Így nem lesz nekem kamionosjogsim ingyen

Tapasztalatok az ingyenes kamionosképzésről

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.12.11. 06.00

Jelentkeztem a széles körben meghirdetett ingyenes kamionsofőr-tanfolyamra, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem lesz C+E kategóriás jogsim mégsem.

Jó harminc éve egy Rácz Tamás nevű kisfiú a “Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre meglehetősen határozottan válaszolta: kamionsofőr vagy autóversenyző, vagy az a bácsi, aki autókról ír az újságokba. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert az egyik gyerekkori tervemet meg is valósítottam mára – de azért a kamionok vonzása is máig megmaradt. A teherautós jogosítványt eddig nem szereztem meg, de ahogy tudomást szereztem az idén meghirdetett, támogatott jogsiszerzési lehetőségről, újra motoszkálni kezdett bennem az a gyerekkori vágy.

Évek óta panaszkodnak a nagy szállítmányozó cégek, hogy égető sofőrhiány van a magyar munkaerőpiacon. Még júliusban hirdette meg a nemzetgazdasági miniszter, hogy az állam az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.) nevű intézményen keresztül mintegy hatezer embernek ad lehetőséget arra, hogy ingyen megszerezhesse a kamionsofőrséghez szükséges jogosítványt. A programot jórészt EU-s forrásból finanszírozzák, de a képzést a majdani foglalkoztatók bevonásával szervezik.

Így nem lesz nekem kamionosjogsim ingyen 1

Egy C-s jogsi ma kb. 220 ezer, egy E-s (nehézpótkocsi) kb. 110 ezer forint a neten hirdetett árak szerint. A magyar átlagbérek ismeretében komoly segítség, ha egy leendő sofőrnek ezt nem kell kifizetni – és nekem is megtetszett a gondolat, hogy nemcsak személyautókról, hanem kamionokról is írhatok teszteket a későbbiekben. Sőt, akár el is vihetnék néha egy-egy fuvart másodállásban, és az egykori Tamáska másik álma is beteljesedik – egyértelmű, hogy nekem erre jelentkeznem kell!

Ki tudja, hány ezer társammal egyetemben megnyitottam a meghirdetett program weboldalát, és elkezdődött az a folyamat, amely igazi magyar, átgondolatlan, kapkodva szervezett állami programnak bizonyult, véget nem érő szerencsétlenkedésbe és szívásba torkollott, és mára el is vette a kedvem az egésztől. Nézzük szépen sorjában, mi is történt!

Még nyár végén regisztráltam a programban egy online felületen az egyik e-mail címemmel, pontosan már nem emlékszem, hogy melyik napon. Mindenesetre augusztus 29-én kaptam ezt a levelet:

OFA
aug. 29.

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatja, hogy a www.ofa.hu honlapon Hivatásos Gépjárművezető programmal kapcsolatos aktuális információkról elektronikus levelet küldött Önnek. A képzésbe vonási eljárás következő részeként a csoportos tájékoztatók szervezését támogatva, kérjük, az alábbi bővített űrlapot legyen kedves kitölteni www.ofa.hu/kerdoiv. A kérdőívet akkor is töltse ki, ha korábban már jelentkezett a képzésre! Amennyiben adataiban az elküldöttekhez képest változás következik be, kérjük, hogy a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze, “Adatváltozás” tárggyal. A fokozott érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk, hogy telefonos elérhetőségeink túlterheltek! Hívása fontos számunkra, ezért amennyiben további kérdése merülne fel, vagy nem kapott elektronikus levelet, kérjük, kérdéseit és észrevételeit elsősorban elektronikus úton, a kamionos@ofa.hu e-mail címre küldje meg. Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Kitöltöttem a kérdőívet becsülettel, augusztus 30-án meg is kaptam ezt a levelet:

From: OFA.hu [mailto:noreply_gyef@ofa.hu]
Sent: Sunday, August 30, 2015 12:59
PMTo: Rácz Tamás
Subject: Hivatásos gépjárművezető képzés

Tisztelt Jelentkező! Köszönjük, hogy a “Hivatásos gépjárművezető képzés” programra történő jelentkezése érdekében adatait rögzítette! A közeljövőben kezdődő csoportos tájékoztatók időpontjáról, helyszínéről és a további részletekről megadott elérhetőségein, elsősorban elektronikus úton informáljuk. Kérjük, hogy amennyiben bármely adatában változás következik be, és azt módosítani szeretné, írjon nekünk az alábbi e-mail címre, “Adatváltozás” tárggyal: kamionos@ofa.hu Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Mivel napokig nem jött meg az ígért visszajelzés, a biztonság kedvéért egy másik címmel újra regisztráltam, arra sem jött semmi. Így hát szeptember 9-én írtam az említett címre egy tudakozó mailt: tényleg sikerült a regisztrációm, minden OK? A válasz aznap megérkezett:

