Végre elkészült Budán, amire ezer éve vártunk

Márciusig még lesz kényelmetlenség

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.12.23. 16.00

A tervezett határidő betartásával szerdán lezárul a budai fonódó villamoshálózat műszaki átadás-átvétele, így 2016. január 16-án megindulhat a fonódó villamosok forgalma.

Jelenleg a vonalak rendeltetésszerű használatát nem akadályozó hiányosságok pótlása, valamint az új vonalakon közlekedő villamosok járművezetőinek oktatása zajlik. A budai fonódó Széll Kálmán tér felújításával összehangolt, 2014 őszétől mostanáig tartó kiépítése az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházása.

A budai fonódó villamoshálózat kiépítésének köszönhetően január 16-tól a budai villamosvonalak több évtized után újra egységes hálózatot alkotnak, és új, átszállásmentes kapcsolatok jönnek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A 2014 őszén elkezdődött építkezés során a korábbi 17-es villamosvonalat egyesítették a 19-es, a 41-es és a 61-es vonalakkal, így észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.
 
A budai fonódó projekt keretében nem csak a villamosvonalak összekötése történt meg, de a meglévő Frankel Leó utcai és Bécsi úti villamosvonal komplex felújítása is a Margit hídtól egészen a Tímár utcáig. A rekonstrukció eredményeként ezen a szakaszon korszerűsödött a vonal áramellátása, a villamospálya teljesen átépült, a Bécsi út és a Frankel Leó út is új útburkolatot és járdaburkolatot kapott, továbbá felújították az itt húzódó közműveket is.

A villamosvonal felújítása érintette a környező tereket és zöldfelületeket is. A közúti csomópontok átalakításával az eddig kettéosztott Zsigmond térből egy új, könnyebben átjárható, nagyméretű park jött létre. Városképi elemekkel is gazdagodik a fejlesztési terület, a környéken utcabútorokat és növényeket telepítettek.

Új villamospálya épült a 17-es villamos korábbi Margit hídi, illetve a 19-es és a 41-es vonal Batthyány téri végállomása között egy közbenső megállóval a Bem téren. A Margit híd alatt – ahol jelentős a közúti forgalom – a vágányok egy rövid szakaszon egymásba fonódnak. Így csak egy közúti sávot foglalnak el, ráadásul mozgóalkatrészes váltókat sem kellett beépíteni. A váltakozó irányú villamosforgalmat vasúti jelző és közúti jelzőlámpa szabályozza.

Az alsó rakparti lehajtó és a Margit hídi felhajtó között a villamospálya áttér a Duna felőli oldalra, majd a kerékpárút mellett halad a Batthyány tér felé. A villamosvonal a Margit híd és a Batthyány tér között, a kerékpárút és a meglévő fasor mellett a HÉV-alagút födémjén halad. Az alagút szerkezetét megerősítették és szigetelték, hogy biztonsággal viselje a megnövekedő terhelést.
 
A villamosvonalak összekötésével kialakított új forgalmi rendről 2015 őszén társadalmi egyeztetés zajlott. Ezek tapasztalatai és a javaslatok alapján a villamoshálózati változásokhoz kapcsolódóan a BKK úgy alakítja át a III. kerületi buszjáratok rendszerét is, hogy azokkal az új villamosvonalak minél kényelmesebben és gyorsabban legyenek elérhetőek. A változó villamos- és buszközlekedést a BKK külön közleményében hamarosan részletesen ismerteti.

A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek majd. A fonódó uniós projektekttől külön megvalósuló beruházás a Clark Ádám téri villamos-alagút kiszélesítése, felújítása nettó 884 milliió forintért, saját forrásból annak érdekében, hogy az az új villamosok közlekedésére alkalmas legyen. Ennek befejezése 2016 márciusában várható, addig a Lánchídtól északra, illetve délre állnak meg az arra közlekedő villamosok.
 
A BKK kéri az autósokat, hogy az új villamosvonalak környékén fokozottan figyeljenek az új közlekedési rendre, illetve a gyalogosforgalomra.

