Jobb lesz a turistabuszoknak Budapesten

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.03. 12.00

A napokban több olyan változás is életbe lépett, melyeknek köszönhetően egyszerűbben közlekedhetnek a turistabuszok Budapest belvárosában.

Mindezt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének, egyszerűbb nevén a NiT Hungary-nak köszönhetjük, mely a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Turistabusz Munkacsoportjának javasolt korábban változtatásokat. A testület pedig továbbította azokat a Budapesti Közlekedési Központnak. A BKK végül számos javaslatot elfogadott, ennek köszönhetően könnyebb lehet Budapesten a turistabuszok közlekedése. Mindemellett biztonságos parkolóhelyeket alakítanak ki a rakparti hajóállomások közelében.

A változtatásoktól elsősorban a főváros helyzetének javulását várják közép-európai turisztikai versenytársaival szemben. Bécsben és Prágában ugyanis már régóta védett utakon terelik a városnéző járatokat. A magyar főváros utcáin naponta mintegy 430-450 turistabusz közlekedik főszezonban. Magyarországra éves szinten 4 millió külföldi vendég látogat, közülük 2,8 millióan turisztikai céllal. Ennek 40 százaléka, tehát legalább 1,12 millió turista érkezik busszal, vagy utazik azzal városon belül, illetve annak környékén – derül ki a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. tavalyi tanulmányából.

A változtatások között van, hogy 2015. május 31-től kiegészítő tábla segíti a Bálna-parkolóból a Fővám térre és a Vámház körútra kihajtó autóbuszokat. Szintén jelentős előrelépés, hogy a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon, a turistabuszok számára is használhatóvá válik az I. kerületi Fő utca autóbusz-forgalmi sávja. Emellett hamarosan megtörténik a Carl Lutz rakpart végén a díjmentes buszparkolás engedélyezése is.

A BKK ígérete szerint a mostani változásokat június végéig újabbak követhetik, ennek köszönhetően járdaszélesítés mellett 15 férőhelyes autóbusz-parkoló létesül az Id. Antall József rakparton, illetve lámpás gyalogátkelőt kap a Lánchíd pesti torkolata és bővülni fog a Műcsarnok melletti buszparkoló férőhelyeinek száma is.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.