From: OFA Kamionos [mailto:kamionos@ofa.hu]
Sent: Wednesday, September 09, 2015 9:38
AMTo: Rácz Tamás
Subject: RE: Hivatásos gépjárművezető képzés

Tisztelt Rácz Tamás! A regisztrációja beérkezett hozzánk, további értesítésig szíves türelmét kérjük! Jelenleg toborzási folyamat zajlik, várhatóan szeptember végén értesíteni fogjuk a regisztrációt követően egy csoportos tájékoztatóról, és ott a kollégák elmondják a helyszínre, képzésre, szerződésre, illetve a 6000 támogatott közé bejutásra vonatkozó információkat! A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár, illetve önmagában nem garancia a programba való bejutásra! Köszönettel: OFA NKft.

Ellenben két nappal később, a másik e-mail címemre megjött ez a levél (kiemeltem benne félkövérrel a nagyon vicces lényeget):

Országos Foglalkoztatási Közhasznú
szept. 11.

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Tájékoztatjuk, hogy a www.ofa.hu honlapon történt, Hivatásos Gépjárművezető Programra vonatkozó regisztrációja során megadott adatait ellenőriztük, és megállapítottuk, hogy bővített űrlapunkon a mai napig nem végezte el ismételt regisztrációját. Kérjük, amennyiben a program iránt való érdeklődését továbbra is fent tartja, végezze el bővített űrlapunk kitöltését az alábbi linkre kattintva. http://www.ofa.hu/kerdoiv Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a hamarosan induló csoportos tájékoztatókon való részvételhez, valamint a képzések indításához elengedhetetlenül fontos, hogy az Új űrlapon megadja adatait. A csoportos tájékoztató alkalmával az OFA NKft., valamint a Képző Intézmény, információt nyújt Önnek a képzési program támogatási és képzési elemeiről; a képzés várható időtartamáról és felépüléséről; a kiválasztási eljárásról; valamint a Programban való részvételhez szükséges szerződéses elemekről, azok tartalmáról. Amennyiben adataiban a honlapunkon történt regisztrációkor elküldöttekhez képest változás következik be, kérjük, hogy a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze, “Adatváltozás” tárggyal. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne értesítést kapni programunkkal kapcsolatos tudnivalókról, kérjük, a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze felénk. A fokozott érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk, hogy telefonos elérhetőségeink túlterheltek! Hívása fontos számunkra, ezért amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük, elsősorban elektronikus úton a kamionos@ofa.hu e-mail címre küldje meg azokat részünkre. Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Erre még aznap elküldtem az alábbi szövegű levelet: “Kedves OFA – ezúttal kaptam egy nagyon érdekes (sablon)levelet, miszerint nem regisztráltam másodszor a rendszerükbe. Pedig de. Mindazonáltal, amikor újra regisztráltam, vagyis harmadjára, vagyis másodjára regisztráltam másodszor :-) a rendszer fel is dobott egy üzenetet, hogy már regisztráltam. Nos, kedves OFA-s kollégák – regisztrálva vagyok már elégszer, vagy még nem?” A válasz:

From: OFA Kamionos [mailto:kamionos@ofa.hu]
Sent: Monday, September 14, 2015 8:26 AM
To: Rácz Tamás
Subject: RE: Hivatásos gépjárművezető képzés

 

Tisztelt Rácz Tamás!

Elnézését kérjük, valamiért kétszer lett kiküldve Önnek a tájékoztató levél, természetesen nem kell újra jelentkeznie, látom a rendszerünkben a regisztrációját, további értesítésig szíves türelmét kérjük!

 

Köszönettel:

OFA NKft.

