Biometánnal hajtott traktort tesztelnek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.12. 12.08

A környezetbarát üzemanyaggal hajtott traktorba akár saját gyártású üzemanyagot is tankolhatunk.

Az olaszországi Torinóhoz közel, a La Belotta gazdaságban tesztelik azt a második generációs prototípust, mely gazdaságosabbá teheti a traktorok üzemeltetését. A New Holland T6-os az első olyan traktor, melynek hajtásáról sűrített földgázzal működő erőforrás gondoskodik.A négyhengeres, 3 literes FPT-gyártmányú motor 620 newtonméteres nyomaték mellett 135 lóerős teljesítmény leadására képes.

A technológia elsősorban azon gazdák számára lehet igazán vonzó, akik képesek saját farmjukon biometánt előállítani. A La Belotta ezen szerencsés gazdaságok közé tartozik. Az üzemanyag előállításához szükség biogáz készítéséhez lényegében bármely szerves hulladék felhasználható, ezért nem csak a mezőgazdasági termékek jöhetnek szóba. A biometán nemcsak azért jó, mert környezetbarát, hanem azért is, mert olcsó.

A T6-os azonban egyelőre tesztelési szakaszban végzi mindennapi munkáját a 450 hektáros gazdaságban. A New Holland szerint azonban öt éven belül megindulhat a modell sorozatgyártása. Ez a traktor egyébiránt 80 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsájt a levegőbe, mint a hagyományos üzemű társaik. Ennek köszönhetően kiváló harcostárs lehet a legfrissebb EU-normák teljesítésében, melyek előírják az üvegházhatású gázok 20 százalékkal történő csökkentését 2020-ra. Addig meg ugye nincs sok idő ugyebár.

Amennyiben odáig van a traktorokért meg vissza, akkor olvassa el a legújabb Zetorról szóló cikkünket!

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.