A többieknek még emészteniük kell, hogy jobbak vagyunk

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.14. 11.00

Nem elég jó versenykamiont tervezni, tudni kell versenyről versenyre megfelelően felkészíteni is. És olyan is van, hogy változnak a szabályok.

Az Oxxo Truck Race Team versenymérnöke, Bakó Csaba a kezdetektől fogva segíti a csapatot az ideális versenykamion megálmodásában. Az idén 30 éves széria jelenlegi mezőnye még emésztgeti, hogy azokból lettek az elsők, akikre korábban zöldfülűként tekintettek. A magyar csapat 8 éven belül az élre tört, és nagyon úgy néz ki, hogy idén Kiss Norberttel Európa-bajnoki címvédést ünnepelhetnek. Hogyan jutottak el idáig? Mindez, továbbá még számtalan kulisszatitok kiderül az alábbi interjúból!

Mit csinál egy versenymérnök?
Nálunk ez speciális eset, mivel egy prototípussal versenyzünk. Az autónak a főkonstruktőri része teljes egészében rám hárult az elmúlt években. Emellett a versenyhétvégéken segítek az esetleges technikai hibákat felderíteni Széll Imrével a főszerelőnkkel, akinek hatalmas rutinja van mind utcai teherautók, mind pedig a versenykamionok terén.

Hogyan lesz valakiből versenymérnök?
Erre is igaz, mint minden másra, hogy jókor kell lenni jó helyen. A Műszaki Egyetemen végeztem autó-gépészmérnök szakon. 2008-ban több barátommal együtt megalapítottuk a BME Formula Student csapatát. A gárda vezetője volt Bári Gergő, aki azóta Michelisz Norbinak lett a versenymérnöke. Abban az időben kezdett divat lenni itthon, hogy a pilóták versenymérnököket szereztek maguk mellé. Szobi Balázs akkortájt a mi egyetemünkre is benézett és végül rám esett a választása.

A 2012-es szezon óta tudtuk, hogy jó úton haladunk az Eb cím megnyerése felé. 2014-re sikerült megtartani a sebességünket, ezzel egy időben a megbízhatóságon sokat javítani - jegyezte meg Bakó Csaba, az Oxxo versenymérnöke

Mi a pontosabb megnevezés a járművetekre, inkább autó, vagy teherautó?
A mi versenykamionunknak sokkal több köze van egy WTCC-s autóhoz, mint mondjuk egy utcai teherautóhoz, és ezt minden túlzás nélkül mondom. Ha nagyon képletesen akarok fogalmazni, akkor ennek az építése úgy kezdődik, hogy veszünk 200 méter zárszelvényt. Először kitaláljuk, milyennek kell lennie az alváznak, majd a tettek mezejére lépünk.

Hány lépésben jutottatok el a mostani autóig mondjuk alváz tekintetében? Hányat kellett legyártani addig a változatig, amire már azt lehet mondani, hogy “ez már jó”?
Az első autónkat vásároltuk, majd fejlesztgettük saját belátásunk szerint körülbelül 3-4 évig. 2012-re építettünk egy teljesen újat. Eddig csak MAN versenykamionnal dolgoztunk, hiszen a csapat alapítói – Jobbágy Ákos és Szobi Balázs – a Dakaron az MAN gyártmányú kamionnal álltak rajthoz (Szobi Balázs 2010-ben életét vesztette egy repülőgép-balesetben) Mivel a német cég ettől az évtől fogva nem nyújt gyári támogatást a FIA Truck Race mezőnyének, ezért idén már hivatalosan privát csapatként dolgozunk. Ennek ellenére az MAN-nel megmaradt a jó kapcsolat és nem merült fel, hogy más gyártóval működjünk együtt.

