Ekkora monstrumot ritkán látsz közúton

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.09.02. 12.00

Minden bizonnyal megfagyna a vér az ereiben, ha azt látná, hogy egy ekkora monstrum halad el autójától nem messze közúton.

A Boeing már javában dolgozik legújabb repülőgéptípusának, a 777X sorozatgyártásának előkészítésén az amerikai Washington közelében található gyárában. Az üzembe nemrégiben szállították le az a hatalmas monstrumot, melyet szakszóval egyszerűen csak autoklávnak neveznek. Hogy mire használják ezt, azt a keretes részben részletesen kifejtjük.

Az eszközt a 777X szárnyrészeinek, valamint a repülőgép különféle borításainak előállításához fogják használni. A gigantikus méretű, közel 37 méter hosszú 8 és fél méter széles és 13 méter magas monstrum szállítása speciális megoldásokat igényelt. Az autokláv aljára hosszanti és keresztirányban acélgerendákat rögzítettek, melyek alatt kéttengelyes, duplakerekes pótkocsikat helyeztek el. Így vált mozgathatóvá a monstrum, melyet egy négytengelyes mezei teherautó húzott. Az autokláv közúti szállítását a forgalom elöl elzárt autópályákon végezték.

Autokláv

Nevével ellentétben nem sok köze van az autókhoz. Az autokláv nagy nyomáson működő, álló vagy fekvő kivitelű, mechanikusan vagy gőzzel kavart, gőzzel fűtött, zárt tartály formájú készülék. Különböző vegyipari vagy azzal rokon műveleteknél – oldás, bepárlás, kristályosítás stb.- alkalmazzák.

A tartályban elhelyezik a melegítendő anyagot, a tartályt duplafalú berendezés esetén kívülről, egyébként belülről fűtik a gőzzel. A belsejében uralkodó paramétereket úgy állítják be, hogy a technológiai követelményeknek megfelelő legyen.

A fémkohászatban a nyomás alatti lúgzás vagy feltárás technológiai berendezése, az alumínium közbülső alapanyagának számító timföld előállításának az eszköze.

Forrás: Wikipedia

A Boeing 777X gyártásához még szükség lesz további két hatalmas autoklávra. A gyártó viszont már most több száz darabos előrendeléssel rendelkezik az új típusra, hiszen a Lufthansa, a Quatar Airways és az Emirates is vásárolt a fenti képen látható típusból.

 

Kommentek

Vin Diesel máris lebuktatta a brutális Dodge-ot?

A pokolian erős Dodge Challenger csak áprilisban mutatkozik be hivatalosan, de a Halálos Iramban filmek forgatásán már előfordulhatnak álcázatlan példányok.

Érthetetlen dolog történik a magyar utak mellett

A hó alatt sem kanászodhat el a természet, töretlenül folyik a kaszálás az utak mentén.

Az utolsó simításokat végzik a Renault sportkupéján

Idén végre tényleg visszatér az Alpine sportmárka; a Renault középmotoros kalandja alumínium platformra épül.

Kabrióként is megújult a Ford Mustang

A kupé után a Ford Mustang kabrió kivitele is megújult. A változások megegyeznek a fémtetős változatéval.

Peugeot 3008 – az alakváltó

Hatalmasat változott a Peugeot 3008-as és állítólag mi akartuk így

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

Nyolcmillióért szerelt fel tűzoltókat a Mercedes

Nyolc millió forint értékű adománnyal támogatja a Mercedes-gyár a megyei tűzoltószövetséget.

Részegen vezette a Ferrarit, borítékolható volt az eredmény

Egy texasi fiatalember talán azt hihette, csak pickupjának tolja csutkarészegen, de sajnos egy Ferrariban ült.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.