Újabb babakék Ikarusok érkezhetnek a BKV-hoz

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.12. 12.00

Újabb 10 darab, vadonatúj Ikarus érkezhet Budapestre, ami örömteli hír. Az már kevésbé, hogy nem Ikarus márkanéven futnak majd.

A BKV tavaly 18 darab Ikarus V127-es modellt összeszerelését és forgalomba helyezését végezte el. A járművekhez szükséges alkatrészeket és főegységeket akkor a Magyar Autóbuszgyártó Kft. biztosította a vállalat számára. A babakék buszokat azóta megszerette a budapesti utazóközönség és a közlekedési társaság is elégedett volt velük, ezért januárban úgy döntöttek, hogy újabb PKD-konstrukcióban összeszerelendő buszokra írnak ki tendert.
A közbeszerzési pályázat nemrég lezárult és a Vezess.hu megkeresésére a BKV azt a tájékoztatást adta, hogy a tender nyertese a MABI-BUS Kft. lett. Ez azt jelenti, hogy a társaság hamarosan megkötheti az új autóbuszok vásárlásáról szóló szerződést, mely további 40 darab autóbusz kedvezményes beszerzésére biztosít lehetőséget a BKV számára. A tetszetős megjelenésű V127-est korábban részletes anyagban mutattuk be.

A hangulatvilágítás jól passzol a jármű bilikék színéhez

Ikarus, de mégse
A korábbi, 18 darab összeszerelését segítő Magyar Autóbuszgyártót az Auto Rad Controlle (ARC) és az Ikarusbus Kft. alapította azért, hogy egy teljesen új fejlesztésű, volt Ikarusos mérnökök által tervezett városi autóbuszcsaládot dobjanak piacra a jól csengő Ikarus márkanév alatt. A típuscsalád őselődjét, a csuklós kivitelű ARC 187-et 2005-ben mutatták be, két évvel később érkezett a szóló változat, mely a 134-es típusszámot kapta. Egy évvel később pedig bemutatták a 127-est, amely lényegében a 134-es modell rövidebb változata. Ebből született  meg végül a V127.

Ezzel a típussal ezúttal azonban nem a Magyar Autóbuszgyártó Kft. hanem a MABI-Bus Kft. indult. A dolog pikantériája, hogy a cég elektromos és hibrid midibuszokkal próbálkozó Evopro tulajdonában van. Ők viszont nem rendelkeznek az Ikarus márkanévvel, ezért több mint valószínű, hogy a következő 10 darab V127-es más cég logóját viseli majd.  Ez nagyjából olyan, mint amikor a Ducatóra a tengerentúlon a Fiat helyett a RAM logót tolják fel.

Az új Ikarus V127-es tágas és világos utastere. Remélhetőleg a budapesti utazóközönség sokáig megmarad megőrzi ilyen állapotban a járművet

Mi az PKD?
A PKD (partially knocked down kit) gyártás lényege, hogy a gyártó csak a jármű karosszériáját készíti el, míg az összeszerelést, a fényezést, a belső tér kialakítását a vásárló, vagyis esetünkben a BKV végzi. Ezen alternatíva hazai alkalmazása egyébként a Magyar Autóbuszgyártótól ered, hiszen korábban már több tucat autóbuszt értékesített hasonló módon egyes hazai volánok számára.

Az új V127-esek külső megjelenése hasonló lesz a jelenleg a Kelenföldi buszgarázs állományában lévőkhöz, azonban néhány változtatás már biztosan  lesz bennük a korábbi változatokhoz képest. Egyrészt Euro 6-os motorokkal készülnek majd, másrészt pedig várhatóan utasterükben is lesz némi módosítás. A buszok várhatóan 2016. elején állhatnak forgalomba a kelenföldi garázs állományába tartozó szóló vonalakon (8-as, 110-es, 112-es és 105-ös ).

Kommentek

  • v_gabe

    Ez nem babakék, hanem búzavirág kék. Mellesleg Isztambul és München utcáin is hasonló színben pompáznak a buszok.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.