 

Innentől kezdve több mint két hónapig, november 16-ig egyáltalán nem történt semmi. Aznap viszont megkaptam az alábbi levelet, majd másnap a másik e-mail címemre is, még egyszer (pedig azzal nem is regisztráltam újra, tehát elvileg kiestem):

From: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit KFT.
[mailto:noreply@ofa.hu]
Sent: Monday, November 16, 2015 10:29
PMTo: Rácz Tamás
Subject: FONTOS – OFA Gépjárművezető képzés online jelentkezés

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ezúton tájékoztatja, hogy a csoportos tájékoztatókra a mai naptól online felületen van lehetőség jelentkezni: http://www.ofa.hu/hu/hivatasos-gepjarmuvezeto-kepzes Jelentkezés előtt mindenképp olvassa el az oldalon szereplő információkat! A csoportos tájékoztatók FOLYAMATOSAN kerülnek fel az oldalra a munkáltatói egyeztetéseket követően. A csoportos tájékoztatók konkrét munkáltatói igényre szerveződnek. A tájékoztatók helyszíne (város) a képzés helyszínével azonosak. Jelenleg a Közép-Magyarország régióban indultak csoportos tájékoztatók, a többi régióban tervezetten december közepétől.
A jelentkezés menete:
–    Kattintson a – Jelentkezés csoportos tájékoztatóra – gombra.
–    Adja meg a kért adatokat a regisztrációja során megadottakkal megegyezően.
–    Egyezőség esetén a rendszer kéri az adatai ellenőrzését. Ezt az “OK” gombbal megerősítheti, vagy ha változás történt az adataiban, kérjük, hogy írjon a kamionos@ofa.hu címre “Adatváltozás” tárggyal.
–   Ezt követően tud jelentkezni az aktuális csoportos tájékoztatók valamelyikére. A jelentkezésről visszaigazoló e-mailt kap. A kiválasztott tájékoztatón meg kell jelenni. Amennyiben az eseményen mégsem tud megjelenni, távollétét igazolnia kell. Tájékoztatjuk, hogy egy tájékoztatóra tud jelentkezni. Az egyes munkáltatók adatait megtalálja az adott csoportos tájékoztatóhoz csatolva.

Hogy kicsit szüntessem a zavart az erőben, az egyik email-címes regisztrációt innentől hagytam a fenébe – lelkesen ugrottam viszont be a “csoportos tájékoztatóra jelentkezés”-nek a másik címmel. Ezen a felületen kell kattintani párat:

Vajon hány professzor jelentkezik kamionosnak?

Direkt legördítettem az egyébként teljesen felesleges, de nagyon vicces “megszólítás” választómenüt, kíváncsi vagyok, hány prof. jelentkezik kamionosképzésre. :-) No de sebaj, biztos, ez a sablon volt abban a típus-formban, amelyet belekopizott valaki ebbe a regisztrációs oldalba, EU-s pénzen, de hát ez a legkevesebb.

Meg még ami a legkevesebb, az azoknak a száma, akik ebben a programban valóban megszerezhetik a C-s jogsit. Hetek óta próbálkozom szorgalmasan jelentkezni egy “csoportos tájékoztató”-ra, teljes kudarccal. Ugyanis azok a tájékoztatók, ahol azok is jelentkezhetnek, akiknek nincs meg a C-s, teherautóra szóló jogosítványuk, rendre BETELT jelzéssel találhatók meg az oldalon. Jelentkezni csak azokra a tájékoztatókra jelentkezhetnék, amelyekre a C-s jogsival már rendelkező, csak az E-s, nehézpótkocsis jogosítványt eredményező tanfolyam iránt érdeklődőket várják. Magyarul: a meghirdetett kamionosképzésre gyakorlatilag csak az tud jelentkezni, akinek már van teherautó-jogsija. Remek.

November 17-étől a mai napig hét alkalommal készítettem screenshotot a jelentkezési oldalról; mind így néz ki:

Így nem lesz nekem kamionosjogsim ingyen 2

December hetedikén küldtem egy levelet az OFA-nak, miszerint mégis mire számíthatok, üljek-e le a gép elé pár napra az F5 gombot nyomkodva, hogy hátha pont elkapom azt a pillanatot, amikor kikerül egy olyan lehetőség, amelyen olyanok is jelentkezhetnek teherautó-sofőri jogsi megszerzésére, akiknek nincs teherautó-jogsijuk még – ha már botor módon azt hittem, ez a program lényege.

Azt is megkérdeztem, miért nem előjegyzéses alapon vagy a jelentkezés sorrendjében hívják be a tájékoztatókra a jelentkezőket, miért kell több ezer embernek azt lesni, hogy mikor lesz szabad időpont, ahelyett, hogy kapnának egy levelet, ha van. És azt is megkérdeztem, hogy a 6000 fős meghirdetett kvótában hány olyan ember lesz, aki C-s és E-s, és hány, aki csak E-s jogsit szerezhet majd.

