Megelőző szerviz a Volvótól

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.05.22. 12.00

A Volvo Trucks a jövőben online szervizeléssel csökkentené a teherautók váratlan meghibásodásait.

Egy váratlan, nem tervezett megállás nemcsak a sofőrt, hanem a fuvarozó céget is kellemetlenül érinti. A váratlan anyagi kiadások mellett a vállalatoknak esetlegesen a jó hírnév sérülésével is számolniuk kell. Mivel a szállítmányozási iparág már így is nagyon alacsony haszonkulccsal dolgozik, a nem tervezett megállások jelentős hatással lehetnek a fuvarozó cégek teljesítményére. A Volvo Trucks nemrégiben átfogó elemzést végzett annak érdekében, hogy kiderítse, mily módon lehet csökkenteni a teherautók váratlan megállásaiból fakadó többlet költségeket.

A svéd cég 5 éven át, mintegy 3500 saját márkás jármű valós életből nyert adatait gyűjtötte össze. A kutatás során a cég magasabb szintű szimulációkat végzett, emellett különböző szerviz szituációkat generált, hogy elemezze, hogyan, miért és mikor következik be nem tervezett megállás. “A tanulmány egyértelműen kimutatta, azáltal, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a jármű használatát, valamint a különféle főegységek állapotát, lehetségessé válik a karbantartás jobb tervezése. Úgy gondoljuk, hogy a nem tervezett megállások számát 80 százalékkal tudjuk csökkenteni, ha a jármű szervizelését időben és a tényleges szükségleteknek megfelelően végzik el” – jegyezte meg Hayder Wokil, a Volvo Trucks szakértője.

A Volvo Trucks elsősorban az internetben látja a lehetőséget. A mai teherautók ugyanis online csatlakoztathatók a szervizhez. Ennek köszönhetően egy technikus akár távolról, valós időben is nyomon követheti, hogy pontosan hogyan használják az adott járművet. “Ennek köszönhetően a technikus be tudja ütemezi a karbantartást jó előre, illetve ki tudja küszöbölni egyes részegységek elromlását, vagy elhasználódását. Mi több, a tervezett szervizt el lehet halasztani, ha a technikus úgy látja, hogy a jármű különféle alkatrészei a várhatónál sokkal kevésbé használódtak el, időt takarítva meg ezzel a szállítmányozó cégnek” – tette hozzá Wokil.

Bár a Volvo Trucks jelentős fejlődést ért el ezen a területen, a megelőző szerviz fejlesztése még mindig gyerekcipőben jár. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy az online megfigyelt járműveknél nullára redukálják a nem tervezett megállásokat.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.