Shell Hungary Truck Fest – Kamion EB és Fesztivál

A többieknek még emészteniük kell, hogy jobbak vagyunk 1


Szeptember 5-én és 6-án egész hétvégés kamionos fesztivállal várják a látogatókat a Hungaroringen. Az Európa-bajnok Kiss Norbi címvédőként lesz ott a FIA Truck Race European Championship mezőnyében, ahol több mint 1000 lóerős járgányok vívnak csatát. Az eseményen két teljes értékű versenynapot rendeznek, szabadedzéssel, időmérővel és napi 2-2 futammal.

A pályán kívül is garantált a szórakozás, hiszen kitelepül a helyszínre a Csodák Palotája, a Lego city, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Tropicarium is, de kézműves foglalkozások is lesznek. Fellép az Alma együttes, illetve az esemény első napján, szombaton este Ákos ad koncertet, amely a hétvégi jeggyel rendelkezők számára ingyenes lesz.

A jegyek elővételben kedvezményes áron megvásárolhatók, így a napi 4900 forinttól, míg a hétvégi 6900 forinttól, a családi jegy pedig 9900 forinttól elérhető az érdeklődők számára.  A 14 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés. Jegyvásárlásért kattintson ide!

Több csapat használ ilyen MAN versenykamiont, de gondolom, csak külsőre hasonlítanak…
…belső tartalomban azonban jelentős eltérés mutatkozik. Ha az ember eljut egy ilyen versenyre – és reméljük, hogy minél többen jönnek el hozzánk a Hungaroringre – akkor saját szemével megnézheti, hogy teljesen más koncepció szerint építik a csapatok a versenykamionok alvázait. Nagyjából a szervizajtón lévő maszk, meg a szélvédő egyezik a kamionokon, de ezen kívül a futóműben és a kormányzásban teljesen más utakon járnak a csapatok. Ráadásul vannak olyan istállók, melyek már több évtizede versenyeznek a Truck Race-ben, ezért teljesen más hagyományok alapján építik a járműveket.
A számítógépes tervezés manapság nagyon nagy hangsúlyt kap egy versenykamion építése kapcsán. Nálatok mi a helyzet? Én úgy álltam ennek neki, hogy lemodelleztem az előző autót és megpróbáltam jobbat létrehozni. Előtte nem volt különösebb rutinom a számítógépes szimulációval, ezért könnyebb volt számomra így, hogy létező autóról indultunk el, mintha nulláról kellett volna lemodellezni és szimulálni a dolgokat.

Előfordul, hogy valamit kitalálsz és azt a gyakorlatba már nehezebb átültetni?
Igen, előfordul néha. Például kitalálok valamit a 3D-s programomban és akkor Széll Imre kollégám szól, hogy “ez tök jó, csak nem tudjuk betenni a versenykamionba”. A sikerhez három fontos kritérium – az egy körön való gyorsaság, a megbízhatóság, valamint a pilóta összeszedettsége – szükséges. Ezek egyike sem nélkülözhető dolog. 2013 volt az az év, amikor egy körön már nagyon gyorsak voltunk, de nem volt megbízható az autó. 2014-re inkább a megbízhatóság terén kellett fejlődnünk.

MAN EVO IV
Motor típusa MAN D2676
Lökettérfogat 12 412 cm3
Max. teljesítmény 1100 LE/2800 rpm
Leszabályozott sebesség 160 km/óra
Végsebesség 280 km/óra
Váltó (kézi, 16 sebességes) típusa ZF
Mi volt a megbízhatósági problémák fő oka?
A kormányzás. Ez a kamion nagyon orrsúlyos, az első tengelyen van a terhelés jelentős része, emellett az első futóművet a technikai szabályzás igencsak túlterheli. Ezért az első futóművet eléggé körmönfont módon kellett kitalálni, hiszen a kormányrendszernek minden egyes elemét úgy kellett átalakítani, hogy kibírja a megnövelt terhelést.  Gondolok itt a mechanikai részekre, karokra, rudakra, csatlakozókra, illetve azokra a hidraulikus részekre, amely a szervóban rásegítenek. Emellett mind a szivattyúnak, mind pedig a kormányműnek ki kell bírnia.

