A tömegközlekedésben is jöhet a TPMS

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.03.30. 12.03

Egy lengyel buszgyártó úgy döntött, hogy a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerért nem kell többet fizetni.

A lengyel autóbuszgyártó a város és elővárosi kialakítású Urbinó modelleknél az alapfelszereltség részévé tette a TPMS-t, vagyis az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert. Ezen fejlesztés beépítése 2014-től kötelező  az újonnan gyártott autókba és kishaszonjárművekbe, az autóbuszoknál egyelőre nem.

A TPMS-nek köszönhetően a sofőrök a műszerfalról értesülhetnek a gumiabroncsokban lévő nyomásról, valamint azok hőmérsékletéről. Számos, élettartammal és üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos előny mellett a TPMS használatának egyik legfontosabb haszna az lehet, hogy a buszvezetőt azonnal figyelmezteti a rendszer, ha a gumiabroncsokban lévő nyomás kritikus szintet ér el. Az Urbinókba szánt TPMS-t a Continental szállítja a Solarisnak. 

Solaris Urbino

Solaris Urbino

A gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer nemcsak biztonsági, hanem költségcsökkentési szempontból is fontos. Ha alacsony a nyomás, akkor a gumiabroncsok gyorsabban kopnak, a nagyobb gördülési ellenállás miatt pedig a jármű többet fogyaszt. A 10 százalékkal alacsonyabb nyomás ugyanakkor jelentősen csökkenti a futásteljesítményt. Ha viszont túl magas az abroncsnyomás, akkor a gumiabroncsok élettartama ugyanúgy csökken, mint az autóbusz stabilitása és tapadása, emellett a futómű is gyorsabban kopik.

A lengyel Solaris jelenleg Európa egyik legnagyobb buszgyártójának számít, mely 20 évvel ezelőtt kezdte meg a működését. A cég eddig 14 ezer autóbuszt gyártott, melyek három kontinensen, összesen 600 városban – köztük Budapesten, Nyíregyházán, Debrecenben – közlekednek. A Solaris ugyanakkor 5 éve már sorozatgyártásban készít alacsony padlós villamosokat is, melyek német és lengyel nagyvárosokban szállítják az utasokat.

Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben több gyártó követi a Solaris gyakorlatát, sőt, az sem kizárt, hogy a TPMS kötelezővé válik a tömegközlekedésben.

   

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.