3000 km Fiat Dobló Cargóval

Teszt: Fiat Dobló Cargo 1.6MJET

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.06.02. 06.00

Isztambulig és vissza: ekkora tesztút után elég határozott vélemény alakul ki az emberben egy autóról. Egy teherautóról is.

Röviden – Fiat Dobló Cargo Maxi, 1.6 JTD Eco

Mi ez?

A Fiat kis-haszonjárműve, a VW Caddy, Citroën Berlingo, Renault Kangoo, stb. olasz ellenfele.  

Mit tud? Elvisz egy tonnát, a Maxi verzió 3,1 méteres tengelytávon 4,2 köbméteres
Mibe kerül? 5,5 millió a hosszú tengelytávú, klíma nélküli 1,6-os dízel
Kinek jó?  Kisvállalkozások, nagy flottát üzemeltető cégek mindenes kisfurgonja a Dobló

Nagyon hamar kiderült, hogy keresve sem találhattunk volna alkalmasabb útitársat kétfős török túránkra a Fiat Dobló Cargónál, 1,6-os dízellel. Kényelmes, erős, gyors, jó úton csendes is, a Maxi verzió irdatlan dobozába pedig bármi belefér. Még mi is belefértünk volna, ha nem találunk motelt valamelyik éjszakára. Jó háromezer kilométer után is csak két dologba tudunk belekötni, és szigorúan véve egyik sem az autó hibája.

3000 km Fiat Dobló Cargóval 1
A Dobló Cargót a vezess.hu két újságírója, Földes Attila és Rácz Tamás a Keleti nyitás munkanevű projekt keretében vetette alá alapos nyúzópróbának. Az isztambuli túráról született cikkeket ezen a linken lehet elérni!

Forma

A 2010 óta gyártott, idén felfrissített Fiat Dobló új arca valamelyest egérszerűbb és kevésbé jellegzetes, mint az alapmodellé volt – ugyanakkor kétségtelenül korszerűbb, élesebb, divatosabb. Nem szép, de nem kellemetlen, csak ne kelljen túl sokáig nézni:

Azon fura formák egyike ez, amit minél tovább néz az ember, annál kevésbé szép. Agresszívebb, de diszharmonikusabb, mint a buboréklámpás előző arc

Az orron kívül nem sok játékterük volt a dizájnereknek, de nem lennének olaszok, ha nem hozták volna ki az unalmasan célszerű, kötelező hasábformából pár fény-árnyék vonallal, egy csinos tetőkorláttal, a rendelkezésre álló szűk helyen is vidámra rajzolt hátsó lámpával, amit csak lehetett.

Technika

Nagyon sok kis finomítással engedte útjára a Fiat a felfrissített Doblót. Ezek egy részét agyonmatricázott tesztautónk oldalán ki is emelte az importőr: élénkebb a gázreakció, precízebb a futómű, fél-független, magyarul komikusan hangzó fantázianevű (Bi-Link) hátsó futómű. És csökkentett zajszint, könnyebb kuplung, precízebb váltó.

Jól hozzáférhető, hátulról targoncával is rakodható a Dobló

Adatlap

Fiat Dobló Cargo 1.6MJET

3000 km Fiat Dobló Cargóval 2
Motor 1598 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 105 LE
Nyomaték 290 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 13,4 sec
Végsebesség 164 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,2 l / 100 km

A mi szürkésbarna autónkban az 1,6 literes dízelmotor dolgozott, a piros lámpánál a motort le-leállító stop-start rendszerrel és hatfokozatú kézi váltóval kiegészítve. Ez a Fiat-motor, ha kulturáltságát, gázreakcióját illetően érzésre nem is a legeslegjobb mai másfél liter körüli mezőnyből való (szerkesztőségi csevegések során a Hyundai/Kia és a Renault 1,6-osát szoktuk kiemelni, azok a legfinomabbak tapasztalataink szerint), a teherautós mezőnyben nagyon is megállja a helyét.