Természetesen a mai napig nem kaptam választ. Én ezzel be is fejeztem, feladtam a hiú reményt, hogy egy meghirdetett kormányprogram esetleg véletlenül tényleg arról szól, amivel hirdették. Többet nem kattogtatom a weboldalt, viszont megerősödött bennem az a vélemény, hogy amiben a magyar hivatalos adminisztrációnak benne van a keze, attól jobb, ha a normális, mezei állampolgár távol tartja magát, és nem idegeskedik azon, hogy semmi sem úgy van, lesz vagy volt, ahogy ez a szerencsétlen magyar állam kommunikálja.

Jelentkeztél az OFA-s kamionosképzésre, és lett teherautóra, nehézpótkocsira jogosítványod? Jelentkezz a vezess kukac vezess pont hu címen, és meséld el nekünk, hogyan csináltad!

Kommentek

 • tdr

  Én jelentkeztem(szeptemberben..)lemondtam(van B-C-m)2.és fél hónap után még csak tájékoztatás lesz…Az első tanfolyamosok, akár majd nyár közepén munkába is állhatnak…Hát innen is csókoltatom a szervezőt(ket)Ez a tipikus Magyar szervezés/eljárás..(lassú-körülményes…)és a lehúzás-átverés részét most hagyjuk..

 • Guevara

  Tamás! Nem gondoltad komolyan hogy hobbistaként majd téged fognak támogatni!? Értem én hogy a rendszert akartad tesztelni, de azér’ na…

 • Guevara

  Azért ne aggódjunk már az úgynevezett sofőrhiány miatt. Elnézést kérek a reménybeli sofőröktől, de nem arra kéne törekedni hogy nőjön a közúti szállítás volumene, hanem pont hogy csökkenteni kéne. Minek ide spanyol paprika, he?

 • Rácz Tamás

  Guevara: én nem hobbistaként jelentkeztem, hanem teljes jogú alanyaként a meghirdetett programnak. Lehet ingyen C+E-s jogsit szerezni EU-s pénzen, én meg akarok ingyen C+E-s jogsit szerezni EU-s pénzen és még el is mennék részmunkaidőbe sofőrnek legalább egy évre, megfelelő feltételek mellett.
  Szóva: de azér’ mi?

 • cork77

  Augusztusban jelentkeztem. Októberben voltam csoportos tájékoztatón ahol a Waberer’s csoport mutatta be magát. Lehet máshova is jelentkezni de”nem érdemes”szerintük. Novemberben letudtam a pszichológiai viszgálatot is. Megfeleltem. Lehetne tovább menni, most várok. Kicsit diktatórikusak a feltételek. Nekem csak az E kat.hiányzik. 110.000 HUF lenne, ha az utcárol megyek be valahova letenni a jogsit. Náluk 1 évet kellene aláírni az oktatás fejében. Kicsit sokallom ezt az időt. Részmunkaidőre nincs lehetőség.

 • PROVOCATOR

  Ez tipikusan magyaros szervezés. Öt hónap alatt a jelentkezéstől amit kétszer is meg kellett tenni odáig jutott az OFA, hogy még mindig csak a budapestiek jelentkezhetnek a tájékoztatókra. A harmincezer jelentkezőből hogy jut így hely a vidékieknek akik körében nagyobb a munkanélküliek száma?

 • Kempelen.

  tdr!
  Mivel húztak le, vertek át?

 • Kempelen.

  cork!
  110 ezer Ft-os képzésért egy évet aláírni sok? Havi 9 ezer Ft. Ugye nem számoltad ki?

 • cork77

  Kempelen:
  Kiszámoltam. Még nek írtam alá semmit.

 • Kempelen.

  cork!
  A verseny szféra szellemi munkaköreiben ilyen tandíjért 2 évet minimum aláíratnak az emberrel. nem vagy túl tájékozott. Egy év az semmi.

 • cork77

  Kempelen:
  miért is kellene nekem tájékozódnom a versenyszférában szokásos elköteleződési idő és a tandíj arányáról? Eddig is kifizettem magamnak minden jogositvány/iskolát, és nem kellett senkivel szerződnöm “hűségidőre”. Arányaiban néztem a dolgot. 110.000HUFért nem adom el magam egy évre.

