Megújuló energiaforrásból hajták a kaposvári buszokat

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.10.11. 12.00

Teljes járműflottáját gázüzeműre cseréli Kaposvár. A buszokhoz helyileg készülhet üzemanyag.

A somogyi megyeszékhely, Kaposvár teljes városi buszflottáját CNG-üzeműre cseréli az ősz folyamán. A város korábban 40 darab (25 szóló és 15 csuklós) MAN Lion’s City típusú busz beszerzéséről döntött, melyeket novemberben szállítanak le a város számára. Az utasok a próbafutásokat követően vehetik birtokba a járműveket. A buszok beszerzése összesen 4,2 milliárd Forintba került, melynek 97,5 százalékát Európai Uniós forrásból finanszírozzák, a maradékot pedig a város állja.

A sűrített földgázzal működtetett járművek károsanyag-kibocsátása extrém alacsony, akár 30-90%-kal kisebb lehet a mostani dízelmotorokénál. Így a szmogképző, valamint a rákkeltő anyagok lényegesen kisebb mértékben jutnak a levegőbe. Ennek köszönhetően a CNG hajtású autóbuszok használata jelentősen hozzájárulhat a levegő tisztaságának a megőrzéséhez, ezáltal a fenntartható fejlődés biztosításához és az élhetőbb városi környezet kialakításához. Kaposvár járműparkja jelenleg 16,4 éves átlagéletkorral rendelkezik. Ezek az autóbuszok összesen 770 ezer kilométert tettek meg eddig.

Az új buszok másik előnye, hogy a zajterhelés a harmadára csökken, mivel a sűrített földgázzal üzemelő motorok járása csendesebb. Nagyon fontos előnyük továbbá, hogy gazdaságosabban üzemeltethetők. A mostani buszpark éves üzemanyagköltsége több mint 216 millió forint, az újé ennek majdnem a fele, körülbelül 120 millió forint lesz.

A város tervei között szerepel az új buszpark biogázzal történő üzemeltetése. Ennek érdekében a kaposvári cukorgyár már elkezdte a biogáztisztító építését, így velük együttműködve a város előkészített egy erre vonatkozó stratégiai megállapodást. A biometán felhasználásával további nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátás kerülhető el, valamint még takarékosabban üzemeltethető a helyi közösségi közlekedés.
.
A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. úgy döntött, közös céget hoz létre a Főgáz CNG Kft.-vel és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóval, hogy biztosíthassák a hamarosan forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását.

 

Kommentek

Használt hibrid buszokat vásárol a főváros

Újra visszatérhetnek a hibrid buszok Budapestre, igaz, ezek használtak lesznek és csak szóló kivitelűek.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Sportautókra hajaz ez a német turistabusz

A most következő gyártóról ritkán hallani manapság, de ha igen, akkor az biztos valami nagy durranás.

Morbid: El akarták lopni a Ferrari-alapító maradványait

Az olasz rendőrség kedden közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk a néhai Ferrari-alapító, Enzo Ferrari földi maradványainak ellopását. Váltságdíjra utaztak a reménybeli sírrablók.

F1: A Merci-főnökön röhög az egész internet

Toto Wolff beindította a mémgyárakat az Ausztrál Nagydíjon bemutatott asztalcsapkodásával.

Videó: Ilyen közel voltak a nézők Vettel Ferrarijához

Sebastian Vettel melbourne-i fedélzeti kamerás felvételéből látszik igazán, mennyire veszélyes volt, hogy a nézők már a levezető körön a pályára rohantak.

F1: Lewis Hamilton önéletrajzi filmet tervez

Nem lát megfelelő színészt, ezért önmagát alakítaná.

F1: Bahreinben dől el, mi is van az előzésekkel

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint meg kell várni a Bahreini Nagydíjat az előzésekkel kapcsolatos végleges elemzésekhez.

Nagy lebukás, tényleg sok a magyar gyorshajtó

A vezetési hibák 36 százaléka gyorshajtásból fakad, de toplistás a hirtelen fékezés és a motor túlpörgetése is.

F1: Vérfürdő készül a középmezőnyben

Az első három csapat kiléte világos, de a best of the rest pozíciójáért 2017-ben öldöklő csata folyhat a Forma-1-es középmezőnyben. Ki van előrébb, ki bírja tovább a fejlesztési versenyt?

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

F1: Nem a trükkös futómű csinálta ki a Red Bullt

A Red Bull szerint a felfüggesztésekre vonatkozó új szabályoknak nincs közük ahhoz, hogy a csapat a Ferrari és a Mercedes mögé szorult az Ausztrál Nagydíjon.

F1: Ő lesz Räikkönen utódja?

A Ferrari korábbi csapatfőnöke szerint megvan, kire cserélhetné a veterán Kimi Räikkönent a Ferrari 2018-ban.

F1: Alonso még öt évig maradhat?

A McLaren-Honda jelenlegi versenyképessége mellett az sem lenne meglepő, ha Fernando Alonso féltávnál kiszállna, de a wokingi csapat főnöke azt reméli, sokáig marad még a kétszeres bajnok spanyol.

Jön a 30-as korlátozás lakott területeken?

Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa szerint érdemes lenne szigorúbban korlátozni a sebességet lakott területen.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.