Kommentek

 • DEAK

  Ezer éve…

 • Jobbratarts

  Már egyszer hozzászóltam, de az eltűnt.

 • Jobbratarts

  Nagyon boldog vagyok, hogy Óbudáról 2 úton is el lehet jutni villamossal a Széll Kálmán térre, és tovább akár Albertfalvára. (Kíváncsi vagyok mekkora lesz az Óbuda-Albertfalva útvonalon az utasforgalom?) Az biztos, hogy a XIX. Ady Endre úti villamos meghosszabbítása a Havanna lakótelepig több embert érintene, és napi több száz autóbusz fordulót váltana ki, és a “fonódó” árának töredékébe kerülne. Dehát ez egy peremkerület!!

 • DTF

  En meg jobban orulnek, ha mindezen fejleszteseket magas mikosgeen begeztek volna, de ez amit csinaltak… Szokoru h ez a szinvonal a tobbsegnek megfelel es elintezikk azzal h legalabb van…

 • apoa

  Ez egy faszság, egyszerűen nincs rá igény. Valaki rögeszmés álma, ami csak arra jó, hogy a híd alatt leszűkül a közút állandó dugókat okozva.

 • Laci812

  Hajho, biztosan sok embernek segit, de hogyan mondjak azt hogy elkeszult, amikor a lanchidnal meg setalni kell egyik villamosrol
  a hid tuloldalan varakozo masikra. Kesz less majd, ha majd atgurul
  a hid alatt, ami ezek szerint meg 3 honap , vagy tobb.
  Akkor majd orulhetunk. Azt meg nem tudom, hogy minden villamos uj
  less ezen a vonalon, vagy ki kell varni az ujat, nyuggerkent lesz ra
  idom. Udv.

 • DTF

  Apoa: nincs, oersze. Itt adva volt egy unios keret, amit jo magyar szokas szerint el kell kolteni. Hat elkoltotttoek. Az h osszeganyoltak vmi szrat, az az embereke tobbseget nem erekli, mert alacsony a minosegerzet itthon, ez az atlagnak csodalatos, maga a miszaki zsenialitas… Ertelme nincs ilyen vonalaknak, mrt 1-2 perc es atsetalnal a masik villamoshoz, de igy rovidebb lesz a menetido (de nem, mert tobb helyen egy vagany van…) a zsufolt arpad fejedelmrol majd erre az eg y savos bem es fo utcara megy ra a forgalom, a buszokrol nem is beszelve. Aki ezt az egeszet kitallata, azzal elbeszelgetnek, mert logikaja nulla

 • japancar

  Szerintem is felesleges volt fonódót csinálni. Oké, meghosszabbították a Margit hídig a villamost. Ott át lehet szállni a másikra.. Ehhez nem kellene keresztezni az autóutat villamossal.

 • japancar

  A legérdekesebb az lett volna, ha a Széll Kálmán téren átvezetik a 6-ost, majd a 61-es vonalán menő hatost a Móricz Zsigmond körtérnél összekötik a végállomásoknál. Igy lenne egy circolare villamosunk, mint Rómában van, egy villamos amelyik körbe-körbe jár. A turisták megrohamoznák és élveznék, hogy kétszer átmennek a Duna fölött.

 • tdr

  Oké legyen mert kell..(Bp széleiről nehéz ki-be jutni…)De gondolom ez sem fog 00.óra után közlekedni..(csak a 4-6.jár.)Éljen a nagy környezettudatosnegondolkodjunkdeaztjódrágán…

 • Kempelen.

  Nehogy má’ örüljetek valaminek proletárok!

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

Mindig is imádtad a 007-est? Akkor ez tetszeni fog.

Ez a patent kis infografika összeszedte James Bond kedvenc autóit, és néhány tudnivalót róluk.

Ezek a legjobb használt dízelek

A brit Diesel Car magazin kielemezte a piacot, és összeállította kedvenc használt autóinak listáját. Szerintük ma ezeket érdemes megvenni Európában másodkézből.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.