Megszüntetik a chipkártyás jegyeket

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.16. 18.45

Megszűnnek a chipkártyás bérletek Fejér-megyében. Ezt csúnya szóval visszafejlődésnek hívják.

A Fejér-megyében tevékenykedő Alba Volán 2006 júniusában az országban elsőként bevezette a nagy működési területet átfogó, chipkártyás elektronikus bérletrendszert. Az elektronikus bérletek alkalmazása kilenc évvel ezelőtt előremutató fejlesztésnek, innovatív megoldásnak számított. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) szerint a lépésre azért van szükség, mert az utóbbi időszakban az ilyen elektronikus jegyek alkalmazása fennakadásokat okozott.

A KNYKK közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a chipkártyás jegyek ellenőrzését szolgáló Elektra Hungária 2.1. alapú rendszerről bebizonyosodott, hogy nem lesz és nem is lehet egy országos, egységes elektronikus jegyrendszer része. Mindez annak köszönhető, hogy a kialakult új szabványokkal nem tehető kompatibilissé. Ezért a társaság szeptember elsejével megszünteti az elektronikus jegyek elfogadását a járatokon és visszatér a papír alapú jegy- és bérletrendszerre.

Egyes kritikák szerint az Elektra egyik legnagyobb “baja”, hogy kifejlesztéskor a papíralapú jegyekkel egyenértékű elektronikus menetjegyeket akartak létrehozni. A fejlesztők nem gondoskodtak a hamisítás elleni védelemről, valamint a működés közben keletkező pénzügyi adatokat továbbító magas szintű adatvédelmet igénylő megoldásokról. A fejér-megyei kudarc egyéb iránt nem a technológia sikertelenségét igazolja, mivel a  chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában sikerrel működik.

A sértetlen – nem repedt, törött, beazonosítható, működőképes – chipkártyák bérleti díjának visszaváltására 2015. október 31-ig lesz lehetőség. Ezt követően a KNYKK minden szerződést egységesen és véglegesen töröl a vevői nyilvántartásból.

Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf
Chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. – See more at: http://www.bankkartya.hu/hirkategoria/sajtoszemle/cikk/8489-kell-e-neknk-elektra#sthash.X6ufJQA2.dpuf chipkártyás jegy- és bérletrendszer a világ több nagyvárosában már sikerrel működik. Idehaza azonban az

Kommentek

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Sportautókra hajaz ez a német turistabusz

A most következő gyártóról ritkán hallani manapság, de ha igen, akkor az biztos valami nagy durranás.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Hemzsegnek az 50 ezres kanyarok Budapesten

Mutatjuk, hol kaphatsz súlyos büntetést Budapesten, ha egy kicsit nem figyelsz, vagy nem követed a szabályokat.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.