Mennyire könnyítette meg a dolgotokat a versenykamionok súlycsökkentése?
5500-ról 5400 kilogrammra csökkent a minimumsúlyunk. Ez a 100 kilogramm nálunk elsősorban az első tengelyről jöhetett le, mert azt korábban jelentősen túlterheltük. A versenyzést abszolút megkönnyítette, hiszen mind a kormányzásnak, mind a gumiknak könnyebb dolguk van ennek köszönhetően.

Két hét múlva Brno-ban folytóadik a FIA European Truck Race Championship, majd 25 év után újra Magyarország is rendezhet futamot a Hungaroringen szeptember első hétvégéjén.

A versenyhétvégék alatt előfordul, hogy lesnek el dolgokat egymástól a csapatok?
Mivel a széria már a harmincadik événél jár, ezért heuréka típusú dolgok nincsenek. Bántás nélkül mondom, hogy birkaszellem uralkodik a mezőnyben. Hahn (Jochen Hahn, háromszoros Kamion Európa-bajnok – a szerk.) most például tömör felnikkel megy, nincsenek rajta hűtőlukak. Azt mondják, ez azért jó, mert a hűtővíz nem jön ki belőle. Ezt többen elkezdték követni anélkül, hogy tudnák, hogy működik-e, úgy is mondhatnám, ez trend lett. Mi nem ilyenekkel megyünk. Nem követünk másokat.

Minek köszönhető, hogy ennyit tudtatok fejlődni a 2015-ös szezonra?
Az idei évre mi is fejlődtünk, de a többi csapat kicsit visszaesett, mert őket érzékenyebben érintette az MAN kivonulása. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy az egyenlők között mindig vannak egyenlőbbek. Mi sohasem tartoztunk ezek közé, ezért most talán könnyebb. Nyilván jobban oda kell figyelnünk a motorra, de ez nem okoz problémát. Az MAN kivonulása miatt most gyakorlatilag egyforma motorokkal versenyez mindenki, ami meglátszódik a mezőnyön. Inkább ők estek vissza, mi pedig előreléptünk.

Mennyire drága sport a Kamion-Eb?
Egy középmezőnyre alkalmas versenyautót már 35 milliótól meg lehet vásárolni, de nyilván a személyzet, a fejlesztés és szerviz ennél sokkal többe kerül, ha a szezont nézzük.

Nem hagy nyugodni a kérdés, hogy kelet-európai csapatként nehezebb dolgotok van-e a mezőnyben?
Nem gondolom, hogy emiatt van, de nehezebb. Nyilván azért ez nehéz pár év volt a többi csapatnak, akik látták, hogy a vicces oxxós fiúk Eb-t nyernek. Eddig mi voltunk a zöldfülűek, most pedig a többieknek meg kell emészteniük, hogy jobbak vagyunk. Nyilván nem fognak ezért szeretni minket.

Bakó Csaba szerint a többi csapatot jobban megviselte az MAN kivonulása.

Mi fogy leginkább nálatok?  
Az ásványvíz, na meg az energiaital. Persze az alkatrészek közül a gumikat használjuk el a leggyorsabban. A minimum egy hétvégén hat darab, a maximum 12. A szombati napra mindig meg kell vennünk az első időmérőre hat darab új gumit, vagyis egy szettet, azért, hogy mi és a csapatok se tudjanak trükközni a kerékmérettel, a kenéssel, vagy valami egyéb mással. Voltak egyéb pletykák, hogy a nagyobb csapatok mit csinálnak a gumikkal. Amióta van ez a szabály, azóta ilyen téren eltűntek a különbségek.

Van a csapaton nyomás idén, hogy sikerüljön a címvédés?
Saját nevemben azt tudom mondani, hogy tavaly sokkal nagyobb volt a nyomás. Idén kevésbé, eddig nem igazán tudtak megszorongatni. 

Kommentek

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.