Sütőolajjal hajtott teherautók az Airbusnál

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.07. 16.00

Hat darab biodízellel hajtott teherautó állt forgalomba a világ legnagyobb repülőgép-gyártójánál.

A franciaországi központú, légi járműgyártónál forgalomba állt flotta viszonylag vegyes képet mutat. A Rave logisztikai cég által üzemeltetett állomány nagyobb része Renault D Wide típusú, 19 tonnás nyergesvontatókból áll, melyekben 320 lóerős, DTI 8-as erőforrások dolgoznak. A másik kettő Renault D típusú, 4×2 hajtásképlettel ellátott modell, melyekből az egyik 12, míg a másik 19 tonnás alvázzal rendelkezik. A kisebbet 240 lóerős, míg a nagyobb teherbírású változatot 320 lóerős DTI-motor hajtja.

Mindegyik Renault teherautót Euro 6-os biodízel üzemű motorokkal szerelték, melyek a hagyományos erőforrásokkal megegyező teljesítményt nyújtanak, a gyártó szerint még a nyomaték szempontjából is. Az erőforrások üzemeltetése teljes mértékben biodízellel történik, mely számtalan megújuló energiaforrásból készülhet. Ennek a környezetbarát üzemanyagnak az előállítását Európában leginkább repceolajból és napraforgóolajból végzik, de gyakori még a pálmaolajból, használt sütőolajból és az állati zsiradékokból nyert hajtóanyag.

Az Airbus új szerzeményei a toulouse-i régióban található Airbus összeszerelő üzemek, valamint a Saint Éloi-i gyár között teljesítenek szolgálatot. A biodízellel hajtott teherautók végzik a mindennapi szállításokat a gyártás telephelye, továbbá az alvállalkozók és a beszállítók között. Feladatuk: összegyűjteni a már megmunkált, vagy a még megmunkálandó alkatrészeket.

Az Airbus jelenleg a világ vezető repülőgép-gyártójának számít. Világszerte több mint hatezer ilyen gyártmányú repülőgép közlekedik. Az Airbus csoport több mint 144 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte és 3 különböző céget foglal magába. 2014-ben a cégbirodalom árbevétele meghaladta a 60,7 milliárd eurót.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.