Iskolabuszokkal a -30 fokos hidegben

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.11.21. 06.11

Van a Földnek olyan része, ahol vagy beérsz az iskolába, vagy megfagysz. Reggel pedig imádkozol, hogy jöjjön az iskolabusz.

A “világvége” alatt általában valamilyen távoli, eldugott, isten háta mögötti területet értünk. A világvégével viszont mindennapi életünk során ritkán találkozunk, nem úgy azok a nyenyecek, akik legnagyobb számban Nyugat-Szibériában élnek, de a rénszarvastartásból adódóan jelen vannak a Jamal-félszigeten (a jamal jelentése “világvége”) és a kelet-szibériai Jakutföldön is. Oroszország ezen részén az év nagyobb hányadában a fagy és a hó az úr, a tundrai éghajlatnak köszönhetően az autóbuszoknak télen gyakran a mínusz 30 fokos hidegben kell szállítaniuk a gyerekeket iskolába. A főként a finnugor másik ágát képező, a szamojéd nyelvcsaládba tartozó nyenyecek már hozzászoktak az évszázadok alatt a zord időjáráshoz.

Nem idilli kép Jakutföldről.

A zord körülmények ellenére az autóbuszok előre meghatározott menetrend szerint, előre kijelölt megállókban állnak meg. Itt azonban nincs ácsorgás, ha a busz késik, vagy kimarad akkor a jól felöltöztetett nyenyec gyerekek számára végzetes lehet a sok várakozás, ezért ilyenkor célszerű iskola helyett inkább hazamenni. Az ilyen tájakon közlekedő iskolabuszok az utóbbi időben egyre rosszabb állapotba kerültek túlkorosságuk miatt. Éppen ezért az oroszok úgy döntöttek, hogy ahol csak lehet, lecserélik őket.

A Jamali Nyenyecföld és a kelet-szibériai Jakutföld összesen 19 új KAVZ iskolabuszt kapott. A Gorkij Autógyár (GAZ) által gyártott járműveket a gyerekszállításra való tekintettel a biztonságot szem előtt tartva tervezte meg. A 4238-75-as modell kétajtós, 34 utas szállítására alkalmas. A jármű emelt padlózattal, thermo-üvegekkel, fűthető visszapillantókkal, plusz szigeteléssel és kiegészítő utastéri fűtőradiátorokkal készül.

Ugyancsak a biztonságot szolgálja, hogy a jármű végsebességét 60 kilométer/órára szabályozták le, emellett olyan eszközzel szerelték fel, mely megakadályozza, hogy az autóbusz nyitott ajtókkal elinduljon. A könnyebb le- és felszállás érdekében az első és a hátsó ajtónál egy plusz lépcső bújik elő minden egyes ajtónyitáskor.

A KAVZ iskolabuszokat környezetbarát erőforrásokkal szerelték, ugyanis egy részükben 210 lóerős, Euro 4-es CNG motorok, míg más részükben 168 lóerős, Euro 5-ös metanollal hajtott erőforrások dolgoznak. Mindkét erőforrás az amerikai Cumminstól érkeznek. 2005 óta több mint 15 ezer KAVZ iskolabusz készült.

Kommentek

  • japancar

    Meglepő, hogy az oroszok ilyen modern buszt gyártanak.

  • Steppenwolf

    Nem azért, de számodra mi modern ebben a buszban? Az amúgy Európában már elavultnak számító és újként már jó ideje nem is forgalomba helyezhető Euro 4-es és 5-ös motorokat leszámítva, ezt a szintet ezekkel a speciális kiegészítő felszereltséggel az Ikarus is hozta 20 évvel ezelőtt, mikor nekik szállítottak.

    Amúgy gyártanak az oroszok modern buszt, de ez nem az, ez egy célgép.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.