A 290 Nm remekül elboldogul a másfél tonnás saját tömeggel, csak autópálya-tempó közelében kezdi el éreztetni nagy homlokfelületét, nagy légellenállását a hatalmas bódé. Előzésnél érdemes visszaváltani, pörgős, élénk karakterű a motor, szívfájdalom nélkül bele lehet hajszolni néha a leszabályozásba.

A fék kis pedálerőre is hatásosan működik, a kilátás az elülső 180 fokban jó a kocsiból – nem fárasztó a Dobló vezetése, még extrém hosszú távon sem. De nem csak a kezes technika miatt van ez így: kell hozzá a kényelmes kabin is.

A futómű – érdekes. Terheletlenül is rugózik a Dobló, a hátsó traktus felől tényleg nem hallatszik a furgonokra jellemző merevtengelyes zuhogás-csattogás az úthibákon. Még foltozott úton, földúton is komfortos a Dobló, csak a rossz ritmusban érkező, éles szegélyű úthibákba remeg bele néha a kasztni. Hirtelen kormánymozdulatra lágyan, komoly oldaldőlés nélkül, de azért egy kis amerikaias támolygással reagál az autó – a terhelés növelésével ez a kis bizonytalanság erősödik. Nem sportautó, de nem is baj – ebben a műfajban sokkal fontosabb, hogy nem gyötri úgy a gerincet, mint legtöbb kategóriatársa.

Multikormány, érintőképernyős, navis fejegység, automata klíma a teherautóban


Utastér, komfort

A vezetőülés hosszú út után sem gyötri a derekat, a kormány vaskos, jó fogású, nem áll laposan, ahogy a teherautókban szokás. A műanyagkarima egy kicsit ugyan sprőd, dörgöli a tenyeret – kár, hogy az extralistán nem találni bőrborítást rá.

A műszeregység informatív, egyszerű, a narancs háttérvilágítás éjjel sem fáraszt. A fényszórók ellenben még legmagasabbra emelve sem világítottak túl intenzíven, a tompított és a reflektor intenzitása egyaránt az átlagos korszerű halogénlámpák szintje alattinak tűnt.

A Dobló barátságos árazású extralistájából alaposan felszerelték tesztautónkat, és a hosszú úton örültünk is az automata klímának (280 ezer, csupán 90 ezerrel drágább a manuálisnál), a sebességtartó automatikának (25 ezer), az elektromos állítású tükröknek (25 ezer), a parkolóradarnak (40 ezer) és a rádió, telefon-kihangosító kezelésére képes multikormánynak (30 ezer).
 

69 ezer forint a három biztonsági öves utastér felára


Két kislányommal kényelmesen elférünk, de gyerekülés vagy ülésmagasító szóba se jöhet, nem fér el széltében a kettő az övcsatok között


A középső pótülés inkább kartámaszként kényelmes, a sofőr mellett két gyerek vagy egy felnőtt fér el kényelmesen

Most jön viszont az a két zavaró hiba, amire a bevezetőben utaltam. Sőt, ha megnézzük az árlistát, ez a két hiba tulajdonképpen egy: az ötcolos érintőképernyős, DAB-rádiós, TomTom navigációs fejegységes infotainment-rendszer, személyesen. Egyrészt a kéthangszórós alap-kiépítéssel gyalázatosan szól, nagy tempónál élvezhetetlen vele mindennemű zene a visszhangos lemezbódéban. Másrészt a navigáció sokszor késve tervezett, időnként szabályosan belefagyott a kalkulációkba, egyszer konkrétan magától újraindult a rendszer néhány szándékos útvonal-tévesztés után. Ez az egész nem éri meg a 210 ezres árat – nem szól jobban, mint az alaprádió, a navit pedig egy olcsóbb navi vagy egy telefonra telepített GPS-szoftver is könnyedén felülmúlja. Mintha a Fiat is így gondolta volna: a kézifékkar mellett két 12 voltos konnektor is várja a kiegészítő elektronikai cuccok tápkábeleit.

