A BKV nem veszélyezteti az utasok biztonságát

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.02.03. 12.00

Kiverte a biztosítékot a BKV-nál egy szakmai szervezet vádja, miszerint a létszámleépítéssel az utasok biztonságát veszélyeztetik.

A BKV cáfolja az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) állítását, miszerint a cég megszegi az érvényben lévő biztonsági előírásokat. A szervezet szerint a közlekedési társaság mindezt a legutóbb bejelentett, főként karbantartókat érintő leépítéssel valósítja meg. A BKV az ezzel kapcsolatos sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy a leépítés fő okainak nem a rendelkezésre tartásos bérleti konstrukciók alkalmazása, hanem a BKK által végrehajtott járatkiszervezések tekinthetők.

A kritika Nemes Gábortól, az EKSZ elnökétől ered, aki egyébiránt jelenleg is a BKV alkalmazottja. A Budapesti Közlekedési Társaság szerint a BKV minden vonatkozó előírás és biztonsági szabály betartása mellett végzi a járművek karbantartását. Ezért mind az utasok biztonsága, mind pedig a karbantartást végző, illetve a járművezetők megfelelő munkakörülményei biztosítva vannak.

A BKV autóbusz-ágazatának teljesítménye a BKK által bevezetett új autóbusz-üzemeltetési modell hatására folyamatosan csökken. 2013 óta több mint 500 autóbusz, mintegy 38 millió hasznos kocsikilométer üzemeltetése került alvállalkozókhoz. Ezt a feladatcsökkenést az M3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó autóbusz-pótlási feladatok sem ellensúlyozzák. A társaság szerint a csökkenő teljesítményekhez a munkavállalói létszámot szükségszerűen hozzá kell igazítani, mivel kevesebb autóbusz üzemeltetéséhez kisebb karbantartó személyzet szükséges.

Nemes Gábor január végén ugyanakkor több nyílt levelet is írt a BKV vezérigazgatójának, Bolla Tibornak, melyben felhívja a figyelmet, hogy az EKSZ több olyan megoldást javasolt, mely megakadályozhatta volna a karbantartók elbocsátását.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

Veszélyes játék az egynapos autópálya-matrica

Nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével a Magyar Autóklub, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Új motort kap a Toyota kisautója

A jelenlegi 1,3 literes benzinmotort új fejlesztésű másfél literes váltja a következő generációs Toyota Yaris orrában. Számottevően takarékosabbnak ígérik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.