Kamionban utaztatják a pénzt a franciák

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.01.12. 12.01

Itthon általában csak kisebb páncélozott furgonokban szállítják a pénzt. Párizsban most páncélozott kamionok álltak forgalomba.

A speciális páncélozott kamionok több tekintetben eltérnek az utcai kamionoktól. A járműveket a Renault T 430 nyerges vontató alapjaira építették, ezek azonban háromtengelyesek. Érdekesség, hogy az első mellett a hátsó is kormányozható, annak érdekében, hogy a teherautó könnyedén boldoguljon a szűkebb belvárosi utcákban történő manőverezések során. További eltérés a T 430-as típushoz képest, hogy a golyóálló teherautókat teljes légrugózással látták el, így az sem okozhat számukra problémát, ha egy alacsonyabb födém alá kell beállniuk. 

A Francia Nemzeti Bank által forgalomba helyezett Renault-kat 6×2-es hajtásképlettel látták el, kasztnijuk teljesen zárt, külső kinézetre viszont akár egy lószállító kamionnal is összetéveszthetnénk. Igaz, ezeken nincs ablak, az pedig nagyon kellene a négylábúak szállításánál, viszont  nyergeshez hasonlóan közel kétméteres belmagassággal rendelkeznek. A páncélozott T 430-asokat nézve azonban könnyedén el tudjuk képzelni a klasszikus filmes jeleneteket, vagyis, hogy megáll a kamion a bank előtt, és négy-öt marcona egyenruhás kiszáll, fegyverrel a kezében, miközben egy tag bemegy a bankba a fémládával.

A Renault T szériáját nemcsak a Francia Nemzeti Bank, hanem például Vettel excsapata is előszeretettel használja. A Forma-1-es Renault kamionokról ezen a linken olvashat érdekességeket. 

Kommentek

  • szaboata

    Kis pénz kis páncélozott furgon,nagy pénz nagy páncélozott kamion.

  • ballac_86

    Megáll a kamion a bank előtt, meg az a 6-8 rendőrautó ami kíséri…
    Érdekes módon eddig Scaniákat használtak:

    https://www.youtube.com/watch?v=DasZdYK76Xo

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.