A busz, ami lezuhant a ferihegyi felüljáróról

13 halálos áldozatot követelt a baleset

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2015.10.22. 12.10

13-an vesztették életüket az Ikarus 60-as autóbuszban, ami 1960 júniusában bucskázott le a Ferihegyi gyorsforgalmi úti felüljáróról.

A budapesti reptér felé vezető útszakasz manapság is szép számmal szedi az áldozatokat, és úgy tűnik, régen sem volt sokkal jobb a helyzet, bár nyilván kevesebb autó rótta fővárosunk útjait. 
Itt van például ennek a 60-as Ikarusnak a tragédiája, ami 1960. június 16-án zuhant le a Ferihegyi gyorsforgalmi úti felüljáróról a vasúti pályára.

Ikarus 60

Így nézett ki a hatósági közlemény a balesetről:
“A Fővárosi Autóbuszüzem Ikarus 60-as típusú autóbusza a gyorsforgalmi út korlátját áttörve a MÁV pályatestre zuhant 16.35-kor. A buszon tartózkodó 43 személy közül 13 meghalt (talán a vezető is), 23 súlyos, 3 könnyű sérülést szenvedett. Az anyagi kár 130 ezer Ft.

A 193-as busz a Ferihegyi repülőtérre indult a Dorottya utcából 16,15-kor .Baj nélkül jutott el Kőbánya-Kispestig. Útközben a vezető többször hátrafordult, valószínűleg a sebesség élvezetét jelezve. A hídra vezető kanyar végén a kocsi jobb oldali kerekei a nagy sebesség és a vezető figyelmetlensége folytán nekiütköztek a 20 cm magas járdaszegélynek. A sofőr fékezett, de ennek ellenére a kerekek 6 méteren keresztül horzsolták azt, majd az első kerék felkapott a 80 cm széles járdára. 
A busz, ami lezuhant a ferihegyi felüljáróról 1
Ekkor még a busz kb. 40-50 km/h sebességgel haladt. A vezető, hogy a korlátnak ütközést elkerülje hirtelen balra rántotta a kormányt, de már nem fékezett. Valószínűleg megdermedt a veszélyérzettől, így a kocsi áttért a baloldalra, áttörte a vaskorlátot és 15 métert repülve a 9 méteres magasságból leesve a vasúti töltés oldalába fúródott és bal oldalára dőlve állt meg.

A vizsgálat során felmerült, hogy egy szemből érkező szgk. kényszerítette hirtelen irányváltoztatásra a buszt, ezzel okozva annak tragédiáját. Mint kiderült ennek vezetője, aki egyben az egyetlen külső szemtanú is volt, az esemény bekövetkeztekor reflexszerűen fékezett és a helyszíntől kb. 35 m-re megállt, annak előidézésében nem volt szerepe.” – forrás: lococlub.hu
Majdnem pont egy éve történt, hogy szinte ugyanezen a helyen egy autós zuhant a kerékpárútra:

A busz, ami lezuhant a ferihegyi felüljáróról 2

Kommentek

  • mazsoqq

    Az eredeti, első tudósítás lehozta a buszvezető nevét is. Akkor még nem volt személyi adatvédelem. Egy fiatal, kezdő sofőr, kellő rutin hiányában, erre utal, hogy vezetés közben többször is hátranézett az utasokhoz, mosolyogva, utalva a sebesség élvezetére. Egy rutinos járművezető ilyet nem tesz, főleg egy veszélyes útszakaszon. Ő súlyosan, életveszélyesen megsérült, de túlélte. De hogy?! Midőn ráébresztették, mit tett, börtönkórházba került, idegösszeroppanást kapott, jogosítványát elvették, élete teljesen tönkrement. Vétsége egyértelmű, de nem kizárólagos. Egy kezdő, tapasztalatlan járművezetőt betenni egy kimondottan veszélyes útvonalra, ahol rutinos, tapasztalt sofőrök is hibáznak időnként, súlyos felelőtlenség!

  • okoskodo

    “Majdnem pont egy éve történt, hogy szinte ugyanezen a helyen egy autós zuhant a kerékpárútra:”

    Szinte… Az első eset a vasút felett Köki és a Gyömrői út közötti felüljárón történt amit azóta lebontottak, és kicsivel mellé építettek egy másikat, míg az egy évvel ezelőtti eset a Határ úti felüljárónál (kb 3 km-el odébb)…. Ismét egy jól tájékozott cikk…

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.