Ekkora monstrumot ritkán látsz közúton

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.09.02. 12.09

Minden bizonnyal megfagyna a vér az ereiben, ha azt látná, hogy egy ekkora monstrum halad el autójától nem messze közúton.

A Boeing már javában dolgozik legújabb repülőgéptípusának, a 777X sorozatgyártásának előkészítésén az amerikai Washington közelében található gyárában. Az üzembe nemrégiben szállították le az a hatalmas monstrumot, melyet szakszóval egyszerűen csak autoklávnak neveznek. Hogy mire használják ezt, azt a keretes részben részletesen kifejtjük.

Az eszközt a 777X szárnyrészeinek, valamint a repülőgép különféle borításainak előállításához fogják használni. A gigantikus méretű, közel 37 méter hosszú 8 és fél méter széles és 13 méter magas monstrum szállítása speciális megoldásokat igényelt. Az autokláv aljára hosszanti és keresztirányban acélgerendákat rögzítettek, melyek alatt kéttengelyes, duplakerekes pótkocsikat helyeztek el. Így vált mozgathatóvá a monstrum, melyet egy négytengelyes mezei teherautó húzott. Az autokláv közúti szállítását a forgalom elöl elzárt autópályákon végezték.

Autokláv

Nevével ellentétben nem sok köze van az autókhoz. Az autokláv nagy nyomáson működő, álló vagy fekvő kivitelű, mechanikusan vagy gőzzel kavart, gőzzel fűtött, zárt tartály formájú készülék. Különböző vegyipari vagy azzal rokon műveleteknél – oldás, bepárlás, kristályosítás stb.- alkalmazzák.

A tartályban elhelyezik a melegítendő anyagot, a tartályt duplafalú berendezés esetén kívülről, egyébként belülről fűtik a gőzzel. A belsejében uralkodó paramétereket úgy állítják be, hogy a technológiai követelményeknek megfelelő legyen.

A fémkohászatban a nyomás alatti lúgzás vagy feltárás technológiai berendezése, az alumínium közbülső alapanyagának számító timföld előállításának az eszköze.

Forrás: Wikipedia

A Boeing 777X gyártásához még szükség lesz további két hatalmas autoklávra. A gyártó viszont már most több száz darabos előrendeléssel rendelkezik az új típusra, hiszen a Lufthansa, a Quatar Airways és az Emirates is vásárolt a fenti képen látható típusból.

 

Kommentek

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.