Sütőolajjal hajtott teherautók az Airbusnál

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.07. 16.00

Hat darab biodízellel hajtott teherautó állt forgalomba a világ legnagyobb repülőgép-gyártójánál.

A franciaországi központú, légi járműgyártónál forgalomba állt flotta viszonylag vegyes képet mutat. A Rave logisztikai cég által üzemeltetett állomány nagyobb része Renault D Wide típusú, 19 tonnás nyergesvontatókból áll, melyekben 320 lóerős, DTI 8-as erőforrások dolgoznak. A másik kettő Renault D típusú, 4×2 hajtásképlettel ellátott modell, melyekből az egyik 12, míg a másik 19 tonnás alvázzal rendelkezik. A kisebbet 240 lóerős, míg a nagyobb teherbírású változatot 320 lóerős DTI-motor hajtja.

Mindegyik Renault teherautót Euro 6-os biodízel üzemű motorokkal szerelték, melyek a hagyományos erőforrásokkal megegyező teljesítményt nyújtanak, a gyártó szerint még a nyomaték szempontjából is. Az erőforrások üzemeltetése teljes mértékben biodízellel történik, mely számtalan megújuló energiaforrásból készülhet. Ennek a környezetbarát üzemanyagnak az előállítását Európában leginkább repceolajból és napraforgóolajból végzik, de gyakori még a pálmaolajból, használt sütőolajból és az állati zsiradékokból nyert hajtóanyag.

Az Airbus új szerzeményei a toulouse-i régióban található Airbus összeszerelő üzemek, valamint a Saint Éloi-i gyár között teljesítenek szolgálatot. A biodízellel hajtott teherautók végzik a mindennapi szállításokat a gyártás telephelye, továbbá az alvállalkozók és a beszállítók között. Feladatuk: összegyűjteni a már megmunkált, vagy a még megmunkálandó alkatrészeket.

Az Airbus jelenleg a világ vezető repülőgép-gyártójának számít. Világszerte több mint hatezer ilyen gyártmányú repülőgép közlekedik. Az Airbus csoport több mint 144 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte és 3 különböző céget foglal magába. 2014-ben a cégbirodalom árbevétele meghaladta a 60,7 milliárd eurót.

Kommentek

Ha Ferrariba ülsz, soha ne indulj el így

Van, akiknek úgy hozta a sors, hogy egy Ferrari vezetőülésében találta magát, és van, akinek ez a feladat meghaladja a vezetői képességeit. Ha ez a két körülmény adott, akkor születnek ilyen videók.

Újabb női tesztpilóta a Forma-1-ben

A svájci Sauber-csapat a kolumbiai GP3-versenyzőnőt, Tatiana Calderont igazolta fejlesztőpilótaként.

F1: Nézd meg mozgásban az összes idei autót!

Hétfőn elkezdődött az előszezoni tesztelés Barcelonában, az összes F1 csapat 2017-es autója bemutatkozott már pályán.

F1: Folytatódik a McLaren vergődése

A második barcelonai tesztnap délelőttje is a Mercedesé volt, miközben több csapat autója is a garázsban vesztegelt. A McLarennél megint motort kellett cserélni.

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

Bűnös és fizet a gyilkos légzsákok gyártója

A Takata hivatalosan is bűnösnek vallotta magát az általa gyártott, világszerte legalább 15 emberéletet követelő hibás légzsákok miatt, és beleegyezett az egymilliárd dolláros büntetőbírság kifizetésébe – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Magyar ötlettel alakulhat át az autós kárrendezés

A gépjármű-kárrendezési folyamatokat támogatja a KárWeb nevű hazai startup. A szolgáltatás próbaüzeméhez már csatlakozott az egyik vezető biztosító.

Kiderült, mikor és mitől kapnak defektet a magyarok

Tízből legalább négy magyar autósnak volt már defektje az elmúlt öt évben, ráadásul ezeknek több mint fele jellemzően délután és este, sötétedés után történt, minden másodikat pedig szög vagy kátyú okozott.

F1: A Red Bull-főnök beszólt a McLarennek

A Red Bull csapatfőnökének nagyon nem tetszenek az idén újra megjelent cápauszonyok, mindent megtesz majd, hogy a jövő évre eltűnjenek. Valami más is bántja Christian Horner szemét.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

Kitakarította az autóját, azonnal milliomos lett

Autója takarítása közben talált meg egy rég elveszett lottószelvényt, és lett egy csapásra milliomos egy nagypapa a kelet-ausztráliai Newcastle-ben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.