Népbetegség lett a szmog

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.08.07. 12.08

Elképzelhető, hogy a világ népessége még mindig nem veszi elég komolyan a szmogot. Pedig milliók haláláért felel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2012-ben 3,7 millió ember halálát okozta közvetlenül a légszennyezettség. A legtöbb áldozatot az elmúlt öt év során Kínában regisztrálták, ott ugyanis 1,2 millió ember halt meg idő előtt az egészségtelen levegő miatt 2010-ben.

A neves orvosi lapban, a Lancetben megjelent cikk arra mutatott rá, hogy ugyanebben az évben 2,1 millió polgár vesztette életét Nyugat- és Kelet-Ázsiában az autóhasználatból eredő stressz miatt. Kínában viszont a levegőben található finom szemcsés szennyezés miatti elhalálozás olyannyira vezető haláloknak számít, hogy a halálozási listán követlenül a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a dohányzás előtt szerepel.

A WHO jelenése szerint a közúti árufuvarozás több mint 50 százalékban tehető felelőssé a légszennyezésből eredő halálozások és megbetegedések miatt. A rohamos ütemben fejlődő Kína mellett Indiában is egyre nagyobb problémát jelent a szmog. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztette ezen országokat, hogy a légszennyezés mértéke a forgalmas városokban már akkora, hogy az pusztán a szigorúbb károsanyag-kibocsátási normákkal már nem lenne drasztikusan csökkenthető.

A kínai kormányzat több milliárd dollárt költ arra, hogy kezelje a helyzetet. Tavaly például közel félmilliárd dollárt költött elektromos buszokra. A történet persze itt nem áll meg, hiszen az egyik vezető kutatóintézet, a IDTechEx szerint a következő 15 évben Kína legalább egymilliárd dollárt invesztál a nullemissziós buszok vásárlásába. Ezzel némileg csökkenthető lesz az idő előtti elhalálozások miatt jelentkező kár, mely mintegy 22,5 billió dollárt tesz ki.

Kommentek

  • matemary

    nem tudom mi is történne ha egyszer a cigaretára nem fognák rá minden betegséget elismernék hogy milyen a levegő, nem mondom hogy használ de nagyon sok ember soha nem szívott el egy szálat sem mégis tüdő rákos lett. hozzá tenném azok az orvosok akik aszt mondják lekel szokni többet elszívnak mint a beteg saját szememmel láttam.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.