Megszüntetik a chipkártyás jegyeket

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.16. 18.45

Megszűnnek a chipkártyás bérletek Fejér-megyében. Ezt csúnya szóval visszafejlődésnek hívják.

A Fejér-megyében tevékenykedő Alba Volán 2006 júniusában az országban elsőként bevezette a nagy működési területet átfogó, chipkártyás elektronikus bérletrendszert. Az elektronikus bérletek alkalmazása kilenc évvel ezelőtt előremutató fejlesztésnek, innovatív megoldásnak számított. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) szerint a lépésre azért van szükség, mert az utóbbi időszakban az ilyen elektronikus jegyek alkalmazása fennakadásokat okozott.

A KNYKK közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a chipkártyás jegyek ellenőrzését szolgáló Elektra Hungária 2.1. alapú rendszerről bebizonyosodott, hogy nem lesz és nem is lehet egy országos, egységes elektronikus jegyrendszer része. Mindez annak köszönhető, hogy a kialakult új szabványokkal nem tehető kompatibilissé. Ezért a társaság szeptember elsejével megszünteti az elektronikus jegyek elfogadását a járatokon és visszatér a papír alapú jegy- és bérletrendszerre.

Egyes kritikák szerint az Elektra egyik legnagyobb “baja”, hogy kifejlesztéskor a papíralapú jegyekkel egyenértékű elektronikus menetjegyeket akartak létrehozni. A fejlesztők nem gondoskodtak a hamisítás elleni védelemről, valamint a működés közben keletkező pénzügyi adatokat továbbító magas szintű adatvédelmet igénylő megoldásokról. A fejér-megyei kudarc egyéb iránt nem a technológia sikertelenségét igazolja, mivel a  chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában sikerrel működik.

A sértetlen – nem repedt, törött, beazonosítható, működőképes – chipkártyák bérleti díjának visszaváltására 2015. október 31-ig lesz lehetőség. Ezt követően a KNYKK minden szerződést egységesen és véglegesen töröl a vevői nyilvántartásból.

Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. Idehaza azonban az

Kommentek

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.