Megszüntetik a chipkártyás jegyeket

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.16. 06.08

Megszűnnek a chipkártyás bérletek Fejér-megyében. Ezt csúnya szóval visszafejlődésnek hívják.

A Fejér-megyében tevékenykedő Alba Volán 2006 júniusában az országban elsőként bevezette a nagy működési területet átfogó, chipkártyás elektronikus bérletrendszert. Az elektronikus bérletek alkalmazása kilenc évvel ezelőtt előremutató fejlesztésnek, innovatív megoldásnak számított. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) szerint a lépésre azért van szükség, mert az utóbbi időszakban az ilyen elektronikus jegyek alkalmazása fennakadásokat okozott.

A KNYKK közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a chipkártyás jegyek ellenőrzését szolgáló Elektra Hungária 2.1. alapú rendszerről bebizonyosodott, hogy nem lesz és nem is lehet egy országos, egységes elektronikus jegyrendszer része. Mindez annak köszönhető, hogy a kialakult új szabványokkal nem tehető kompatibilissé. Ezért a társaság szeptember elsejével megszünteti az elektronikus jegyek elfogadását a járatokon és visszatér a papír alapú jegy- és bérletrendszerre.

Egyes kritikák szerint az Elektra egyik legnagyobb “baja”, hogy kifejlesztéskor a papíralapú jegyekkel egyenértékű elektronikus menetjegyeket akartak létrehozni. A fejlesztők nem gondoskodtak a hamisítás elleni védelemről, valamint a működés közben keletkező pénzügyi adatokat továbbító magas szintű adatvédelmet igénylő megoldásokról. A fejér-megyei kudarc egyéb iránt nem a technológia sikertelenségét igazolja, mivel a  chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában sikerrel működik.

A sértetlen – nem repedt, törött, beazonosítható, működőképes – chipkártyák bérleti díjának visszaváltására 2015. október 31-ig lesz lehetőség. Ezt követően a KNYKK minden szerződést egységesen és véglegesen töröl a vevői nyilvántartásból.

Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. Idehaza azonban az

Kommentek

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.