Teherautó, ami fákat kap ki a földből

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.10.05. 12.10

A modern technika lehetővé tette, hogy úgy kapjunk ki fákat a földből, mintha azok csak fűszálak lennének.

Egy fa általában ott kezdi el az életét, ahová elültették. Egy sajátos eszköznek köszönhetően azonban már korántsem biztos, hogy ott ér véget a sorsa, ahová eredetileg gyökeret eresztett. Egy nagyváros életében gyakran előfordul, hogy tereprendezéskor bizonyos fák, vagy bokrok feleslegessé válnak. Elpusztításuk helyett azonban kiváló alternatíva lehet azok átköltöztetése.

Amerikában és Nyugat-Európában számtalan faásó szerkezet áll rendelkezésre a 0,3-től egészen a 4,5 méter széles átmérőjűig. A legtöbb négy lapátból áll, melyeket hidraulikus karok mozgatnak. Előnyük, hogy méretüktől függően bármilyen munkagépre csatlakoztathatóak, sőt még egy közepes teherbírású teherautóra is telepíthetők. Például olyanra is, amilyen az alábbi videón látható.

Az eszköz működőse egyszerű: a jókorára nyúlt ásófejek lényegében a fa körül található földet és az abban lévő gyökérzetet képesek kiemelni úgy, hogy máshol később újra elültethető legyen. Az eszköz képes arra, hogy úgy vigye át a fát másik helyre, hogy az szállítás közben ne sérüljön meg, illetve, hogy az ne essen le a teherautóról.

A módszer bírálói szerint ez a megoldás nem minden fafajtánál működik, éppen ezért gyakran előfordul, hogy a növény az új helyén elszárad. Ennek ellenére a faásó-szerkezet rendkívül hasznos fejlesztés, hiszen lehetővé teszi, hogy a kivágásra ítélt fák máshol új életet kezdhessenek.

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.