Amerika kisebb hadsereget küldött Magyarországra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.09.16. 01.09

200 katonai jármű és mintegy 500 katona érkezett hozzánk a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatra.

Szerdán megérkezett Magyarországra az a több mint félezer amerikai katonából és több harcjárműből álló konvoj, amely a csütörtökön kezdődő többhetes magyar vezetésű NATO-hadgyakorlaton vesz részt hazánkban. A Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatot szeptember 14-e és október 21-e között Magyarország szervezésével rendezik. A több országban zajló NATO-gyakorlatsorozat részeként összességében, de nem egy időben hét nemzet több mint 1200 katonája gyakorlatozik Magyarországon.
Kedd hajnalban a bajorországi Vilseckéből indulva, Dél-Morvaországon és Szlovákián át Magyarországra érkezett egy amerikai katonai konvoj is, amely több mint 200 katonai járműből – köztük Stryker típusú lövészszállítók és Humvee páncélozott terepjárók – áll.

A Stryker 8×8 hajtásképletű, gumikerekes, páncélozott lövészszállító harcjárműcsalád, amelyet az Amerikai Hadsereg részére fejlesztettek ki, gyártója a General Dynamics Land Systems.


A járműcsalád névadója két, posztumusz kongresszusi becsületrendet kapott amerikai katona: Stuart S. Stryker őrvezető, aki a második világháborúban esett el, és Robert F. Stryker, aki a vietnami háborúban vesztette életét. A 2002 óta gyártott, az Irakban és Afganisztánban éles helyzetben is bevetett járműből már több mint 200 darab készült.

6,95 méter hosszú, 2,72 m széles és 2,64 méter magas. Tömege 16-19 tonna között változik felszereltségtől függően. A kétfős általános személyzet mellett további kilenc személyt szállíthat. Mozgatásáról Caterpillar C7 dízelmotor gondoskodik. A motor 350 lóerős teljesítménye 100 km/órás sebességet tesz lehetővé. Hatótávolsága 500 km.

A páncélozott jármű sokféle fegyverzettel felszerelhető. Így kerülhet rá 50-es kaliberű géppuska, 40 mm-es gránátvető, 105 mm-es harckocsiágyú, 120 mm-es aknavető, 7,62 mm-es géppuska is.

A Humvee, amely a hivatalos HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – magyarul nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes jármű) tenderkiírásban szereplő név kiejtés utáni beceneve, és amely ma már levédett márkanév, a legismertebb amerikai jármű, köszönhetően annak, hogy Hummer néven utcai variáns is készült. 

Számtalan bevetésen részt vett, az amerikai haderők alaptípusa, több mint 30-féle (csapatszállító, darus, konténerszállító, lokátoros, mentőautó stb.) változatban gyártja az AM General. Már több mint 280 ezer darab készült belőle. Egy-egy darab a fegyverzet nélkül nagyjából 60 millió forintba kerül a hadseregnek.

Általában 6,2 vagy 6,5 literes, V8-as dízelmotor hajtja három- vagy négyfokozatú automata sebességváltóval párosítva. A 190 lóerős motorral 110 km/órás maximális sebességre képes az alapkivitelben 2,4-2,6 tonnás gép. Jelenleg folyik az utód fejlesztése.

Videón, ahogy Csehországban vonul az amerikai konvoj, amely jelenleg már az M0-son jár:

A szlovák, ukrán, szlovén, román és horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák, mintegy ötszázan – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében. 
Amerika kisebb hadsereget küldött Magyarországra 1
A Brave Warrior 2015. szeptember 17-én látványos mozzanattal veszi kezdetét. A gyakorlatra érkező amerikai erők – együttműködve a magyar katonákkal – vízi átkelést hajtanak végre a magyar műszakiak által épített pontonhídon Győr-Bácsa térségében, a Mosoni-Duna-ágon. Ezzel egy időben a Péri repülőtér területén az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei közös légideszant művelet keretében ejtőernyős ugrást hajtanak végre C-17-es Globemaster szállítógépekből.

Az amerikai erők bemutató alegysége (Display Team) technikai eszközeivel (Stryker típusú harcjárművek), magyar haditechnikai eszközökkel kiegészített bemutatóját csütörtökön délután Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, és Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára is megtekinti.
   

(forrás: honvedelem.hu)

Kommentek

Itt az év reklámja

Sajnos a tévében tuti nem láthatjuk, ahhoz túl hosszú, rövidítve pedig nincs értelme. Szóval most nézd meg!

F1: A Haasnál csalódtak Gutierrezben

Az idén bemutatkozott amerikai csapat, a Haas főnöke nem titkolja, hogy Esteban Gutierrez alulmúlta az elvárásaikat. Repül a mexikói?

KRESZ-szabály, amin 300 000-et bukhatsz

Akad néhány KRESZ-szabály, amelyet kevesen ismernek, pedig komoly büntetés jár a megszegésükért.

Eladják a titokzatos milliárdos autóit

Európa legnagyobb autós árverését szervezik Olaszországban. Állítólag a több száz autó, motor és hajó egyetlen tulajdonosé.

Malajzia ejtené Forma-1-et

Malajziában erősen fontolgatják, hogy 2018 után “szünetet tartanak” a Forma-1-es versenyrendezésben.

F1: Mikor tör ki a vulkán a Mercedesnél?

A Mercedes csapatfőnöke attól tart, hogy az utolsó három fordulóban valamikor még nagy balhé lehet a bajnoki címért küzdő két versenyzőjük között.

Gyorshajtásra ilyen magyarázatot még nem adtak

A rendőrök 206 km/órával mérték be a renault-st, aki nagyon sietett, de ez érthető. Ja, nem.

Drámai videón az autós játékok elmúlt 40 éve

Ez a masszív nosztalgiabomba elragad, és mind az öt perc tíz másodpercet végig fogod nézni.

Mentőbe rongyolt egy autós a 47-es úton – videó

A baleset helyszínéről megkülönböztető jelzéssel induló mentőautóba hátulról pukkant bele egy autós. Az esetet pont elcsípte egy videós.

Gyorshajtó gázolt halálra kamaszt a zebrán

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.