Újabb babakék Ikarusok érkezhetnek a BKV-hoz

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.12. 12.00

Újabb 10 darab, vadonatúj Ikarus érkezhet Budapestre, ami örömteli hír. Az már kevésbé, hogy nem Ikarus márkanéven futnak majd.

A BKV tavaly 18 darab Ikarus V127-es modellt összeszerelését és forgalomba helyezését végezte el. A járművekhez szükséges alkatrészeket és főegységeket akkor a Magyar Autóbuszgyártó Kft. biztosította a vállalat számára. A babakék buszokat azóta megszerette a budapesti utazóközönség és a közlekedési társaság is elégedett volt velük, ezért januárban úgy döntöttek, hogy újabb PKD-konstrukcióban összeszerelendő buszokra írnak ki tendert.
A közbeszerzési pályázat nemrég lezárult és a Vezess.hu megkeresésére a BKV azt a tájékoztatást adta, hogy a tender nyertese a MABI-BUS Kft. lett. Ez azt jelenti, hogy a társaság hamarosan megkötheti az új autóbuszok vásárlásáról szóló szerződést, mely további 40 darab autóbusz kedvezményes beszerzésére biztosít lehetőséget a BKV számára. A tetszetős megjelenésű V127-est korábban részletes anyagban mutattuk be.

A hangulatvilágítás jól passzol a jármű bilikék színéhez

Ikarus, de mégse
A korábbi, 18 darab összeszerelését segítő Magyar Autóbuszgyártót az Auto Rad Controlle (ARC) és az Ikarusbus Kft. alapította azért, hogy egy teljesen új fejlesztésű, volt Ikarusos mérnökök által tervezett városi autóbuszcsaládot dobjanak piacra a jól csengő Ikarus márkanév alatt. A típuscsalád őselődjét, a csuklós kivitelű ARC 187-et 2005-ben mutatták be, két évvel később érkezett a szóló változat, mely a 134-es típusszámot kapta. Egy évvel később pedig bemutatták a 127-est, amely lényegében a 134-es modell rövidebb változata. Ebből született  meg végül a V127.

Ezzel a típussal ezúttal azonban nem a Magyar Autóbuszgyártó Kft. hanem a MABI-Bus Kft. indult. A dolog pikantériája, hogy a cég elektromos és hibrid midibuszokkal próbálkozó Evopro tulajdonában van. Ők viszont nem rendelkeznek az Ikarus márkanévvel, ezért több mint valószínű, hogy a következő 10 darab V127-es más cég logóját viseli majd.  Ez nagyjából olyan, mint amikor a Ducatóra a tengerentúlon a Fiat helyett a RAM logót tolják fel.

Az új Ikarus V127-es tágas és világos utastere. Remélhetőleg a budapesti utazóközönség sokáig megmarad megőrzi ilyen állapotban a járművet

Mi az PKD?
A PKD (partially knocked down kit) gyártás lényege, hogy a gyártó csak a jármű karosszériáját készíti el, míg az összeszerelést, a fényezést, a belső tér kialakítását a vásárló, vagyis esetünkben a BKV végzi. Ezen alternatíva hazai alkalmazása egyébként a Magyar Autóbuszgyártótól ered, hiszen korábban már több tucat autóbuszt értékesített hasonló módon egyes hazai volánok számára.

Az új V127-esek külső megjelenése hasonló lesz a jelenleg a Kelenföldi buszgarázs állományában lévőkhöz, azonban néhány változtatás már biztosan  lesz bennük a korábbi változatokhoz képest. Egyrészt Euro 6-os motorokkal készülnek majd, másrészt pedig várhatóan utasterükben is lesz némi módosítás. A buszok várhatóan 2016. elején állhatnak forgalomba a kelenföldi garázs állományába tartozó szóló vonalakon (8-as, 110-es, 112-es és 105-ös ).

Kommentek

  • v_gabe

    Ez nem babakék, hanem búzavirág kék. Mellesleg Isztambul és München utcáin is hasonló színben pompáznak a buszok.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.