 2015-ben közbeszerzési tendert írt ki, mely sikeresen lezárult.

A Modulo M168d utastere tágas és felesleges dobogóktól mentes.

A Modulo M168d utastere tágas és felesleges dobogóktól mentes.

Ennek győzteseként, az új típus gyártója a MABI-Bus Kft. 75 darab, PKD-konstrukcióban készülő jármű leszállítására kapott szerződéses megbízást. A megállapodás további 75 db jármű opciós lehívásáról is rendelkezik, melyek végső összeszerelését a BKV végezné – így elősegítve a munkahelyek megőrzését. A szerződés 2016. március 11-én lépett hatályba, azonban a főváros képviselőtestülete ezt még 180 napig megvétózhatja, ezért a csuklós buszok gyártása még nem kezdődhetett el.

Az ablaktörő kalapácsokat biztosan nem lovasítják meg, mert az autóbuszon kamerák vannak.

Az ablaktörő kalapácsokat biztosan nem lovasítják meg, mert az autóbuszon kamerák vannak.

A gyártás megkezdése a ma már közel 200 főt foglalkoztató MABI-Bus Kft. budapesti buszgyárában további 50 új munkahelyet teremtene. Az év végéig így közel 100 korszerű elektromos és dízel busz állhat forgalomba a főváros útjain. Ebből a mennyiségből természetesen a 75 darab csuklós forgalomba állása kérdéses, a 20 darabos elektromos flotta járművei május elsejétől vesznek részt a menetrendszerű forgalomban.

A Modulo M168d már egy hete részt vesz a budapesti utasforgalomban és a fővárosiak egészen június 30-ig kipróbálhatják az 5-ös vonalán.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.