 • tdr

  Kempelen!Engem nem húznak/tak le…De valszeg az állá írt idő+a jogsi ára..(kompet ár C-CE +gki…az vastagon lesz számolva..papíron..)és + a fizú..na az az lesz…Amúgy meg..2016.nyaráig tartson a képzés??Addig meg mi van,közben hol tudsz pénzt keresni,hogy éljél??Szervezésbe meg nagyon el/meg buktak..SZERINTEM…

 • kovachtamas

  Hozzátartozik a dologhoz, hogy cca 800.000 forintot szánnak 1 főre, ami amúgy dupla ár….és akkor van akiknek ebbe már a C sem fér bele…..

  Felét ellopjuk, a másik feléből meg szervezgetünk , oszt úgy lesz ahogy lesz…tényleg tipikus.

 • Kempelen.

  Cork!
  Azért érdemes, hogy ne mondj olyan butaságot, hogy egy 110 ezer Ft-os tandíjért cserébe valamelyik munkáltató kér egy év helyben topogást.
  Ha ez nem tetszik, akkor fizesd ki a tandíjat és szabad vagy, mint a madár. De ha valamit ingyen kapsz, akkor légy szerény. Ne add el magad. Szerintem ne is dolgozz, mert nincs annál megalázóbb, mint eladni magad.

 • Kempelen.

  kovachtamas, és mi ezzel a gondod. Hogy neked nem jut belőle mi? Érthető.

 • Kempelen.

  tdr! Meg ne etessenek? Meg ne kakiltassanak? Ha olyan vagány vagy, akkor ne várj erre a sz.r tanfolyamra. találd fel magad. Ilyen tehetségeknek, mint ti, nincs szükségetek állami segítségre. Nem is értem, hogy agysebészet helyett miért itt nyavalyogtok.

 • Kempelen.

  “…viszont megerősödött bennem az a vélemény, hogy amiben a magyar hivatalos adminisztrációnak benne van a keze, attól jobb, ha a normális, mezei állampolgár távol tartja magát, és nem idegeskedik azon, hogy semmi sem úgy van, lesz vagy volt, ahogy ez a szerencsétlen magyar állam kommunikálja.”

  Nem csoda, hogy amikor kiba.szkodják őket a munkaerő piacra, akkor egyik sem talál állást. Ezzel a mentalitással nehéz is.

 • Vérmacy

  Nekem van C-s jogsim megsem hivtak be Esre pedig meg a Dst is megkérdezték!

 • Zulu07

  A 110 ezres “E” vagy a 220+110 “C+E” mellé sehol nem írták le a 160ezres GKI-is kell!

 • tdr

  Kempelen te okos!Ugorj bele te egy ilyen bizonytalan/körülményes dologba..Te ez nem nyavalygás,(te vagy túl naiv és/vagy fiatal..)ez az amikor látni már hogy mi nem müxik..Hidd el lesz ez rosszabb is..mert már az elején kavarodás van..De kár ezen vitázni…SZERINTEM!!!

 • 69Zoli

  Nemrég olvastam egy álláshirdetést a neten : Gépkocsivezetőt keresnek,felajánlott bruttó fizetési keret :122000.- (azaz egyszáz huszonkettőezer forint)Miért is van “sofőr hiány”? Ingyen jogsi nincs,ahogy ingyen hitel se ! Itt meg 3X lesz leverve,akárcsak Döbrögi: az EU.-nak duplán számlázva,plusz a szerencsétlen palimadaraktól is levonja a munkáltató.Az egész biznisz nyertese a Napraforgó Trans!

 • hova

  Kedves kommentelők!
  Hagyjátok Kempelent, mert neki csak egy célja van:betegesen ugratni, hülyíteni, akit lehet. Ne tegyétek!

  Más:hülyítik rendesen Rácz urat is, de nem csak őt, vigasztalódjon-ha tud.
  Vigaszként:közvetlen rokonomnak a RÁK EGYÉRTELMŰ megállapítása után KILENC HÓNAPPAL KEZDTÉK MEG A KEZELÉSÉT!! Pedig szeretne menni ő is kamionozni-ha megéri szerencsétlen.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Sportautókra hajaz ez a német turistabusz

A most következő gyártóról ritkán hallani manapság, de ha igen, akkor az biztos valami nagy durranás.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

Tipikus példája a “megkímélt BMW, nyugdíjas orvostól eladó” hirdetésnek

Látszólag nem lett baja az autónak, de xDrive ide vagy oda, ezt akkor sem erre találták ki. Ez kínzás.

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.