A BKV új buszai szinte tisztítják levegőt

Az ultrafinom részecskék viszont egyenesen ölnek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.09.26. 09.09

A Levegő Munkacsoport mérései gyakorlatilag azt bizonyítják, hogy BKV új buszai nem bocsátanak ki egészségkárosító részecskéket.

A BKK megbízásából a Levegő Munkacsoport részecskeszámláló műszerrel mérte a BKV régi és új buszainak részecske-kibocsátását. Az öreg buszoknál megfigyelték, hogy miután a jármű mintegy 30 méterre eltávolodott a műszertől és a füstfelhő elérte a mérési pontot, a mért részecskeszám pedig több másodpercen keresztül meghaladta a mérési tartomány felső határát. Ez köbcentiméterenként 500 000 részecskét jelent. 

Az új, Euro 6-os buszok esetén még a kipufogócsőben sem mértek magasabb értéket, mint a viszonylag tiszta környezeti levegőben (mintegy 5000-10 000 részecske köbcentiméterenként), sőt előfordult, hogy még annál is lényegesen alacsonyabbat. Ugyanakkor az is igaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a dízelmotorokból származó részecskék koncentrációjára nem tud meghatározni olyan határértéket, amely alatt ezek biztosan nem károsítják az emberi egészséget.

Ezek a részecskék bizonyítottan rákkeltőek. Belélegezve lerakódnak a tüdő legmélyén emellett a káros részecskék felszínén megtapadó mérgező anyagok gyulladást váltanak ki a tüdőhólyagok felszínén ami átterjedve az erekre szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint asztmát és allergiát is okoz. Az ultra finom részecskék ráadásul belső vérzéseket is okozhatnak a tüdőben, amit patkánykísérletekkel is bizonyították.

Az ultra finom részecskék évente egy Mohács nagyságú település – mintegy 16 000 ember – idő előtti halálát okozzák hazánkban, ők átlagosan mintegy 10 évet veszítenek az életükből. A részecskék okozta megbetegedések miatt pedig 2010-ben 2,6 millió munkanap esett ki, és a 2015. évi előrejelzések is hasonló számokat mutatnak az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint.

A mérésekhez a Magyarországon egyedülálló részecskeszámláló műszert az Evopro bocsátotta a Levegő Munkacsoport rendelkezésére.

Kommentek

  • sforisek

    Persze! “szinte tisztítják levegőt”
    A kovetkezo az lessz hogy a buszok, repulok es autok fogjak visszaalitani az ozon reteget. Ezen felul majd a jovo buszai hasznalat kozben gazolajat fognak termelni vissza a tartalyba (valahogy ugy mint a fogaskereku amikor lefele jon, akkor aramot termel). A buszsoforoknek meg biztositani kell hogy mindig ures uzemanyagtartallyal induljanak, muszakkezdeskor hogy a visszatermelt uzemanyag a tartalyt nehogy szetnyomja.

  • frenk

    Tisztelt Szerkesztőség!
    A bkv-nak nem tellenne euro 6 motorral felszerelt C2 mercedes citaro tipusú autóbuszt vásárolni. Ezek a modellek a Vt-ariva tulajdonában vannak.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.