Ritka Ikarusszal utazhatunk ezentúl Szentendrére

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.04.18. 13.56

Most már utasforgalomban is kipróbálhatják az utasok azt a ritka Ikarust, mely tavaly menekült meg az enyészettől.

Ritka Ikarusszal utazhatunk ezentúl Szentendrére

Szombat óta az Ikarus 284-es menetrendszerű forgalomban hétvégenként közlekedik a Deák Ferenc tér és Szentendre közötti C-viszonylaton. A BKV korábban a budapesti autóbusz-közlekedés centenáriumára újította fel a 284-est, mely tulajdonképpen az első magyar tólócsuklósnak tekinthető. Ez annyit jelent, hogy a motor a csuklón túli kocsiszekrénybe, a C-tengely mögé került.

Az Ikarus 280-asnál másfél méterrel hosszabb és tizennyolc centiméterrel alacsonyabb padlószintű 284-es formajegyeiben még a 200-as család köszönt vissza, de műszaki megoldásait tekintve már a születőfélben lévő 400-as család csuklós változatát, a majdani Ikarus 435-öst vetítette előre.

A BKV-hoz egyetlen ilyen autóbusz érkezett, mely 1985 vége és 1987 eleje között teljesítette próbafutásait a 7A vonalon.  Végül továbbra is a bevált és olcsóbb Ikarus 280-asok beszerzése folytatódott egészen a kilencvenes évek elejéig, majd a modernebb Ikarus 435-ösök vásárlása mellett döntöttek. Az Ikarus 284-esekből mindössze tíz autóbusz, illetve egy trolibusz-változat készült el.

A felújított 284-esnek is van fővárosi vonatkozása: a kétezres évek elején a BKV alvállalkozójának kocsijaként Csepelen, majd a kiskörúti villamosok pótlásakor lehetett utazni rajta.  Ez a jármű 1984-89 között az Ikarusnál volt tesztbuszként, majd a Pannon Volánhoz került, ahonnan 2006-ban selejtezték. Később a BKV alvállalkozója a VT-Transman üzemeltette Budapesten. 2010-2014 között magántulajdonban volt, majd idén a BKV-hoz került és felújították.

Kommentek

Új alvázas Suzuki jön!

A Suzuki illetékesei megerősítették, hogy a Jimny utódja is létravázra épül majd. Egyéb konkrétum nincs.

Minden, amit az új Toyota Yarisról tudni lehet

Márciusban frissítőkúrát vesz a Yaris. Kistestvérének megjelenését ölti majd magára.

F1: Helyet találtak a Red Bull-ifjoncnak

Bár Forma-1-es lehetőséget nem kapott a Red Bulltól, versenyülést azért szeretek a GP2 tavalyi bajnokának, Pierre Gaslynak 2017-re. Japánban folytatja.

Őrületes középmotoros Golf eladó, amcsi V6-ossal

Ha éppen van felesleges 1,7 milliód valami őrültségre, akkor ne keress tovább, megtaláltad. Persze a szállítás az nem lesz egyszerű, és az NKH-nak is lesz egy két szava hozzád.

Mazda MX-5 azoknak, akik nem szeretik az MX-5-öt

Biztonságérzetet adó fix C-oszloppal, a bezártság érzetét adó kemény targatetővel, komfortot adó automata váltóval is vehetnek mostantól kis Mazda roadstert azok, akik alapvetően nem is szeretik a roadstereket.

F1: Hondára vált a Sauber?

Német sajtóértesülés szerint a Sauber-csapat 2018-ra a Honda erőforrásaira válthat.

Mobillal szoktatnak le a vezetés közbeni mobilozásról

A kezdő vezetők virtuális szemüveg segítségével tanulhatják meg, hogyan reagáljanak a balesetveszélyre, és egyúttal megtapasztalhatják a helytelen viselkedés drasztikus következményeit.

Csökkent a győri Audi teljesítménye

Csökkent az Audi Hungaria Motor Kft. teljesítménye 2016-ban, 2015-höz képest 95 882 motorral és 37 231 járművel kevesebbet gyártott a cég.

F1: Alonso nem fél a szuperújonctól

A McLarennél idén bemutatkozik a GP2-t 2015-ben sosem látott fölénnyel megnyerő Stoffel Vandoorne. Fernando Alonso elismeri a képességeit, de nem tart az ifjonctól.

Rábólintottak a Forma-1 megvételére

A Forma-1 kereskedelmi jogainak felvásárlására készülő amerikai Liberty Media részvényesei kedden jóváhagyták az üzletet.

F1: Na ki jelentkezett be Bottas üléséért?

A Mercedeshez igazolt Valtteri Bottas felszabadult williamses helye is vonzó volt: a pilóta honfitársa, Heikki Kovalainen négy év távollét után is szívesen visszatért volna az F1-be a kedvéért.

Meglepő autót fotóztak az M5-ösön

Vajon ki vesz amerikai piacra gyártott Passatot itthon, mikor állítólag futóműve rosszabb konstrukció, mint az európaié? Ennyivel olcsóbb lenne?

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.