Raktér

Hosszú túrán verhetetlen egy ilyen dobozos kisteherautó. A dizájnkényszer kompromisszumaitól mentes, tökéletes helykihasználású hasábba minden belefér, még mi is belefértünk volna, ha nagyon eldurvul a helyzet. A majdnem két méter magas (illetve elfektetve hosszú) Attilára rá tudtam csukni a hátsó ajtót a 3105 mm tengelytávú Maxi Doblóban.

A lenyitható ráccsal és előre dönthető üléstámlával hosszú holmik is beférnek a Doblóba

Rögzítőkampó, gumipókok, spaniferek horgaira váró pontok tömkelege található a puttonyban, nem volt gond cuccaink lekötözése sem indulás előtt, hogy ne csúszkáljon minden ide-oda a kanyarokban. A csomagtér zárja külön gombról nyílik a kulcsról, a kabinajtó nyitására sem pattan fel automatikusan, ami jóleső érzés volt, amikor zsúfoltabb balkáni benzinkutakon, parkolókban szállunk ki egy gyors kávézásra és/vagy csurrantásra valahol az út mellett.

Az aszimmetrikus hátsó ajtó belülről is nyitható, a zsanérok természetesen kiakaszthatók, a szárnyak 180 fokban kifordíthatók, így targoncával is be lehet emelni egy raklapot a Dobló Cargo rakodóterébe.

Fogyasztás

Az órában 5,8 liter szerepelt, amikor átvettem a tesztautót az üllői Fiat-kereskedésben. Sejthető volt, hogy a magas, széles bódéval autópályán hamar lerontjuk majd ezt a képtelen átlagot, és így is lett. Tapasztalatunk szerint kis terhelésnél a Dobló még városban is takarékosabb, mint ha 120-130-ra támasztjuk a tempomatot. (Nem spórolásból mentünk néha 120-szal, hanem mert Szerbiában és Törökországban valamiért ennyi a limit a sztrádán.)

A végelszámolásnál 3200 kilométerre óra szerint 6,4, a valóságban 6,6 liter körüli fogyasztás jött ki. Kicsit könnyebb lábbal, sztrádán mindenütt 120-ra tolva a tempomatot ez fél literrel simán lejjebb mehetett volna.

Ennyi volt a fogyasztási érték átvételnél


Csaknem 3200 kilométer plusszal vittem vissza, egy hét elteltével

72 km/h-s átlagsebesség 3200 kilométerre: ez is mutatja, hogy nem sokat csettegtünk városban


Kinek ajánljuk?

A Fiat Professional meglepően közlékeny marketingesei szerint, ha valaki nagyon az árra utazik, a Dacia Dokkernél olcsóbb kis dobozost nem talál ma a magyar piacon. Ha viszont fontos pár extra, a nagyobb teherbírás (a Dokker csak háromnegyed tonnás), a hosszabb, akár magasabb raktér, a Dobló karosszériájának variálhatóságával, széles motorválasztékával nagyon is versenyképes.

A rövid tengelytávú, fordulékonyabb minimál-modelltől a platós(!) változaton át az 5,4 köbméteres Maxi XL-ig minden feladatra van Dobló. A garancia alapértelmezésben két év, kilométer-korlátozás nélkül, de ha valaki nem megy minden héten Isztambulba, öt évre, 200 ezer kilométerre is kiterjesztheti a gyártói szavatosságot. A listaárak elég magasak, de a márkakereskedésekben lehet alkudni – érdemes a Doblót is bevenni az esélyesek körébe, ha egytonnás kisteherautót keres az ember.

Szavazás

Fiat Dobló Cargo - hány pontot ér a tízből?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

80 km/h-val 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.