Bioetanollal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.04.26. 12.04

A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez a bioetanollal hajtott teherautók és buszok is hozzájárulhatnak Európában.

Bioetanollal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást

Az Európai Klímaszövetség előrejelzése szerint 2030-ra az üzemanyag-felhasználás 16 százalékát megújuló energiaforrásokból előállított bioetanolból lehetne fedezni. A szervezet szerint ezzel jelentős lépést lehetne tenni a fenntartható közlekedés felé. A növényi hulladékból vagy használt sütőolajból előállított bioetalonnal Európában 60 százalékkal lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázokat számításaik szerint.

Hazánkban jelenleg mostoha idők járnak a bioetanolra. Ez leginkább a 2011-es jelentős mértékű, mintegy 70 forintos jövedékiadó-emelésnek köszönhető, hiszen jelenleg a bioetanollal kevert E85-ös benzin literenkénti ára megközelíti a normálét (320-325 forint). Ezzel a lépéssel lényegében összeomlott a hazai bioetanol-piac a Magyar Bioetanol Szövetség szerint. “Szervezetünk nem örökérvényű adókedvezményeket szeretne, hanem azt, hogy meghatározott időre (5-10 év) bizonyos kedvezményeket kaphassanak a bioetanol-üzemű járművek. Ilyen lehetne a regisztráció adó-mentesség, a cégautóadó-kedvezmény, illetve az ilyen járműveket használók parko­lásidíj-kedvezménye vagy -mentessége, esetleges dugódíjmentessége” – jegyezte meg a Világgazdaságnak Kovács-Gajdács János, a Magyar Bioetanol Szövetség szóvivője.

A bioetanol mellett állt ki az egyik legnagyobb európai haszonjárműgyártó, a Scania is egy néhány nappal ezelőtt rendezett brüsszeli szemináriumon. “Cégünk Svédországban már bebizonyította a bioetanollal hajtott buszokkal és teherautókkal, hogy ez a fajta bioüzemanyag teljes mértékben környezetbarát és költséghatékony megoldás. Más kérdés, hogy jelenleg sem adózási, sem politikai támogatást nem kap Európában a bioetanol annak érdekében, hogy versenyképes legyen a fosszilis üzemanyagokkal” – hívta fel  a figyelmet Björn Westman, a Scania motorfejlesztő részlegének vezetője.

A Scania már 30 éve gyárt bioetanollal hajtott haszonjárműveket. A svéd gyártó tavaly mutatta be Euro 6-os motorral szerelt, bioetanollal hajtott nyerges vontatóját.

Kommentek

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.